Procesorul cu 1 000 de nuclee

Undeva la sfârşitul anului trecut Intel ne prezenta un model cu 48 de nuclee pe un singur cip. Destul de impresionat, dacă luăm în calcul că în prezent există procesoare de maxim 6 nuclee pentru sistemele desktop. Dar se pare că apare o altă ştire, care vă va putea da pe spate.

Cercetătorii scoţieni au construit un procesor cu 1 000 de nuclee (vedeţi bine, trei zerouri). Acesta rulează de 20 de ori mai rapid decât cipurile curente şi utilizează mai puţină energie. Echipa de cercetare, condusă de dr. Wim Vanderbauwhede a folosit o matrice de intrare a câmpului programabil (en: Field Programmable Gate Array – FPGA), o tehnologie ceva mai „verde”, FPGA-ul fiind un circuit integrat digital, putând fi configurat de către utilizator după ce a fost fabricat. Întrucât consumatorii pot configura FPGA-ul, cercetătorii au posibilitatea de a folosi programe creative pentru a integra 1000 de nuclee şi de a împărţi sarcina de procesare între toate 1000. De asemenea, fiecărui nucleu i s-a alocat memorie proprie, lucru care a dus la mărirea şi mai mare a puterii de procesare.

În noiembrie 2010, Intel a declarat că un procesor de 1 000 de nuclee este posibil de construit, dar oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Glasgow au bătut compania Intel la linia de finiş.

Probabil că va mai lua ceva timp până când vom găsi procesoare de acest gen în magazine, poate câţiva ani. Procesorul urmează să fie prezentat în luna martie a anului viitor la un simpozion.

6 thoughts on “Procesorul cu 1 000 de nuclee”

  1. Cat de geniali pot fi oamenii aceia. Bine, pe mine ma face mai mult sa plang aceasta stire cand ma gandesc cat de mult se investeste in afara in cercetare si in universitati si la noi profii isi bat joc de tine. Dar gata ca trecem in alte teme de discutie :D. Oricum sa speram ca costurile de productie se vor micsora si cu timpul vom vedea si prin magazine astfel de procesoare. Macar cu doua zerouri daca nu cu trei :))
    Sarbatori fericite !

  2. Ok.. diferenta e ca… acele nuclee,din cate am inteles eu,nu sunt fizice. Ele sunt doar scrise intr-un circuit,deci sunt virtuale. Asta inseamna ca,cu putina munca se pot ajunge si la 10.000 de nuclee.. 1.000.000? Pana cand vom ajunge la 1.000 nuclee fizice.. oho.. o sa treaca muuuult timp,deoarece arhitectura actuala e la un nivel prea scazut. Cel putin eu asa am inteles,daca am dreptate,ce au facut ei nu e chiar impresionant..
    Si totusi.. de doar 20x mai rapid,cand are de cu 992 mai multe nuclee decat exista momentan pe piata?:)) slabut 🙂

  3. Nu este nimic nou aici. Se numeste stem cell computing. Vezi zii.com. Nu sunt nuclee cum ne-am obisnuit noi sa vedem in procesoarele conventionale. Aici este vorba de o redefinire a procesorului spre o utilizare specializata (video, jocuri, audio). Cel mai bine intrati pe zii.com si va lamuriti. Eu am fost socat sa vad un aparat de marimea lui iphone sa poata sa redea prin HDMI 1080p.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*