Mozilla Firefox 5 Final – download link, informatii si imagini

Ei bine, daca Google Chrome merge deja pe versiunea 13, cei de la Mozilla au reusit sa se tina de cuvant si au finalizat mult mai repede decat de obicei versiunea 5.0 a browser-ului FireFox.

Avand in vedere evolutia lenta a versiunilor Firefox din ultima perioada (FireFox 4 a avut 12 versiuni Beta si 2 RC), dar si evolutia market-share-ului in favoarea browser-ului Google, cred ca surprizele vor continua sa apara, FireFox 5 fiind doar primul pas in acest sens. Un pas prin care cei de la Mozilla declara ca pot respecta termene limita stranse si ca se vor mobiliza pentru a-si mentine suprematia.

Totusi, lucrurile nu sunt chiar atat de roz pe cat le-am prezentat. In afara catorva imbunatatiri ale securitatii si ale afisarii elementelor, FireFox 5 nu aduce nimic nou. Asta daca nu luam in calcul optiunea de blocare a urmaririi de catre site-uri (tracking) – optiune care trebuie mai intai de toate recunoscuta de catre site-ul respectiv – lucru care nu o face prea utila in acest moment.

Totusi, voi enumera si celelalte adaugiri:

– suport pentru animatii CSS
– continutul WebGL nu mai poate accesa texturi de pe alte domenii
– imbunatatiri ale performantelor pentru canvas, JavaScript, memorie si conectivitate
– imbunatatirea suportului pentru standardele HTML5, XHR, MAthML, SMIL
– integrare imbunatatita in sistemele de operare bazate pe Linux

Dupa cum vedeti, avem un changelog la fel de stufos ca cel al Google Chrome 12 :), doar ca in cazul celor de la Mozilla a fost nevoie de 3 luni pentru finalizarea versiunii.

Link-urile pentru descarcarea diferitelor variante de Firefox 5 sunt mai jos:

Windows | Linux | Mac

PS: legat de add-on-uri, Color Picker si FireBug au deja versiuni compatibile cu FireFox 5.

PPS: Cristian mai are cateva adaugiri, zic eu destul de interesante la informatiile de mai sus:

Deşi încă nu e lansat oficial, lansarea urmând să se facă mâine, marţi 21.06.2011, Mozilla va argumenta mereu că ar mai putea exista schimbări până la lansarea oficială, dar de cele mai multe este o scuză, secretul fiind că buildul e realizat de puţină vreme, şi cel mai probabil fac pregătiri pentru lansarea oficială, iar buildul existent de câteva zile este cel mai probabil cel care va vedea lumina zilei de-ndată ce Mozilla îl anunţă şi îl lansează oficial.

În acest an vom vedea şi Firefox 6 şi, respectiv, Firefox 7. Practic, Mozilla a lansat o versiune (Firefox 4), 3 urmează să fie lansate în acest an (Firefox 5 – se lansează mâine; Firefox 6 – undeva la sfârşitul trimestrului 3; Firefox 7 – la sfârşitul anului). Deci în total 4. Urmează să fie integrat şi un nou motor JavaScript denumit IonMonkey, un concurent serios pentru CrankShaft al celora de la Google şi integrat în Chrome. În Firefox 7 vom vedea un nou API grafic denumit Azure 2D, care deja din start, după o primă versiune, complet neoptimizată, promite performanţe mari. Acesta urmează să primească şi accelerare hardware şi se va baza pe tehnologiile DirectX.

5 thoughts on “Mozilla Firefox 5 Final – download link, informatii si imagini”

  1. @n-am: exista canalele Stable, Beta si Dev pentru Google. Pentru mine de interes este varianta stabila si eventual Beta… Canalul dev intr-adevar a ajuns la versiunea 14, dar dupa cum spune si in disclamer nu tot ce apare in acele builduri ajunge in Beta sau in Stable. Anyway.. Chrome merge pe cate 2 versiuni deodata.. (ca numerotare) si lucru asta nu s-a schimbat…
    Legat de Mozilla, intr-adevar, puteam sa scriu despre build-ul Windows 8… dar nu am apucat sa ma documentez suficient… si oricum LEY a lasat un comentariu zilele trecute legat de aceasta “scapare”… voi reveni cu mai multe informatii, eventual screenshot-uri.. incepand de maine voi avea ceva mai mult timp la dispozitie pentru articole.

  2. Sunt singurul care primesc “550 Permission Denied” ? Oricum, am decis sa updatez Aurora, mi se pare ca merge putin mai bine, plus ca e, culmea, mai stabila decat varianta…stabila .:))
    Cat despre Win8 am auzit ca s-a descoperit in cod o functie de trimitere a SMSurilor, ceea ce ar explica strategia cu “Windows everywhere / Windows on every device”. Si daca ramane pana in varianta finala, ar fi o chestie foarte interesanta. Plus HyperV 3.0, OEM Activation 3.0, suport multi monitor si formatul VHDX pentru hard drive-uri virtuale, recent descoperit in buildul 7989. Cu cat ne apropiem de BUILD, cu atat avem din ce in ce mai multe informatii. Nu credeam ca o sa zic asta, dar abia astept luna septembrie.

  3. Într-adevăr nu excelează deloc FF5.Sunt dezamăgit deoarece consuma resurse foarte multe mai ales în momentul folosirii pluginului container.Sincronizarea cu gmail-ul nu funcționează, ce sa mai zic… Traiască SRWare Iron.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>