Mozilla Firefox 14 şi Firefox OS

Firefox 14 este probabil cea mai puţin lipsită de noutăţi versiune de când Mozilla a schimbat ciclul de lansări după lungi tărăgănari în cazul lui Firefox 3.x şi ca urmare a ciclului rapid promovat de Google Chrome.

Firefox 14 About

Mozilla Firefox 14.0.1

Firefox 14.01 - Android

Primul lucru care sare în ochi atunci când încercăm să descărcăm aceasta versiune este faptul că deşi abia lansată, a ajuns deja la versiunea Firefox 14.0.1. Acest lucru nu s-a întâmplat din cauza vreunui bug, ci mai degrabă pentru o sincronizare între varianta desktop şi cea pentru terminale mobile (Android).

Firefox 14.01 – noutati

La capitolul noutăţi, cea mai notabilă este securizarea căutărilor prin Google Search. Acestea sunt acum trimise prin protoculul HTTPS. Momentan această funcţionalitate este disponibilă doar pentru căutarea Google, dar Mozilla speră să o facă disponibilă şi pentru alte servicii.

Autocompletarea adreselor web este şi ea o funcţie ce merită menţionată. Algoritmul se bazează pe site-urile vizitate şi cele salvate în bookmarks. Google Chrome are deja ceva asemănător, deci funcţionalitatea este binevenită şi în Firefox 14.

Rularea pluginurilor a fost şi ea îmbunătăţită, fiind permisă acum rularea pluginurilor doar pentru anumite site-uri. Această funcţionalitate se activează din pagina de configurari: about:config. (plugins.click_to_play).

Firefox 14 plugins

Pentru Mac avem şi suport pentru vizualizarea paginilor în full-screen în OS X Lion. Nu ştiu de ce a durat atât, dar cred că utilizatorii de Mac OS vor fi mulţumiti.

În plus, au fost fixate şi 18 buguri, din care 14 critice.

În cazul în care Firefox nu s-a updatat automat (mergeţi în Help->About Firefox), puteţi descărca FireFox 14.01, folosind linkurile de mai jos:

Download Firefox 14 EN

Download Firefox 14 RO

Mozilla Firefox OS

Şi fiindcă am menţionat în titlu Firefox OS, avem şi câteva informaţii despre acesta. Proiectul este destinat terminalelor mobile şi are la bază, ce altceva decât kernelul Linux. Peste acesta însă vin tehnologiile Firefox – engine-ul Gecko şi interfaţa Gaia dezvoltată în HTML şi JavaScript (la fel cum vor fi şi aplicaţiile pentru acest sistem de operare).

Toate acestea ne duc cu gândul la un sistem de operare cât se poate de light – o versiune a Chrome OS pentru terminale mobile. Cine doreşte să testeze sistemul de operare, poate descărca FireFox OS (Boot2Gecko) de pe serverele Mozilla, dar vă atenţionez că procesul de instalare nu este tocmai la îndemâna oricui.

Download Firefox OS
Instrucţiuni instalare Firefox OS

via arstechnica

12 thoughts on “Mozilla Firefox 14 şi Firefox OS”

    1. ua,ua,ua….. ueit a secand. uat? OSX = linux. cam ce ai vrea sa aibe la baza un browser, pe un sistem de operare linux? :)))))))))))))

      sper ca nu te-a suparat reactia mea, dar ai fost comic tare :))))

      1. De ce nu isi scriu propriul kernel, asta nu inteleg, si google face la fel cu Android-ul lor. Lenea e asa mare in ziua de azi…

        1. lol? in primul rand… la un browser nu ai cum sa ii scrii propriul kernel, lol. browserul e o aplicatie in interiorul unui sistem de operare, si deci aplicatia se bazeaza pe ceea ce acel sistem de operare ofera.
          in al doilea rand… google are doua distributii… andoid, si chromeos, ambele bazate pe GNU/UNIX. (mai pe intelesul tuturor, pe linux).

          deci ce spui tu acolo, e cam… fara sens, fara suparare.

          cat despre scrisul unui nou kernel… din cate stiu eu, in lumea asta exista 3 kerneluri diferite. gnu/unix, care a fost si primul de altfel. (nu mai tin minte sigur, dar parca asa era), kernelul celor de la ms (care in timp a evoluat atat de mult, incat poti spune ca e altul, asemeni distributiilor linux) si inca unul.

          de ce pentru home-users inca nu vine nimeni cu o alternativa pt lunix/windows? probabil din cauza costurilor, si din cauza faptului ca momentan, windows ofera tot ce e nevoie. Dar candva, o sa fie nevoie de un OS nou, pe un kernel nou, care sa satisfaca si sa se inteleaga mult mai bine cu tehnologia actuala si respectiv viitoare. daca s-ar interesa cineva de asa ceva, posibilitatile ar fi imense. :) dar, dupa cum am spus, intr-un sistem mondial corporatis, cine dracu sa mai faca astfel de investitii, cand exista deja care „merge si asa”.

          1. Ciprian in mare ai dreptate , dar e vorba de firefox os nu de browser deci nu e vb sa scrii kernel pt browser ci pt os …. de ce sa scrii un kernel de la 0 cand il poti modifica pe cel existent (destul de mult cam cum a facut microsoft in ultima vreme) …. dupa mine exist 4 kerneluri importante sau cel putin atat cunosc eu momentan : BSD-UNIX (folosit de Apple),Linux(folosit de Android),Windows (folosit de WP 8) si QNX (folosit in Blackberry 10)

          2. da… ai dreptate. abia acum am vazut ca scrie Firefox OS o.O (eu am vazut decat firefox in titlu, si poza, si am crezut ca e vorba de firefox browser pt ios, am refuzat sa mai citesc continutul, crezand ca e vorba de un browser pt smartphones)
            cat despre kernel… eu faceam referire la PCuri xD, pt ca cele de smartphones sunt derivate de la cele de pc.. (mai putin cel de blackberry, pe care il uitasem, sincer:)) )

        1. Maniera în care ai postat primul comentariu m-a făcut să cred că nu ştii ce este Linuxul. Kernelul din Android e tot de Linux, cu modificări specifice pentru un telefon smartphone. Tu ştii cât de greu e să scrii un kernel de la zero? Pentru o fundaţie, totuşi… Microsoft şi alte companii sunt corporaţii.

  1. sincer cred ca QNX e cel mai stabil kernel dar nu sunt sigur ca Blackberry il vor folosi la adevarata lui valoare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>