Preturi pentru Windows 8 – mai mici decat ne asteptam

Imediat dupa lansarea tabletei Microsoft Surface cu Windows 8 au inceput sa circule zvonurile legate de pretul sistemului de operare.

null

In primul rand pentru ca un sistem de operare scump, adaugat unei tablete destul de performante ar face ca tableta Microsoft sa aiba un pret necompetitiv. Ori Microsoft trebuie sa-si ajunga din urma concurenta in acest moment, iar pretul este de multe ori un factor decisiv in decizia de cumparare.

Avand o asa importanta, este normal ca Microsoft sa-si adapteze politica de preturi pentru Windows 8. Lucru pe care l-a si facut si l-a si anuntat.

Pret Windows 8 Upgrade pentru noii cumparatori – 15$

Pentru cei ce au cumparat un PC cu Windows 7 incepand cu luna iunie upgrade-ul catre Windows 8 va costa doar 15$. Avand in vedere lansarea versiunii Windows 8 Release Preview si iminenta finalizarii Windows 8 RTM in iulie, aceasta decizie este una normala, desi Microsoft oferea in trecut upgrade-ul in mod gratuit.

Insa in cazul Windows 8, acest cost vine si cu un avantaj si anume, pentru cei 15$ veti primii versiunea de top a Windows 8 si anume Windows 8 Pro (pentru mai multe detalii va recomand aritcolul despre editiile Windows 8), indiferent de versiunea de la care faceti upgrade. Un deal cat se poate de bun.

Aceasta oferta este valabila si in Romania pana pe 31 ianuarie 2013.

Oferta este disponibila la adresa: http://www.windowsupgradeoffer.com/

Pret Windows 8 Upgrade pentru cei ce detin o alta versiune de Windows – 40$

Chiar daca nu aveti de gand sa cumparati un calculator cu Windows 7 in perioada urmatoare, tot puteti beneficia de un pret foarte bun pentru upgrade-ul la Windows 8.

Acet lucru este posibil printr-o noua oferta a Microsoft ce permite upgrade-ul de la Windows XP, Windows Vista si Windows 7 la Windows 8 cu doar 40$. Aceasta oferta este si ea valabila pana pe 31 ianuarie 2013, atacand direct preturile mici ale upgrade-urilor sistemului de operare Apple – OS X.

Mentionez ca versiunea disponibila cumparatorilor mai vechi este tot Windows 8 Pro.

Oferta poate fi comandata de la urmatoarea adresa: http://windows.com/

Windows 8 Upgrade pentru utilizatorii Windows 8 Release Preview

Microsoft nu ii uita nici pe fanii sistemului de operare Windows, oferindu-le tuturor celor ce testeaza Windows 8 Relesase Preview posibilitatea de a face upgrade la Windows 8 Pro. Este nevoie, totusi, de o licenta valida instalata pe acela calculator (Windows XP, Vista sau Windows 7), dar upgrade-ul se va face de la versiunea Windows 8 RP. Nu am inteles exact daca licenta detinuta se pierde, ramanand valida cea Windows 8, dar as spera ca nu, fiindca altfel ar fi de fapt aceeasi oferta cu cea de mai sus.

Pretul pentru acest upgrade este tot de 40$.

Concluzii

Strategia agresiva de pret nu va face decat sa ii asigure lui Windows 8 un userbase /market share marit. Asta este o veste buna pentru dezvoltatori, ale caror aplicatii se vor afla pe o piata de mari dimensiuni.

Utilizatorii de Windows XP au in sfarsit un in sfarsit un motiv bun sa faca upgrade, desi ma indoiesc ca utilizatorii Windows 7 vor face trecerea la Windows 8, cel putin in prima faza.

Asta nu va impiedica insa companiile mai mici sa faca mutarea si-asa amanata. Daca nu au trecut inca la Windows 7, Windows 8 s-ar putea sa fie solutia cea mai buna din punct de vedere al costurilor, compatibilitatea fiind de aproape 100% cu versiunea precedenta.

PS: nu a fost facuta publica nicio informatie in legatura cu preturile Windows 8 OEM (numit acum Windows 8 System Builder) sau Windows 8 Retail.

8 thoughts on “Preturi pentru Windows 8 – mai mici decat ne asteptam”

  1. nu înțeleg faza cu Windows 8 Upgrade pentru utilizatorii Windows 8 Release Preview o poți explica încă o data ?

  2. @Ciprian: intr-adevar, XP SP3, desi pastreaza doar fisierele utilizatorului nu setari, nu programe, deci putea fi foarte bine vorba si de XP fara SP…

    @Ovidiu: daca esti utilizator de Windows 8 Release Preview poti face upgrade la Windows 8 RTM cu doar 40$ cu conditia sa ai pe HDD si un sistem de operare cu licenta (acesta va fi verificat la instalare). Din ce imi dau seama ar trebui sa ai dual-boot, sau inca un HDD pe care sa fie instalat un Windows cu licenta.
    Scopul final este ca tu, utilizator de Win 8 RP sa poti sa folosesti in continuare sistemul de operare ca principal, sa te obisnuiesti cu el, urmand ca dupa lansarea oficiala sa poti face upgrade mai ieftin si sa nu pierzi mare lucru (desi nu sunt sigur daca va pastra aplicatiile si setarile).

  3. Ionut… nu putea fi foarte bine de XP sub SP3 pentru ca sunt diferenta majore de kernel, care provoaca instabilitate. E adevarat ce se spune ca up de la XP la 8 e ca o instalare curata… da, dar totusi pastreaza partile similare din kernel. Sub SP3 ar fi fost aproape imposibil si riscant. Pentru ca SP3 are kernelul schimbat cam 50% fata de restul de versiunilor, prin updateuri. E un fel de pre-made pentru Vista :) Sub SP3 nu are nimic in comun cu asa ceva. SP3 a adus un update la tehnologiile utilizate de XP.. pana la SP2 au fost in mare updateuri de stabilitate. De aia multi inca aleg SP2 in defavoarea SP3. :)

  4. @Ciprian: intr-adevar sunt modificari pe kernel.. dar fiind vorba de o instalare aproape pe curat, cred ca puteau realiza cateva modificari in fisierele de instalare ale Windows 8 mai degraba decat sa necesite Windows XP SP 3…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>