OpenOffice si LibreOffice au ajuns la versiunea 3.3

Pentru cei care inca nu stiu, ORACLE a cumparat compania Sun in anul 2009 (cred ca am mai mentionat lucrul acesta, la un moment dat). Printre altele, Sun era principalul (cel mai important) finantator al proiectului OpenOffice.

Dupa aceasta tranzactie, Oracle nu s-a dovedit intelegatoare cu cerintele comunitatii OpenOffice.org deja formate. Deciziile legate de OpenOffice apartinand unui comitet ORACLE au dus la ramificarea procesului de dezvoltare. Astfel, o mare parte din vechea comunitate de dezvoltatori s-a reunit sub titulatura de “The Document Foundation” si lucreaza acum la proiectul numit LibreOffice.

LibreOffice 3.3

Diferentele dintre LibreOffice si OpenOffice nu sunt insa usor de gasit in acest moment, dar cu timpul LibreOffice va deveni ceea ce OpenOffice a fost o data.


Acestea fiind zise, ambele suite au ajuns in urma cu cateva zile la versiunea 3.3. Cum Oracle OpenOffice nu este tocmai suita pe care as recomanda-o, vom vorbi mai mult despre varianta TDF, adica LibreOffice.

Imi aduc aminte ca atunci cand am instalat Ubuntu 10.10 acesta a venit cu OpenOffice.org 3.0 presintalat. Din ce am citit, acest lucru este pe cale sa se schimbe o data cu Ubuntu 11, care este testat in acest moment impreuna cu LibreOffice.

Si fiindca despre LibreOffice ar trebui sa fie acest articol, sa vedem si ce imbunatatiri de functionalitate aduce:

– incarca si salveaza documente ODF in format XML
– importarea imaginilor SVG in modul Draw si editarea acestora
– filtru de import Lotus Word Pro
– filtru de import MS Works
– importarea imaginilor SVG in Writer (alternativa Word)
– importarea diagramelor din documentele PPTX (MS PowerPoint)
– modulul experimental de testare a functionalitatilor nefinalizate
– afisarea tuturor formatelor posibile in meniul “Save As”
– imbunatatirea modulului de export in format RTF
– imbunatatiri la nivelul importului Wordperfect
– integrarea fonturilor standard pentru documentele PDF
– includerea fonturilor “Libertine G” si “Biolinum G” in pachetul pentru Linux
– posibilitatea de a salva documentele fara modificari vizibile

LibreOffice 3.3 LibreOffice 3.3

LibreOffice 3.3 LibreOffice 3.3

Pentru a descarca LibreOffice 3.3, folositi link-ul de mai jos:

Download LibreOffice 3.3 (link catre pagina oficiala)

8 thoughts on “OpenOffice si LibreOffice au ajuns la versiunea 3.3”

  1. @necenzurat: intr-adevar, Google Docs e foarte util, dar se pune intrebarea: de ce nu doreste Google sa integreze serviciile sale cu cele ale LibreOffice. Ar deveni o suita direct concurenta cu Office 2010. Sincronizarea online si portabilitatea pe diferite dispozitive face ca suita Microsoft sa fie si alegerea mea. In momentul asta aplicatiile web sunt sub aplicatiile dedicate in termeni de “usability”, iar lucrul asta conteaza foarte mult pentru marea majoritate a utilizatorilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>