Microsoft Romania si pirateria software

Microsoft continua lupta impotriva pirateriei printr-un nou clip video. De fapt, lupta impotriva pirateriei e mult spus, ei incercand mai degraba aducerea in fata utilizatorilor a pericolelor la care se expun prin instalarea software-ului piratat. Ceea ce nu e un lucru rau, atunci cand e facut cu adevarat pentru ajutarea utilizatorului si nu pentru cresterea profiturilor si atat.

Ce vreau sa spun e ca a aparut un nou clip pro legalizare software marca Microsoft intitulat: “Protejeaza-te“.

Vizualizati-l cu atentie si va astept sa discutam in sectiunea de comentarii a acestui articol. Pana atunci insa voi insira cateva dintre concluziile pe care le-am tras vizionandu-l si citind comentariile.

Clipul porneste de la o premisa adevarata – majoritatea programelor incarcate pe internet contin virusi, mai ales cele “populare” si usor de gasit. Pentru cei neavizati, o simpla cautare pentru un software piratat (cuvinte cheie “crack, activator, loader, product-key generator“) duce, de cele mai multe ori pe o pagina super optimizata si dedicata infectarii victimelor. Google ia masuri, dar genul acesta de utilizatori, sa le spunem atehnici se vor infecta, mai devreme sau mai tarziu, indiferent de avertizari.

Cred ca nu suntem putini cei care am dezinfectat calculatoarele prietenilor. Iar solutia cea mai de durata a fost instalarea unui antivirus. Nu este nevoie de cel mai performant si cel mai bun antivirus ci unul din Top 10 este deajuns.

Microsoft Romania incearca sa insinueze ca software-ul piratat este intotdeauna infectat (“mici crese de virusi“), prezentand astfel doar o parte a povestii. Nu o sa vedem referiri la pretul software-ului, la raportul pret/salariu mediu pe economie si alte lucruri din aceeasi categorie. Aducerea Windows 7 Family Pack in Romania este o directie pozitiva si sper ca va ajunge si in online, nu doar in Carrefour (acolo unde sunt, intr-un procent mai mare, utilizatori neavizati).

Sunt insa subliniate prea fugar, sau nu sunt subliniate deloc cateva lucruri importante (parca nu au invatat prea multe din campania Fii Destept – care se pare ca a avut chiar succes, desi cred ca a fost datorat mai degraba parteneriatelor in retail):

– software-ul licentiat, original se updateaza automat, asta inseamna ca scuteste timp si nervi consumati pentru a gasi o “rezolvare”;

– in plus, update-urile aduc si functionalitati noi, sau posibilitatea instalarii anumitor programe (Suita Windows Live Essentials 2011, Microsoft Security Essentials 2.0)

– update-urile aduc SI imbunatatiri de securitate si fixarea anumitor probleme

– prin cumpararea unui software licentiat sprijiniti dezvoltarea lui; acest lucru mi se pare deosebit de important, ar trebui sa fie mesajul care sta la baza oricarei incercari de educare a publicului. Utilizatorul e multumit de un produs software – sa-i zicem Windows 7 – si ca urmare doreste sa rasplateasca cumva compania care l-a creat si care i-a usurat anumite task-uri sau i-a facut viata la calculator mai utila.

– nu sunt prezentate avantajele produselor. Apple stie sa puna accentul pe lucrurile PE CARE LE FACE produsul lor, lucruri pe care le face mai bine decat oricine altcineva, lucruri pentru care MERITA sa platesti, lucruri atat de interesante incat vrei sa platesti ca sa te bucuri de ele, iti CREAZA DORINTA, nu TE SPERIE. E o strategie care da roade. Si nu e vorba ca vanzarea Windows 7 nu merge bine, este pana la urma un produs prea bun ca sa dea gres, ci de faptul ca se putea si mai bine… si chiar la noi pe piata.

– Microsoft ar trebui sa arate importanta unui antivirus, nu a unui software licentiat. Prin afisarea de spot-uri la TV ar ajuta cu adevarat utilizatorii, in loc sa ii sperie. Ar putea arata de exemplu cum arata un Windows 7 protejat; ma gandesc la o imagine cu un scut invizibil impotriva daunatorilor – am si cateva idei pentru realizarea unui astfel de clip :).

Un clip ceva mai bine realizat, sau cu o idee mai buna, este cel din campania Fii Destept (spot TV), care subliniaza exact faptul de mai sus: Windows 7 licentiat vine cu un antivirus Gratuit, dar nici aici nu e subliniata destul importanta antivirusului:

Putem sa dam vina pe capitalism pentru ce sa intampla mai sus sau putem spera ca se pot face vanzari si cu toate cartile pe masa. Eu unul sustin ultima varianta.

Revenind totusi la aceasta grija nefireasca a Microsoft pentru protectia utilizatorului, cred ca ar putea foarte bine sa ofere link-ui catre crack-uri sau patch-uri dezinfectate celor care dovedesc ca sunt in imposibilitate de plata, dar care au nevoie de un sistem informatic pentru a fi la curent cu lucrurile care ii intereseaza. Sau le-ar putea recomanda un sistem bazat pe linux – un Ubuntu 10.10 spre exemplu. Cum ar fi?

Ar fi prea frumos sa fie adevarat, iar societatea si-ar gasi intr-un final scopul, acela de a ajuta indivizii sa evolueze, de a forma o civilizatie care sa vada dincolo de micile orizonturi materiale. Cum spune Jean Luc Picard in Star Trek:

The acquisition of wealth is no longer the driving force in our lives. We work to better ourselves, and the rest of humanity

Am incercat sa reduc aceasta idee si singura motivatie pentru care am introdus-o in articol fiind faptul ca Microsoft este o corporatie care poate schimba ceva, si intr-un mod indirect o face :).

Nota: in comentariile de pe Youtube ale clipului puteti observa si ce fel de indivizi sunt atrasi de reclamele Microsoft si de brand in general. De fapt, majoritatea campaniilor Microsoft au parte de un procent ametitor de personaje de acest gen. Inteleg dreptul la exprimare, dar nu inteleg de ce sunt permise injuriile pe un canal oficial. Presupun ca cei de la Microsoft Romania nu au citit articolul de pe Refresh.ro (al carui link imi scapa) legat de impresia lasata de astfel de comentatori.

24 thoughts on “Microsoft Romania si pirateria software”

  1. Salut!
    Clip-ul e bun si au dreptate dar au uitat sa specifice ceva foarte important. TRAIM IN ROMANIA. In tara unde sunt sanse faorte mari ca o paine sa fie mai scumpa decat salariu minim pe econimie.
    Cum Dumnezeu sa nu fie asa multa piraterie?

    Au dreptate cand spun ca esti protejat cu un sistem de operare licentiat pentru ca am avut si eu o bomba de Windows 7 luata de pe torrent si numai bine nu functiona apoi am avut ocazia sa instalez unul licentiat retail si in varianta ultimate chiar (si-a facut mila cineva de mine si mi-a dat o licenta la jumatate de pret) si da, se simte diferenta, ala licentiat e mult mai stabil si flezibil dar cump.

  2. „Din oameni ca tine se nasc lucrurile bune”. Parcă eram „protejaţi” ? 😀

    Acelaşi stil „băşcălios” ca şi în cazul campaniei „deştepte” (sau adresată utilizatorilor deştepţi) nefundamentat pe realităţile sociale (şi economice) din România. Da, susţin folosirea software-ului legal… însă mă lasă indiferent fanteziile PR-istice.

  3. Este o fantezie sa crezi ca spoturile publicitare pot stopa folosirea de softuri contrafacute. Daca microsoft ar folosi banii investiti in campanii de genul fii destept extragandu-i din pretul final al produsului si oferind astfel produse mai ieftine ar ajuta mult mai mult cumparatorii dandu-le astfel o reala posibilitate de a intra in posesia unui windows original Cateodata am impresia ca nici nu le pasa cu adevarat avand in vedere ca vanzarile sunt mai mult decat multumitoare Ganditi-va cu cata lejeritate update-aza microsoft Eu personal as cere validarea produsului inaintea updatarii de orice fel sau macar as impune instalarea acelui celebru kb971033 dar ei nu forteaza nota si lasa impresia unei lejeritati voite M-am gandit si de ce iar prima impresie este ca microsoft pe langa clientii civilizati( care in mod curent nu s-ar „murdari” apeland la produse piratate din principiu si care contribuie la realizarea planului anual de vanzari )are nevoie si de acei utilizatori „necinstiti”De ce? Pai simplu;daca microsoft ar forta si ar face imposibila folosirea de soft piratat (si ar putea face asta)atunci toti acei utilizatori in cea mai mare parte oameni care nu-si pot permite practic sa cumpere un windows ar migra in masa spre solutii gen linux si odata familiarizati cu acest produs nu ar mai reveni niciodata .Astfel gigantul din Silicon Valley isi tine totusi puisorii pe langa el sperand ca ei in cele din urma „vor creste mari”si vor cumpara produsul .Si ca sa concluzionez aceste tipuri de mesaje se indreapta exact spre acest segment de populatie ,oameni care nu au bani dar ar putea avea in viitor. Iar microsoft nu bate moneda prea mult pe necesitatea unui antivirus bun deoarece aceasta ar scoate in evidenta acest gen de vulnerabilitate a produsului windows si nu l-ar pune intr-o lumina favorabila vizavi de Linux. Se poate sa ma insel dar asta e parerea mea

    1. te contrazic in doua privinte.
      1. nimeni pe planeta asta nu poate stopa pirateria,decat daca ar impusca 7 miliarde de oameni 😉 [“…daca microsoft ar forta si ar face imposibila folosirea de soft piratat (si ar putea face asta)…”]
      2. va pacaleste lumea grav cu faptul ca pe linux nu sunt virusi,sunt. e adevarat intr-un numar semnificativ mai mic,dar problema mare la orice platforma linux nu consta in virusi,ci in atacurile ce pot veni din partea hackerilor,in fata carora nu ai nici o sansa ca un casual-user (fata de windows unde ai diferite softuri de protectie) si in general atacurile pe gnu/linux sunt de 100x mai periculoase fata de cele posibile pe windows.
      so.. why windows? why not?

      Vizavi de clipuri,nu mi se pare ca se vrea stoparea pirateriei,pentru ca la o adica.. treaba asta cu pirateria e ca si cu religia.. nu te poate obliga nimeni sa fi adeptul unei anume religii,alegi tu singur ce ti se pare ca promite mai multe. asa si la piraterie.. ei exact asta vor sa faca.. sa instiinteze userii de riscurile la care se ivesc prin folosirea de soft piratat. si au dreptate intr-un fel.
      Problema in Romania este pretul (joc/windows/etc) dar aici nu sunt vinovati producatorii,ci traiul din tara asta. Sa vina cu oferte speciale la noi,doar pentru ca nu suntem in stare sa alegem pe cine trebuie (ipotetic vorbim,ca la propriu,nu ai pe cine) iar cei de la putere nu sunt in stare sa faca nimic in privinta asta (a traiului), ar insemna sa se faca diferente. Ceea ce nu e normal,produsul e acelasi,deci si pretul trebuie sa fie acelasi,indiferent de unde este comercializat. A.. ca apar oferte speciale gen “3 la 10.000″ e alta poveste. Treaba sta altfel,ca sa stimulezi un producator sa iti faca oferte,trebuie sa existe cerere. La noi nu exista,deci nici pe ei nu-i intereseaza de noi :))

      1. 1. Comentariul meu a fost generalist si nu am incercat sa induc ideea cum ca Microsoft ar putea reduce total pirateria iar aici sunt de acord cu tine ,e imposibil sa anihilezi acest proces dar ar putea sa se joace cu nervii utilizatorilor „average” cum s-ar spune ,introducand update-uri regulate cu scopul de a descoperi softwere-ul fraudulos fara a lasa utilizatorul sa aleaga la instalare iar aici ai putea sa-mi raspunzi la intrebarea de ce kb971033 nu este mandatory.Cat despre oferte iarasi eram retoric.Vizavi de linux de acord exista virusi pt acest sistem de operare dar incomparabil cu avalansa de malware fabricata pt windows sa nu uitam ca linux dispune de o multitudine de distributii si mi-e greu sa cred ca un individ care vrea sa se joace de-a hacker-ul sta sa-si bata mintea cu toate nemaivorbind si de faptul ca linux fiind open sourse orice vulnerabilitate e descoperita si rezolvata mai rapid. Iar daca mai vrei un motiv acesta ar fi faptul ca programele in linux nu sunt executabile acestea din urma fiind ca o poarta deschisa pentru virusi…si inca ceva ;linux nu are nevoie de crack-uri,kaygen-uri patch-uri si alte dihanii purtatoare de paraziti.

        1. Legat de acel update,si eu cred ca este o strategie de marketing.. probabil vor sa pregateasca piata pentru windows 8 care din diverse zvonuri promite prea multe fata de 7. Ca lumea sa faca trecerea la windows 8,trebuie sa se acomodeze macar cu vista/7,deoarece foarte multi sunt inca pe XP.
          Treaba cu pirateria e ciudata :)) Faptul ca noi discutam aici despre x produse,tot un fel de piraterie este,deoarece nu suntem platiti sa ne dam cu parerea :))
          Legat de distributiile gnu/unix (linux) toate au la baza acelasi sistem,limbajul de programare e in mare acelasi.. Fiserele nu sunt .exe sunt .tga,.bz si altele,adica cam tot aia. De crackuri si altele nu putem vorbi pt ca pe linux sunt toate free (si calitativ mai slabe).
          Singurul motiv pentru care cineva are alege linux (cel mai cautat fiind ubuntu) e ca te poti “juca” cu desktopul,are diferite efecte video.. in rest,practic nu poti face prea multe :))
          PARERE PERSOANAL: Prima oara cand am intrat pe ubuntu si am incercat sa instalez ceva,mi-am prins urechile,ca trebuia sa deschid terminalu,sa introduc codu de executie,bla-bla. De ce ar alege asta un user de nivelul la care eram atunci eu,in locul lui “dublu-click” ?:))
          (sper sa nu iei discutia ca pe o cearta!)

          1. Atata timp cat internetul si blogurile de acest gen raman o sursa deschisa de comentarii si dat cu parerea si atata timp cat administratorul nu-mi spameaza comentariile consider ca nu piratez cu nimic acest spatiu asta ca fac o paranteza vizavi de „acuzatiile”tale (iar aici ar trebui sa postez un emoticon care rade dar nu prea le am cu asta) si desigur linux nu este un sistem suta la suta accesibil si cu toate acestea ultimele distributii nu mai sunt atat de complicate terminalul ramanand doar o jucarie pentru avansati si crede-ma nu sunt fan linux operez pe windows imi place windows dar nu pot sa nu recunosc ca daca comparam pretul ce-l platim pentru windows cu cel „platit”pentru linux ramai putin pe ganduri Cat despre ultima ta paranteza o nu nu consider aceasta discutie cearta cel mult o polemica pe un anumit subiect desi comentariul meu initial era mai mult retoric si chiar nu doresc sa ofensez pe cineva…

  4. Salut, multa lume ar cumpara softuri originale daca ar fi bani, cand toti strang cureaua si la lucrurile de baza, alimente, haine, incaltaminte, “baietii buni” ii indruma la cumpararea la softuri originale.
    Inteligenta miscare.

  5. Ionut scuze ca postez aici dar am o problema si eu si caut suport….Cand aprind calcu si apare starting windows isi da restart iar apoi merge perfect numai ca scrie WINDOWS HAS RECOVERED FRROM A UNEXPECTED SHUTDOWN plss helpp cnv

    1. …boteaza cu dvd-u de win7 si dai repair, eventual intra in consola de comanda si dai si un scandisk (googleit),…daca ai nelamuriri posteaza in suport tehnic.

  6. Pentru cine nu se multumeste cu Windows,poate sa treaca pe Linux,este Free,fara virusii,..etc…sincer sa fiu la unele chestii il face mucii pe Windows 7 lejer ;)).

  7. Salut, am si eu o intrebare putin mai indepartata de subiect. Stiu ca cei de la Apple se laudau ca pe Mac nu ai nevoie de anti virus pentru ca… nu sunt virusi! Insa am vazut ca odata cu versiunea 2011, Kaspersky a facut un anti virus pentru Mac, care e explicatia?

    1. :)) explicatia e sipmla…

      Apple (mandru si cu nasu pe sus): – MacOS xxx nu are virusi !
      Kaspersky (zambind siret si frecandu-si mainile): – Vrei sa punem pariu !

  8. @Cipryca, @gabriel. Microsoft stie foarte bine ca cu cat e mai piratat cu atat are mai multe sanse de vanzari, mai ales indirect, pt. ca elimina concurenta. Dar ai obliga “aia” cu legile lor antipiraterie sa faca campanii, spoturi, patch-uri si bla bla bla. Oare dece KB971033 nu e obligatoriu ? Pai nici macar nu e semnat de microsoft la publisher. Oare dece? Pt. ca e democratie !

    1. la asta ma gandeam si eu.. acapararea a unui segment cat mai mare de piata.. nush daca s-a inteles asta din comentariile mele anterioare.. dar fix la asta ma gandeam.
      si.. din cate am citit eu chiar la microsoft pe site,acum un an jumate,cam asa.. cand au dezvoltat tehnologia de activare pe xp,si nu imi mai mergeau crackurile :)) firma care se ocupa de sistemul de activare,nu are nici o treaba cu microsoft,sunt doar in colaborare directa,si practic unica.. cand au asa investitor,ce le mai trebuie si alte contracte?:))
      sper sa nu ma insel.. dar asa imi aduc eu aminte ca zicea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>