Mozilla FireFox Metro pentru Windows 8

Dupa cum a anuntat si Ciprian, Mozilla are deja o versiune Metro a Firefox ce ruleaza pe Windows 8.

Mozilla Firefox Metro

Planurile au fost anuntate anterior (o data cu Firefox 11), dar realizarea unei versiuni functionale credeam, cel putin eu, ca va dura cateva luni.


Experienta cu platforme mobile a celor de la Mozilla este motivul principal pentru care proiectul a avansat atat de rapid.

Firefox Metro se bazeaza pe codul utilizat in versiunea Fennec pentru Android, dar aceasta nu este o versiune finala. Sunt asteptate modificari substantiale ale codulului, desi in acest moment au fost realizate cateva lucruri interesante.

Functionalitati Firefox Metro

Cautarea unui prin charm-ul Search direct in Fennec (Firefox Metro) va duce la afisarea rezultatelor direct in Firefox.

FireFox Metro URL Search

Charm-ul Share este si el functional in Firefox Metro.

Firefox Metro Share

Metro Snap este deja implementat, permitand altor aplicatii sa utilizeze portiuni din ecran (stanga sau dreapta) in acelasi timp cu Mozilla Firefox Metro.

A fost introdusa posibilitatea de a deschide, salva si incarca fisiere cu ajutorul input-urilor HTML.

FireFox Metro File Picker

Concluzii

Inteleg dorinta Mozilla de a avea un browser compatibil cu interfata Metro cat mai curand. Initiativa lor este de laudat, chiar daca la mijloc sta market-share-ul pe care l-ar pierde fara o astfel de aplicatie.

Ce nu este de laudat este alegerea Microsoft de a lega browser-ul Desktop de cel Metro. Inteleg ca e recomandat sa avem bookmark-urile, tab-urile sau chiar datele de logare pentru site-uri intr-un singur browser, dar suntem cu totii utilizatori diferiti cu nevoi diferite, iar browserele sunt si ele diferite si potrivite fiecaruia dintre noi.

Daca atunci cand lucrez vreau sa folosesc Google Chrome, de ce nu pot ca atunci cand navighez linistit de pe canapea sa folosesc Internet Explorer 10? Sunt sigur ca se vor gasi metode pentru a ocoli aceasta restrictie, dar sper ca Microsoft sa o scoata fara a mai fi nevoie de ele. Pana acum au dat dovada ca asculta feedback-ul utilizatorilor.

via

One thought on “Mozilla FireFox Metro pentru Windows 8”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>