Performante Intel HD 3000

Intel HD 3000Daca sunteti la fel ca mine in cautarea unui portabil, va veti lovi cel mai probabil de problema chip-ului grafic. Avem de ales intre solutia integrata – Intel HD 3000 si diversele solutii entry-level dedicate (nVidia 310/320/410 si AMD 5450/5470).

Voi vorbi aici despre un buget mediu si nu despre toata gama de laptop-uri si chipset-uri video. Spun din start ca excludem procesoarele (CPU) AMD si ca voi incerca sa trag o concluzie logica pentru cei deja hotarati sa cumpere un procesor Intel. Nu favorizez niciun producator, dar performantele mai scazute ale AMD la acest capitol imi justifica, de aceasta data, alegerea.

Intel Sandy Bridge

Povestea incepe cu a doua generatie de procesoare Intel Core – si anume Sandy Bridge. Intel promisese ca va oferi o solutie grafica integrata in procesor si chiar s-a tinut de cuvant. Asa au aparut seriile Intel HD 2000 si respectiv Intel HD 3000.
Intel HD 3000
Cea din urma este destinata procesoarelor mai performante din a doua generatie si anume Intel Core i5 si Intel Core i7.

Specificatii tehnice Intel HD 3000

Integrarea in procesor, a dus la o corelare intre performantele GPU-ului si cele ale procesorului.
Astfel, pentru un procesor ULV frecventa acestuia poate varia de la 350Mhz la 900Mhz in modul Turbo Boost. Pentru un procesor LV intre 500Mhz si 1000Mhz in Turbo Boost, urmand ca pentru procesoarele normale, sa porneasca de la 650Mhz si sa poata ajunge pana la 1200Mhz.

Trebuie notat insa faptul ca GPU-ul nu beneficiaza de memorie proprie si ca va folosi atat cat va avea nevoie/sau cat ii este desemnat din memoria RAM. Are acces totusi la Cache-ul Level 3 al procesorului.

Puterea bruta a solutiei Intel HD 3000 este de aproximativ 100-130 GigaFlops (Floating-point Operations per Second).

Performante Intel HD 3000

Ajungem acum si la partea cea mai interesanta si anume performantele acestui GPU. In functie de acestea decizia de cumparare va fi influentata intr-un sens pozitiv sau intr-unul negativ.

Incepem cu rezultatele in testele de performanta ale Windows 7:

Windows 7 Experience Index – Graphics – in functie de modelul procesorului variaza intre 4.7 si 5.7; pentru Intel Core i5 2410M valoarea este de 5.5

Windows 7 Experience Index – Gaming Graphics – intre 5.9 si 6.3; 6.1 pentru Intel Core i5 2410M.

In 3DMark 06 obtine 3569 de puncte, in Cinebench R10 4499, iar in PCMark Vantage (Gaming) obtine 4112 puncte.

Intel HD 3000 vs concurenta

Rezultatele nu inseamna insa nimic fara a le compara cu cele ale concurentei, sau fara a numara frame-urile obtinute in cele mai cunoscute jocuri.

3DMark 06: scorul este cu 6% mai mare decat cel obtinut de GeForce 310M si cu 2% sub Mobility Radeon HD 5470.

CineBench R10 – se situeaza imediat sub GeForce 9800M GT (la o diferenta de doar 1%) sau GeForce GT 525M (diferenta de 2%) si imediat deasupra lui GeForce GTS 250M.

In jocuri insa lucrurile nu stau la fel de bine. M-am uitat numai la performantele cu detaliile la minim, fiind singura setare in care acestea se pot juca.

FIFA 11 – Intel HD 3000 se situeaza sub GeForce 310M la o diferenta de 68% si sub GeForce 320M la o diferenta de 38%. GeForce 410M se regaseste mai sus cu o diferenta de aproximativ 100%. Solutiile AMD – Radeon HD 5470 si HD 6470 se gasesc la diferente de 46% respectiv 98%.

Call of Duty Black Ops – diferenta este si aici vizibila, singurele solutii pe care le depaseste fiind cele precedente ale intel (GMA 4500HD). GeForce 310M obtine un framerate cu 22% mai bun.

Starcraft 2 – se poate juca decent cu detaliile la minim, performantele fiind putin sub GeForce 310M (18%) sau Radeon HD 5470 (46%)

Concluzii

Acum ca am trecut in revista performantele cred ca e momentul sa puncatam si avantajele/dezavantajele acestei solutii.

Principalul avantaj ar fi pretul. Faptul ca GPU-ul este integrat in toate procesoarele Intel Core Sandy Bridge va face aceasta solutie foarte accesibila. Performantele fiind-ui deja cunoscute, singurul lucru care ramane de luat in considerare este daca aceasta solutie se potriveste nevoilor individuale.

Mai exact, aveti nevoie de autonomie crescuta? sau de performante grafice care sa va permita sa jucati decent anumite jocuri?

Performantele in jocuri vin cu un pret, insa daca alegeti o solutie grafica nVidia beneficiati si de tehnologia Optimus ce permite schimbarea placii grafice fara a restarta calculatorul. Astfel castigati autonomie chiar atunci cand aveti nevoie de ea.

Surse: NotebookCheck1, NoteBookCheck2 ArsTechnica Intel HD 3000 Homepage

4 thoughts on “Performante Intel HD 3000”

 1. Ce inseamna procesor ULV si LV? De unde ai luat acele rezultate – consider eu ca trebuia specificat daca tu personal ai facut testele sau din ce ai gasit pe net; de asemenea daca tu ai facut testele,pe ce configuratie – .
  De asemenea,nu vreau sa fiu rautacios,dar nu stiu de ce mi se pare ca nu sunt oferite detalii mai “adanci” pentru informatiile care le ofera (destul de multe si destul de interesante) iar pentru cei mai novice,ar putea crea o oarecare stare de confuzie 😀

  Ionut,miss old days dude :( Cand m-ai intri pe net si ma vezi online,te rog sa ma contactezi,sa mai stam de vorba despre una,alta… :)

 2. @Ciprian: ULV – Ultra Low Voltage (exemplu cele folosite pe Macbook Air) si LV – Low Voltage (folosite pe alte laptop-uri). Testele nu le-am facut eu fiindca inca nu mi-am luat laptop… dar cand va fi cazul, voi specifica, sper cat mai curand.

  Daca as fi scris un articol atat de detaliat pe cat as fi vrut, probabil nu l-as mai fi terminat in seara/noaptea asta.. asa incerc macar sa mentiun un ritm cat de cat constant…

  Well, sincer si eu.. dar momentan ma lupt cu licenta.. si cu munca.. dar vorbim.. cum te vad online, cum dau un semn :). Cheers! 😀

 3. 😀 … pentru novici asta ar trebui sa le dea pofta sa sape dupa detalii. Oricum AMD a scos procesoarele Fusion seria E si seria C cu care Intel HD Graphics 2000 si 3000 ar trebui sa se lupte (adica ar trebuii comparate). Si decand AMD a inceput sa faca si memori DDR3 desktop, deja vad numai comparatii AMD versus oricine are tupeu sa se mai puna cu ei. 😀
  PS: cand e criza si apele sunt tulburi, pestii mari incep sa se hraneasca. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>