O noua zi, o noua versiune a browser-ului Google: Chrome 9

A trecut ceva vreme de cand am schimbat versiunea Google Chrome. Dupa doua luni de dezvoltare ma asteptam la cateva imbunatatiri mai importante de la noua versiune. Dar cum Google considera ca numarul versiunii nu e important (“it’s just numbers”) – desi sunt sigur ca ascund unele lucruri (vezi incrementarea versiunilor Android) – acest lucru nu este neaparat relevant.

Haideti sa vedem ce anume aduce Google Chrome 9.

WebGL – suport pentru accelerarea hardware a graficii 3D. Prin intermediul WebGL, utilizatorul beneficiaza de experienta 3D fara un alt software ajutator. Aceasta functionalitate, initiata de Internet Explorer 9 devine din ce in ce mai raspandita si pentru celelalte browsere. Cateva demonstratii gasiti la adresa Chrome Experiments.

Chrome Instant – disponibil acum direct in OmniBox (afisarea paginilor pe masura ce acestea sunt scrise in caseta). Pentru a activa aceasta functionalitate mergeti in Tools -> Options -> Basic -> Search -> Enable Instant. Trebuie sa recunosc ca este o functionalitate destul de interesanta care face ca Chrome 9 sa se foloseasca cat mai mult de latimea de banda disponibila (care de cele mai multe ori este nefolosita la capacitate maxima).

Chrome Web Store – avand in vedere trend-ul de a grupa aplicatiile disponibile pentru un anumit ecosistem in centre dedicate, Chrome Web Store nu mai ofera nici o noutate (fiind disponibil si pentru Chrome OS). Totusi spre deosebire de numarul mic de extensii pentru Opera 11, aici vorbim despre o gama larga de aplicatii, extensii si teme. Link-ul este urmatorul: Chrome Web Store.

Pentru a descarca ultima versiune Google Chrome folositi link-ul de mai jos:

Download Google Chrome 9

Pentru a updata automat versiunea curenta mergeti in Tools -> About Google Chrome si asteptati verificarea disponibilitatii noi versiuni.

Google Chrome 9

Google Chrome 9

Google Chrome 9

5 thoughts on “O noua zi, o noua versiune a browser-ului Google: Chrome 9”

  1. Bine.. WebGL asta e ca si cum n-ar fi din ce mi-am dat seama pana acum. Adica WebGl.. e un fel de flash,in baza caruia se construiesc animatii,asta nu inseamna ca accelerarea grafica a celor de la Chrome este tot una cu cea din IE9 unde este universala.. adica orice are nevoie de un motor grafic (flash,java,etc) este suportat de placa video. La WebGL,doar ce este construit pe baza acestei platforme este suportat de procesorul grafic. Eu asta am inteles.. Va rog sa ma contraziceti,si tot odata sa ma lamuriti cum sta treaba.
    Multumesc Ionut pentru informare.. Daca nu vedeam aici,nici nu as fi stiut ca s-a upgradat Chrome..

  2. Ce browser recomandati pentru un sistem mai slab si mai vechi? Un browser care sa deschida rapid paginile, sa nu aiba lag cand dai de scroll si prietenos cu resursele.
    P.S.Exista vreun site care poate sa faca un test al browserelor instalate in pc, iar apoi sa iti spuna care este cel mai potrivit browser pentru acel sistem?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>