OS X Mountain Lion si Safari 6

Zilele trecute Apple a anuntat OS X 10.8 Mountain Lion. Despre Mountain Lion am mai discutat atunci cand a fost anuntata varianta Beta.

Pe atunci pretul anuntat era de 29$, acum avand insa un pret de doar 19$, fiind jumatate din pretul anuntate pentru Windows 8 Upgrade.

OS X Mountain Lion Logo

Noutati OS X 10.8 Mountain Lion

Fiind vorba de un release relativ recent dupa OS X Lion, nu putem vorbi de o schimbare radicala a sistemului de operare, ci mai degraba de o imbunatatire a multor functii deja existente si adaugarea altora ce aparute initial in sistemul de operare mobil iOS.

Lista nu este cu mult mai lunga decat cea pentru Beta:

– Notification Center (functionalitate prezenta si in Windows 8)
– integrare cu Twitter fi Facebook (share) (functionalitate prezenta si in Windows 8)
– Airplay si AirPlay mirroring
– Messages
– iCloud (functionalitate prezenta si in Windows 8 prin SkyDrive)
– Power Nap (trimiterea si receptionarea de date chiar si in modul Sleep)
– Gatekeeper
– Dictation (serviciu online, similar celui de pe iPhone/iPad)

Am mentionat corespondentele cu Windows 8 pentru a sublinia faptul ca, desi OS X Mountain Lion nu este un sistem dedicat tabletelor, imprumuta din iOS destule dintre functionalitati pentru a creea o unitate a intregului ecosistem.

Avem si imbunatatiri pentru aplicatiile existente:

– Reminders
– Notes
– Calendar
– Game Center
– Safari 6

Safari 6

Despre Safari 6 cred ca trebuie sa purtam o discutie separata. In primul rand pentru ca de aici incolo nu vom mai avea versiuni pentru Windows. Stiu ca nu erau multi utilizatori de Safari pe Windows, dar totusi erau cativa. Pentru ei a venit momentul sa schimbe browser-ul si nu pot decat sa le recomand unul dintre urmatoarele: Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera sau Internet Explorer.

Ce aduce nou Safari 6? Pai, s-a renuntat la bara de cautarea iar aceasta este inclusa acum in Omnibar, exact ca in Google Chrome. Iar textele scrise in Omnibar sunt autocompletate in functie de scop: cuvinte pentru cautare sau URL-uri.

Avem si iCloud Tabs (ce se regasesc si in Chrome) – pentru sincronizarea facila a paginilor vizualizate pe diferite dispozitive.

OS X 10.8 Review

Daca aveti timp si doriti sa aflati mai multe despre OS X Mountain Lion, puteti citi (in engleza) review-ul de pe ArsTechnica. Este poate cel mai complet review al unui sistem de operare pe care l-am citit. Vi-l recomand cu caldura.

Arstechnica OS X Mountain Lion Review

3 thoughts on “OS X Mountain Lion si Safari 6”

  1. mai bine ca nu va mai iesi si pentru windows.pentru ca sincer era slabut si nu era cine stie ce in top ramane chrome si apoi urmeaza firefox,ie,opera astea le foloseste ori si cine.

  2. @cristi: era slabut, dar concurenta e intotdeauna benefica. Spre exemplu, functia de sincronizare a tab-urilor ar fi putut fi utila multor posesori de iPhone, dar utilizatori de PC… eh.. decizia lor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>