Mozilla Firefox 6 – gata de download

Desi programat pentru saptamana viitoare (cand va veni sub forma de update) – FireFox 6 poate fi deja descarcat de pe serverele FTP ale Mozilla.

Noua versiune vine la aproape 2 luni de la Mozilla Firefox 5 si pregateste drumul pentru versiunile Firefox 7 si FireFox 8, dovedind totodata faptul ca Mozilla poate respecta deadline-uri in dezvoltarea versiunilor desi acest lucru nu este decat o reactie la strategia Google Chrome.

Imbunatatirile din Firefox 6 sunt la fel de putine ca cele din Firefox 5, fiind de fapt versiuni putin modificate ale Firefox 4. Totusi, o data cu Firefox 7, am inteles ca vor veni si cateva schimbari substantiale – una dintre ele fiind legata de optimizarea utilizarii memoriei RAM de catre browser-ul Mozilla.

Revenind totusi la imbunatatiri, neimpresionanta lista contine:

– consum mai mic al memoriei RAM
– complianta crescuta cu standardele HTML5
– viteza imbunatatita cu pana la 20%
– gruparea plugin-urilor si elementelor utile dezvoltatorilor intr-un submeniu al meniului principal (Web Developer) – o functie foarte utila in opinia mea
– adaugarea ferestrei Scratchpad ce permite rularea codului JavaScript in timp real

– la vizitarea unui subdomeniu este evidentiat domeniul principal

Pentru a descarca versiunea finala, inca nelansata a Firefox 6, puteti folosi link-urile directe de mai jos, in functie de sistemul de operare (link-urile sunt catre versiunea in engleza):

Download FireFox 6 pentru Windows

Download FireFox 6 pentru Mac

Download FireFox 6 pentru Linux

Pentru Firefox 6 in romana sau alte limbi, urmati link-ul: Firefox FTP, selectati sistemul de operare, limba dorita (en-US, ro-RO, etc..) si apoi fisierul pentru instalare

14 thoughts on “Mozilla Firefox 6 – gata de download”

 1. Se pare ca si astia incep sa scoata versiuni pe banda rulanta la fel ca cei de la Google cu Chrome … Pentru niste imbunatatiri MINORE ei schimba total numarul versiunii. Ar fi putut si ei sa puna un Firefox 5.1 …

  1. nici macar. 4.1.1 poate :)) inca odata mozilla da dovada de neprofesionalism. defapt nu inteleg de ce lumea foloseste asa ceva? adica okey,pentru webmasteri e bun ca are pluginuri de tot felul,etc,etc,dar ca si casual user as merge oricand spre chrome si/sau opera.

 2. Cei care vor sa forteze addon-urile sa mearga in orie versiune de firefox pot modifica fisierele install.rdf sau *.rdf care se afla in Users/{USERNAME}/AppData/Roaming/Mozilla/Firefox/Profiles/{FIREFOX.PROFILE}/extensions. Se deschid fisierele cu un editor de text si se cauta variabilele minVersion si maxVersion. La maxVersion se modifica cu un numar mai mare, de preferat mai mare si decat versiunea curenta de firefox.
  PS: faceti asta cu browserul inchis… si tineti minte ce stricati.. 😀

 3. Au modificat multe prea multe ca sa puna 5.1 sau 5.2! Ei simt ca pierd teren in fata Chrome, si sunt disperati! Personal folosesc Chrome 14 beta si sunt multumit, iar ca varianta de rezerva am Firefox Nightly(ver. 8) care chiar imi place cum se misca, dar mai “crapa” uneori fiind o versiune pre-alpha, parca!
  P.S. Firefox eat sh1t!

 4. Firefox 6 nu prezintă prea mari diferenţe. Firefox 7 ne va arăta multe îmbunătăţiri, mai ales pe partea de grafică. De exemplu, eu scot 30 cadre pe secundă la benchmarkul grafic HTML5 numit Fishbowl (http://ie.microsoft.com/testdrive/performance/fishbowl/default.html), atunci când bag 2000 de peştişori. Internet Explorer şi Chrome mi se blochează, iar Chrome scoate un maxim 15 FPS. Asta datorită noului API grafic denumit Azure. Mai există şi alte benchmarkuri, nu ştiu ce scor scoate şi în alte teste, însă este destul de performant API-ul grafic. Şi vor mai exista şi îmbunătăţiri ce ţin de consumul de memorie. :)

 5. @Ciprian: nu e chiar o surpriza… se preconiza ca Beta-ul sa apara in toamna.. sau o versiune de testare macar. Conferinta BUILD a starnit multe zvonuri.. sunt sigur ca o parte se vor adeveri :D.

 6. Ionut poti pune un update pe articolul asta deoarece Mozilla au primit o prajiturica din partea IE Team pentru lansarea versiunii 6.Traditia e traditie “but the cake is a lie”!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>