Office 2011 pentru Mac

Astazi am participat la evenimentul de lansare al Office 2011 pentru Mac. Planuiam un articol cu software creat de Microsoft pentru platforma Mac inca de la inceputul anului, dar au aparut alte prioritati pe parcurs. Este inca in plan.
Office 2011 Mac
Legat de Office 2011 pentru Mac, eram curios de cateva lucruri in legatura cu suita de productivitate pentru aceasta platforma. Desi varianta pentru Mac OS (compatibila, dupa cum s-a spus la conferinta cu versiuni OS X incepand cu 10.2.5?! – pe cutie insa scrie ca incepand cu Tiger (10.5.8) ) apare la un an diferenta fata de cea pentru Windows, de cele mai multe ori, nu este la fel de completa.
Insa o data cu aceasta versiune, lucrurile s-au mai schimbat. Office 2011 pentru Mac pare a avea toate functionalitatile (sau cea mai mare parte a functionalitatilor scoase in evidenta pentru Office 2010).

Word 2011 for Mac

Incepem cu editorul de text Word. Acesta a primit interfata de tip panglica / ribbon UI, dar inca mai are pastrat meniul clasic – cel mai probabil o cerinta Apple. Acest lucru va face trecerea mai usoara catre noul tip de interfata, pastrand inca familiaritatea vechiului meniu. Tot la capitolul interfata, am observat ca tab-urile meniului pot fi mutate foarte usor pentru a se adapta necesitatilor utilizatorului.

Principala functionalitate adusa in Word 2011 pentru Mac este prelucrarea simultana a informatiilor dintr-un document de catre mai multi utilizatori (co-authoring). Functia este prezenta atat in Office 2010 cat si in Office Web Apps / SharePoint 2010, dar de acum este posibil acest lucru si pe Mac OS. Procedeul prin care acest lucru este realizat implica blocarea pentru fiecare utilizator a paragrafelor la care ceilalti lucreaza.

Word 2011 pentru Mac permite si publicarea documentelor direct catre SkyDrive. Este nevoie, bineinteles de un Windows Live ID si de o conexiune la internet. Ultima functie prezentata pentru Word 2011 a fost lucrul in modul Full Screen.

Excell 2011 for Mac

Suita pentru calcul tabelar – Excel – vine si ea cu cateva imbunatatiri fata de versiunea precedenta (Excel 2008 for Mac). Cele mai importante ar fi:
– introducerea optiunii de “pivot table” (Insert-> Data ->Pivot table)
– introducerea Conditional formatting – pentru a evidentia doar anumite celule (intre anumite valori)
– introducerea Sparklines – grafice de dimensiuni mai mici, afisate direct in celula

PowerPoint 2011 for Mac

Nici partea de prezentari nu a fost neglijata. Avem aceeasi interfata ribbon UI, putem edita imaginile din prezentari (desi nu s-a reusit demonstrarea acestui lucru in cadrul conferintei) si cel mai important – putem sa publicam prezentarea direct pe internet. Este generat un link unic pe care il puteti trimite apoi pe email oricui doriti. Link-ul generat este de fapt o aplicatie web care poate fi accesata de pe aproape orice smartphone (in sala s-a incercat pe Windows Phone 7, Windows Mobile 6.5 si iPhone). Vizualizarea prezentarii nu necesita un ID Windows Live, iar slide-urile se schimba cu un delay de aproximativ 4-5 secunde (pana la 10) fata de prezentarea originala – cel mai probabil durata este dependenta de conexiunea la internet.

Outlook 2011 for Mac

Poate cea mai importanta noutate de astazi este Outlook 2011 pentru Mac. Pana acum, utilizatorii de Mac nu aveau o alternativa de sincronizare a datelor de la Microsoft. Acum aceasta a fost adaugata si mai mult decat atat, are toate sub-serviciile integrate: mail, calendar, contacte, task-uri, note.
Interfata este bazata tot pe Ribbon UI, iar mailurile pot fi vizualizate si sub forma de conversatii – la fel ca in Outlook 2010.
Un adaos important este si integrarea ferestrei My Day – care poate fi sincronizata cu aplicatiile native din Mac OS – Mail, etc..

Concluzii

La capitolul compatibilitate cu versiuni mai vechi, Office 2011 nu suporta decat documente create incepand cu versiunea Office 2008 pentru Mac, adica echivalentul Office 2007 pentru Windows. Ceea ce inseamna ca vechile formate *.doc *.xls *.ppt au fost excluse. La fel cum a fost exclusa si limba romana din aceasta suita, dar banuiesc ca pentru 1.2% cota de piata (a sistemelor de operare Apple in Romania) nu a meritat efortul.

Office 2011 pentru Mac vine in doua variante: Home&Student (Word, Excel, PowerPoint) si Home&Business (Word, Excel, PowerPoint, Outlook). Prima costa 599 Ron cu TVA si include 3 licente ce pot fi folosite pentru uz personal, iar a doua costa 1569 Ron cu TVA si include 2 licente utilizabile in scop productiv/comercial. Daca veti achizitiona vreuna din versiuni in urmatoarele 2 saptamani, veti primi si un mouse Microsoft Arc.

10 thoughts on “Office 2011 pentru Mac”

 1. Si uite asa mai acapareaza o buca’ din piata mondiala.. pentru ca,nu-i asa,echivalentul wordului din AppleOS este egal cu WordPad din W7.
  Felicitari MS pentru mutarea facuta.. faptul ca primesti un MS-Mouse la pachet cu Office,este o mutare de sah. Sa vedem raspunsul celor de la Apple,presimt ca e pa’vine :))

 2. * Cypryca la faza : “echivalentul wordului din AppleOS este egal cu WordPad din W7.”

  [comentariu moderat pentru nerespectarea Termenilor si Conditiilor]

 3. @georgelucian: cel mai probabil Cipryca nu a pus mana pe Office 2011 fiindca acesta abia s-a lansat. Dar daca va fi nevoie i-l imprumut pe al meu sa-l testeze daca chiar doreste :).
  Idea e ca Cipryca nu se referea la Word-ul din Office 2011 ci la procesorul de text din iWork. Eu asa banuiesc. Aici stau altfel lucrurile.. nu e chiar Wordpad, dar nici Word nu e :).
  Asta nu schimba faptul ca pe acest blog nu sunt permise injuriile… Poti acuza si ai fi avut un punct valid de vedere daca renuntai la comentarii de acest gen.

 4. Lasand la o parte faptul ca romana a fost exclusa, acum exista suport pentru diacritice in toate fonturile dar… daca deschizi documentul cu MS Word 2002, 2003, vei vedea doar patratele in loc de diacritice (sa nu mai zicem de proofing tools). Poate se vor gasi developeri romani sa puna umarul in acest scop.
  In rest, sunt multumit de Mac Office 2011 fiindca se misca mult mai rapid, si, avem suport VBA si pivot tables (nu e cazul lui Mac Office 2008).

  Cat despre compatibilitate, eu am documente create cu Office 2002 Suite si Office Pro 2003 care se deschid foarte bine :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>