Opera 11 Beta

De cateva zile ma joc cu Opera 11 Beta. S-a vorbit mult despre noua versiune a browser-ului, mai ales fiindca vine cu posibilitatea adaugarii de extensii, intrand astfel in rand cu Firefox, Chrome, Safari si chiar Internet Explorer.

Dar asta nu este singura diferenta fata de versiunile precedente (Opera 10 / Opera 10.50) ci avem si imbunatatiri la nivelul vitezei si ceea ce personal imi place foarte mult, imbunatatiri la nivelul aranjarii tab-urilor.

Extensii in Opera 11

Incepem cu ce e mai important si anume extensiile din Opera 11. Noutatea este data de posibilitatea instalarii acestora dintr-o lista oficiala, precum si de posibilitatea creari acestora cu ajutorul unor tutoriale puse la dispozitie chiar de dezvoltatorii Opera: http://dev.opera.com/. Extensiile se aseaza in dreapta Adress Bar-ului si arata ca in imaginea de mai jos. Lista este insa in acest moment extrem de mica – doar 140+ de extensii, iar multe dintre ele sunt afisari ale anumitor site-uri ca aplicatii iPhone…

Organizarea Tab-urilor in Opera 11

Urmatoarea inovatie in Opera 11 este legata de organizarea Tab-urilor. Acestea pot fi asezate in gramezi prin simpla lor suprapunere. Gramezile pot fi apoi despachetate si impachetate atunci cand este nevoie. Un lucru extrem de util atunci cand lucrati la mai multe proiecte deodata. Aproape la fel de util este si faptul ca tab-urile pot fi vizualizate atunci cand trecem cu mouse-ul deasupra unei gramezi. Pentru prima data pot spune ca am intalnit o organizare a tab-urilor mai buna decat in Internet Explorer 8/9. Ar fi putut sa coloreze tab-urile dupa despachetare si atunci ar fi fost intr-adevar un sistem desavarsit de organizare. O imagine si un clip demonstrativ puteti viziona mai jos. Dar numai dupa ce incercati sa folositi sistemul o perioada va veti da seama cat e de util cu adevarat.

Alte imbunatatiri

Opera prezinta restul imbunatatirilor printr-o schema interactiva pe site-ul lor. Plasati mouse-ul pe oricare din punctele rosii si aflati informatii despre imbunatatirile de la acel nivel.

Link catre site-ul oficial

In partea stanga au ramas functionalitatile clasice, ce se pot extinde intr-o coloana proprie:

– Bookmarks
– Mail
– Downloads
– Opera Unite
– Notes

Legat de viteza nu am intreprins inca nici un test. La o navigare lejera, 4-5 tab-uri am obervat un consum de 130Mb RAM. Decent as putea spune. Ce nu mi-a placut insa a fost faptul ca tab-urile nu ruleaza in procese separate, nici chiar daca deschid mai multe ferestre. Din acest punct de vedere este in urma concurentei, dar la cum evolueaza lucrurile probabil vor veni cu o imbunatatire si in aceasta privinta.

Pentru a testa Opera 11 Beta, folositi cu incredere link-ul de sub imagine:

Download Opera 11 Beta

10 thoughts on “Opera 11 Beta”

  1. Nu inteleg ce va place unora la procese multiple pentru browser. Cand ai 30 detaburi deschise, 30 de procese in task manager mi se pare ridicol. Prefer un singur proces, multumesc. Daca ai vreodata nevoie sa inchizi procesul, poti inchide linistit opera caci tine minte site-urile care erau deschise.

  2. @eFTy: Nu vreau neaparat procese separat, dar macar pentru fiecare fereastra un proces mi se pare rezonabil. Lucrand la mai multe proiecte deodata, am pentru fiecare grupul lui. Atunci cand pica un tab, sau ingheata browser-ul din cauza unuia, vreau sa pot sa il inchid si sa imi continui treaba. In plus, intr-un singur proces memoria alocata nu este dinamica pentru fiecare in parte si astfel nu poti eficientiza consumul inchizand anumite tab-uri care s-au supra incarcat. Cam astea sunt motivele in mare. Pentru un browsing casual nu este neaparat necesara separarea in procese, dar pentru un browser ce se adreseaza teoretic si developerilor cred ca este un minus destul de important.

  3. io folosesc ie9 si mi se pare mult mai ok decat mozila 4 beta care lam testat vreo saptamana dupa care iam dat dezinstall ca tot timpul cand intram pe browser imi ramanea blocat vreo 3 secunde si apoi isi revenea, cat despre opera 11 nu mi se pare rau dar interfanta e nasoala rau de tot:(

  4. Despre file sharing-ul implementat in opera, ce parere aveti? Exista si inainte, sau incepand cu aceasta versiune? Eu abia acum l-am descoperit, si mi se pare tare ca pot sa-mi accesez fisierele din PC atunci cand nu sunt acasa, sau sa dau posibilitatea altuia sa descarce de la mine ce are nevoie, si asta fara setari complicate, doar un simplu browser si activat Opera Unite… Plus Media Playerul care iti permite sa asculti muzica din calculatorul tau de la distanta! N-am incercat inca pe telefon, dar e posibil sa mearga, pe pc merge in orice browser, doar introducand o adresa web si o parola.

  5. daca observati la ie9 beta si mozila 4 beta interfata este copiata dupa opera si mai zic alti ca opera este un browser prost nu cred asta mi se pare putin mai bun ca ie deci dupa mine as pune asa 1 mozilla 2 opera 3 ie9,safari si ce mai exista sunt de fainat.

  6. io folosesc ie9 si mi se pare mult mai ok decat mozila 4 beta care lam testat vreo saptamana dupa care iam dat dezinstall ca tot timpul cand intram pe browser imi ramanea blocat vreo 3 secunde si apoi isi revenea, cat despre opera 11 nu mi se pare rau dar interfanta e nasoala rau de tot:(

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>