Opera 10.50 este cel mai bun browser (în teste)

Performanţa Javascript este un subiect destul de comun tuturor navigatoarelor. Marii dezvoltatorii se luptă constant pentru îmbunătăţirea acestui aspect. Viteza fiind un factor destul de important utilizatorului de rând, este necesar ca toate componentele navigatorului să fie de calitate, iar unul dintre cele mai importante astfel de componente este motorul JavaScript. Astfel, Google a creat un set de teste Javascript înglobate sub un singur nume – Sputnik.

„Sputnik atinge toate aspectele limbajului JavaScript definite în ediţia a 3-a a specificaţiei ECMA-262. În multe privinţe, ea poate fi văzută ca o continuare şi o completare a uneltelor de testare existente pentru navigatoare, cum ar fi testul Acid3. În timp ce întotdeauna ne concentrăm pe îmbunătăţirea vitezei, Sputnik nu testează cât de rapid navigatorul execută JavaScript, ci mai degrabă dacă acesta nu face asta corect”, a explicat Christian Plesner Hansen, inginer software al Google.

 

Pe prima poziţie s-a clasat Opera 10.50, cea mai nouă şi stabilă versiune a browserului creat de norvegieni, un browser care cuprinde multe funcţii noi şi un nou motor JavaScript denumit Carakan, acesta este de până la 2,5 ori mai rapid decât fostul Futhark folosit în versiunea 10. Acesta nu a trecut 78 de teste dintr-un total de peste 5 000 de teste.

Pe a doua poziţie s-a clasat – surprinzător – Safari 4 care nu a trecut 159 de teste.

Pe poziţia a treia s-a clasat Google Chrome 4, un browser conceput pentru viteză şi simplitate; acesta nu a trecut 218 de teste.

Pe poziţia a patra s-a clasat Firefox 3.6, un navigator care, după spusele Mozilla, asigură siguranţă, stabilitate, rapiditate şi personalizare. Acesta ne dezamăgeşte datorită faptului că, desi a rezolvat peste 15 000 de probleme de la Firefox 2 la Firefox 3 şi are o experienţă de aprox. 6 ani în domeniu, nu reuşeşte să ocupe un loc fruntaş. Din păcate, Google Chrome le-o ia înainte şi câştigă în continuare teren.

Pe ultima poziţie s-a clasat Internet Explorer cu un număr de eşecuri de 463 (deloc surprinzător, nu ?). Rezultatele testelor nu specifică pentru IE ce versiune a fost folosită în teste, dar presupunem că e vorba de cel mai recent build.

Via Softpedia

13 thoughts on “Opera 10.50 este cel mai bun browser (în teste)”

  1. Deci sunt aproape de acord cu testele astea insa am o indoaiala legata de Safari…nu cred eu ca e mai rapid decat Google Chrome, dar in fine, oricum nu m-a influentat deloc…tot la IE8 si Google Chrome raman:D

  2. mda…nu prea cred ce se spune de opera…personal l-am testat si e adevarat… e mai rapid dar decat versiunile vechi de opera …atat….si chiar sa spunem ca e la fel de rapid ca si chrome voi a-ti vazut ce de memorie ram papa??vrei viteza si consum de resurse putine puneti chrome..cheers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>