Performante HDD: 5400 rpm vs 7200 rpm

Cand am ales Lenovo-ul v370, am mentionat si viteza HDD-ului de 7200rpm. Ei bine, multe laptopuri care se gasesc momentan in magazine au HDD-uri cu viteze de 5400 rpm in timp ce pentru desktop-uri, balanta inclina – din experienta personala – in favoarea celor cu 7200 de rotatii.

5400 vs 7200 HDD

Principalele avantaje ale HDD-urilor cu 5400 de rotatii pe minut ar fi faptul ca sunt mai eficiente din punct de vedere al consumului de energie dar si ca ofera capacitati mai mari de stocare in acelasi pret (capacitate care nu stiu daca este folosita vreodata in totalitate). Daca merita aceasta crestere a capacitatii in detrimentul performantei, urmeaza sa descoperim in acest articol si, eventual, in comentarii.

Test de performanta 5400 vs 7200

Nu am probat pe laptop-ul meu cele doua configuratii (nu am la indemana niciun HDD de 5400 rpm), dar am gasit un clip in care rezultatele unui test comparativ sunt mai mult decat evidente:

Ei bine, desi diferenta de performanta este vizibila, decizia ramane la latitudinea fiecaruia. Eu va sfatuiesc sa alegeti fara niciun regret varianta cu 7200 rpm, sau, daca bugetul va permite, un SSD (pentru portabile discutia este mai lunga, deoarece majoritatea nu suporta un HDD secundar).

Concluzie

Pe scurt, avantajele celor doua tipuri de HDD-uri ar fi:

Avantaje HDD cu 5400 rpm:

– temperatura mai mica de operare

– pret mai mic (lucru ce poate fi luat in calcul atunci cand HDD-ul urmeaza sa fie inlocuit cu unul SATA) – diferenta de aproape 300 Lei la eMAG intre doua modele asemanatoare

– capacitate mai mare la acelasi pret cu un HDD cu 7200 rpm

Avantaje HDD cu 7200 rpm:

– performante crescute cu 5% pana la 40%

– consum de energie scazut raportat la cresterea performantelor (2-5%)

Insa viteza platanelor nu este singura caracteristica a unui produs, si inainte de a lua decizia de cumparare trebuie luate in considerare si alte aspecte precum:

– timp de acces/cautare
– buffer-ul
– garantia oferita de producator

Va urma si discutia HDD vs SSD intr-un articol viitor, eventual cu compararea si cu performantele unui HDD hibrid (contine un modul SSD pe care sunt stocate fisierele cel mai frecvent accesate). Pana atunci, sunt curios de experientele avute cu cele doua tipuri de harddisk-uri.

imagine via mactech

3 thoughts on “Performante HDD: 5400 rpm vs 7200 rpm”

  1. Nu cred ca avea cineva indoieli ca 7200 ar fi mai bun decat 5400… xD cum de altfel nu cred ca se indoieste cineva ca un ssd e mai bun decat un hdd (in ciuda spatiul de stocare enorm de mic in comparatie cu un hdd), dar totusi aceste articole sunt foarte bune pentru noii veniti in lumea „calculatorista„ ,deci felicitari ionut pt acest articol :)

  2. @Ciprian: multumesc. intr-adevar, articolul se adreseaza celor mai putin cunoscatori, dar vrea sa ofere si cateva informatii pentru a usura o decizie de cumparare. Spre exemplu, pretul este cu 30-40% mai mare in timp ce performantele nu sunt in orice situatie cu 40% mai bune. iar banii ramasi dupa cumpararea unui hdd de 5400 rpm pot fi investiti apoi intr-un SSD de 64 de GB (dublati, eventual).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>