Ieri Microsoft, prin Steve Ballmer, a anuntat achizitia Skype pentru suma de 8.5 miliarde de dolari. O suma frumusica si daca e sa ne luam dupa multi jurnalisti, mult prea mare pentru valoarea actuala a Skype.
Citind destul de multe pareri, atat pro cat si contra acestei cumparari m-am decis sa ofer un scurt rezumat astfel incat sa aveti o privire de ansamblu asupra situatiei celor doua companii si implicatiile acestei mutari.
Skype
Voi incepe cu cateva cifre legate de Skype.
– in 2005 compania a fost cumparata de eBay pentru 2.5 miliarde $
– in 2009 acestia au vandut-o catre grupul de investitori Silver Lake pentru 2.75 miliarde $
– 600 de milioane utilizatori inregistrati
– 170 de milioane utilizatori activi lunar
– 20-30 de milioane utilizatori activi in acelasi timp
– 8 milioane de clienti platitori pentru servicii
– venituri de 860 milioane $ in 2010
– profit de -7 (minus) milioane $ in 2010
Pentru cei ce nu stiu (desi ma indoiesc) Skype este un serviciu de telefonie prin internet. Este, de fapt, cel mai mare serviciu de acest gen, permitand chiar si apelarea catre numere de telefon din alte tari (contra cost). Este, daca vreti cel mai mare (si mai ieftin) serviciu de telefonie internationala. Personal il folosesc pentru a pastra legatura cu fosti colegi de liceu ce si-au gasit vocatia in alte tari :).
Din punct de vedere al business-ului din spatele Skype, Microsoft detine mijloacele necesare pentru a migra acest produs si catre companii mai mari sau mai mici, acolo unde Skype nu este chiar prima optiune in acest moment.
Servicii Microsoft
Microsoft detine propriul serviciu de mesagerie si telefonie, atat pentru utilizatori individuali cat si pentru companii de diferite dimensiuni. Este vorba despre Windows Live Messenger, respectiv Microsoft Lync. Acesta din urma a cunoscut chiar o crestere impresionanta anul trecut, iar WLM trecut in versiunea Wave 4 asigura o experienta de mesagerie premium. Serviciul de voce pentru utilizatori – Windows Live Call – nu s-a ridicat niciodata la asteptarile utilizatorilor.
Xbox Live are nevoie de un astfel de serviciu. Tehnologia pe care o va aduce Skype in prin plan va putea imbunatatii oricare din serviciile mentionate mai sus desi WLM se poate integra deja cu Office si Lync. Totusi, haideti sa vedem si cifrele Microsoft/ Windows Live Messenger:
330 de milioane de utilizatori activi lunar
40 de milioane de utilizatori activi in acelasi timp
O alta utilizare pentru Skype ar putea fi integrarea in Windows Phone 7. Momentan companiile de telefonii se mentin pe pozitii impotriva serviciilor VoIP taxate pe volum de date si nu pe minute vorbite. In unele tari (Germania) unii operatori (KPN) chiar au interzis utilizarea traficului de date in acest scop
Cifre legate de achiztie
Facand calculele, putem observa ca Microsoft a platit aproape 15$ pentru fiecare utilizator Skype. Facand acelasi calcul pentru 2005, eBay a platit aproape 46$ pentru fiecare utilizator.
Investind in Facebook, Microsoft a platit 150$ per utilizator la acel moment.
Asta inseamna ca pretul nu este chiar atat de exagerat pe cat se vehiculeaza. Este intr-adevar un pret mare, dar sunt sigur ca decizia a fost luata si pe baza unor calcule bine puse la punct. Valoarea adaugata a utilizatorilor Skype incadrandu-se de minune in viziunea lui Ballmer de extindere a Microsoft.
Google, Facebook, Microsoft si Skype
Inainte ca Microsoft sa faca acest pas, circulau si zvonuri legate de o achiztie de catre Google sau Facebook. Google detine deja Google Voice, dar serviciul nu e atat de popular (ca majoritatea serviciilor lansate de Google pentru a concura cu liderii de piata). Facebook in schimb nu detine un astfel de serviciu, si o combinare a serviciilor Facebook cu cele Skype ar fi fost, cred o amenintare atat pentru Microsoft cat si pentru Google. Deja utilizarea timpul petrecut de utilizatori pe Facebook este crescut, imaginati-va care ar fi fost valoarea adaugata a Skype intr-un astfel de context :). Decizia Microsoft de cumparare ar fi putut fi influentata si de acest factor. Sa nu uitam ca Microsoft inca nu are un serviciu de top pe internet.
La final
In loc de concluzie va invit sa discutam pe baza aceastei tranzactii si schimbarile pe care credeti ca le va produce in viitor. Luati in calcul si faptul ca aplicatia Skype este una destul de populara si pe platformele mobile, iar tehnologia se concentreaza de cativa ani buni in aceasta directie, acest trend urmand sa continue destul timp de acum inainte (Windows 8 fiind un pariu in aceasta directie).
Nota: Microsoft a anuntat ca va sustine dezvoltarea aplicatiei Skype si pentru celelalte platforme.
Skype este un serviciu perfect (din punctul meu de vedere) pentru apeluri online intre doua sau mai multe calculatoare. Aceasta tranzactie nu poate aduce decat plusuri,tinand cont de politica pe care Microsoft o duce de 2-3 ani.
Tinand cont puterea de investitii de care MS dispune… nu pot prevede decat un viitor bun,si probabil directionarea serviciilor si catre alte aplicatii. Integrarea in facebook,mi se pare imposibila.
@CiprianBrc: integrarea in Facebook nu era neaparat una tehnica ci mai degraba integrarea listelor de contacte intre un serviciu si celalalt. Astfel ai fi avut posibilitatea de a comunica prin voce sau video cu oricine din lista de prieteni :). Putin ciudat pentru cei cu 5000 de prieteni, dar oricum interesant pentru restul.
Legat de Skype, da este un serviciu perfect pentru apeluri online si chiar pentru conferinte si cred ca Microsoft a investit bine. Pana la urma, 8.5 miliarde $ e suma (profit) pe care Microsoft o produce in intr-o luna si jumatate.
Serios? 😐 Pai ia sa-mi fac si eu un Microsoft junior…. si 100.000 profit/luna imi ajunge 😐 :))
Oricat de perfect e skype eu tot nu pot sa cred ca inca nu au implementat push to talk…s-ar putea sa ma insel caci nu am cea mai noua versiune dar ultima oara cand am verificat nu avea
Pai nu prea ai nevoie de asa ceva. Vrei sa opresti conversatia,ai mute mic sau pauza convorbire… :-?? Push to Talk are ingreuna mult convorbirea :). Tu probabil privesti skype ca pe un teamspeak,sau ceva in genul. Ei bine nu,skype este un fel de messenger,doar ca are la baza convorbirile audio
@Robert: Tehnologia push to talk a fost revolutionara la un moment dat. Insemna convorbiri ieftine/gratuite pentru utilizatori aflati in aria de acoperire. Numai ca operatorii nu doresc utilizarea unei astfel de tehnologii la scara larga. Inseamna profituri mai mici. In schimb ne inunda cu oferte de mii de minute in retea :). Revenind la Skype, si implementarea unei astfel de functionalitati, exista deja posibilitatea de a realiza conferinte… Sau poate nu am inteles eu la ce te referi :).
@Ionut: Cand ma refer la push to talk ma refer ca trebuie sa apas un buton ca sa pot vorbii, sa nu se auda nimic pana eu nu apas acel buton si sa se auda doar atat timp cat eu tin apasat acel buton.
CiprianBrc: Sunt de acord ca skype nu trebuie sa fie teamspeak/ventrilo si nu, nul il percep in asa fel dar parerea mea ca este doar o optiune simpla care ar trebuii sa fie optionala, probabil ca exista nister shortcuts pentru mute mic sincer nu prea am verificat prea mult deoarece asa m-am obisnuit cu push to talk in special daca sunt intr-o conferinta cu mai multi prieteni si jucam ceva joc, repet…nu cred ca murea nimeni daca era o optiune pentru ca nu trebuie sa ti`l bage pe gat ci daca vrei il folosesti daca nu, nu .