In acest articol voi incerca sa acopar, pe cat posibil, un subiect pe care personal nu l-am vazut dezbatut/descris prea des. Este vorba de RAID. Ce este, la ce foloseste, si ce semnifica numerele scrise dupa denumire?
Ce este RAID-ul?
RAID este prescurtarea de la : “redundant array of independent disks” si reprezinta unirea a mai multor hard-discuri pentru a realiza un anumit scop
La ce foloseste?
Cea mai importanta functie a RAID-ului este protectia impotriva HDD-urilor stricate. RAID-ul nu actioneaza fizic impotriva stricarii HDD-ului ci presupune dublarea informatiei de pe acesta pe un alt HDD identic (sau nu) care sa preia sarcinile in caz ca primul HDD nu mai functioneaza. Harddisk-ul stricat poate fi apoi schimbat cu unul nou fara a se pierde date.
Totusi, configuratia RAID a HDD-urilor poate fi folosita si pentru a combina capacitatile de stocare sau/si pentru a mari viteza de scriere/citire.
Pentru fiecare scop dintre cele mentionate mai sus, RAID-ul are cateva nivele diferentiate prin numere.
Care sunt nivelele RAID?
Cele mai folosite nivele RAID sunt RAID 0 si RAID 1, dar exista si variante inlocuitoare sau de virtualizare a RAID-ului, insa acestea nu fac obiectul articolului de fata.
Majoritatea modurilor RAID nu necesita HDD-uri de aceeasi dimensiune, dar va fi folosita capacitatea celui mai mic dintre hdd-urile disponibile.
Sa trecem la explicatii.
RAID 0 – implica distributia datelor pe mai multe drive-uri – date intretesute. Astfel, block-ul A vine de/pe primul HDD, iar block-ul B vine de/pe al doilea HDD. Acest lucru permite crestere vitezei de scriere si de citire. Totusi acest mod de administrare la HDD-urilor nu ofera protectie impotriva stricarii HDD-urilor, ba mai mult, daca doar unul dintre HDD-urile aflate in RAID se strica, datele de pe ambele HDD-uri sunt pierdute.
RAID 1 – ofera posibilitatea de “oglindire” a datelor. Acest mod ofera protejarea fizica in cazul defectarii unui HDD, iar lucrul poate continua normal chiar daca HDD-ul respectiv nu mai este functional. Totusi, nu veti mai putea folosi pentru stocare spatiul total oferit de cele 2 HDD-uri ci doar jumatate (pentru doua HDD-uri de 500 GB in RAID 1 veti avea un spatiu de stocare disponibil de 500 GB)
RAID 10 – cunoscut si ca RAID 1+0 ofera citirea datelor dupa modelul RAID 0, doar ca stocarea nu se face alternativ (block cu block) ci oglindit, ca in RAID 1. Totusi este nevoie de minim 4 HDD-uri pentru a implementa acest mod.
RAID 5 – ofera atat viteza cat si protectie. Acest mod are nevoie insa de minim 3 drive-uri pentru a functiona si foloseste aproximativ o treime din spatiul de stocare pentru “parity data” (parti mai mici de informatie utilizate pentru a stoca parti mai mari). Viteza crescuta este data de faptul ca citirea se efectueaza de pe toate cele 3 HDD-uri, iar protectia rezulta din faptul ca informatiile esentiale (“parity data”) sunt stocate pe toate HDD-urile.
Mai exista, bineinteles si RAID 2,3 si 4. RAID 2 si 3 sunt asemanatoare RAID 0, numai ca in locul block-urilor se folosesc bitii respective octetii (bytes). RAID 4, este asemanator RAID 5, numai ca informatia esentiala (“parity”) data este stocata pe un singur HDD, iar daca acesta pica, intregul RAID ramane neprotejat.
Rezumat:
– pentru a folosi RAID-ul Hardware acesta trebuie activat din BIOS-ul placii de baza
– folositi RAID 0 pentru cresterea performantei
– folositi RAID 1 pentru protejarea impotriva stricarii HDD-ului
NOTA:
RAID-ul protejeaza doar impotriva stricarii fizice a HDD-ului
RAID-ul nu protejeaza impotriva pierderii de date datorate virusilor de exemplu
RAID-ul NU este un substitut pentru back-up-ul regulat al calculatorului
Frumos comentariu,la obiect. Si eu detin raid 0 format din 2 samsung f3 de 500 gb. Viteza lor in raid 0 atinge aceea a unui velociraptor pe partitia C.
RAID 5 eu il inteleg, mai simplu, cam asa (si sper sa fie si corect):
– ai 2 HDD-uri fiecare de 500GB legate in RAID 0 (informatia este impartita in doua, fiecare HDD continand jumatate din informatie, putand astfel stoca pana la 1000GB). Aceasta matrice da rapiditatea deoarece informatia este scrisa/citita in/din doua locuri.
– si mai ai un HDD de 1000GB pe care informatia este ca pe un HDD normal (iar acest al 3-lea HDD este legat in RAID 1 cu grupul de 2 HDD de 500GB si ofera un fel de back-up al acestora).
Daca se strica unul din cele 2 HDD de 500GB, acesta se inlocuieste si informatia este recuperata de pe HDD de 1000GB care contine toata informatia.
Daca se strica HDD de 1000GB, acesta se inlocuieste iar informatia este recuperata de pe cele 2 HDD de 500GB.
Daca se strica un HDD de 500GB si cel de 1000GB, e de rau…..
Frumos articol Ionut:)
Felicitari pentru articol. Pentru Raid 5 insa, nu sunt de acord cu viteza, am lucrat ceva timp pe o statie grafica cu astfel de facilitate, la care am renuntat tocmai pentru ca imi incetinea activitatea, in comparatie cu o alta statie identica, dar fara Raid (cu toate ca Raid-ul a fost facut de constructor – un brand mare). Si inca nu sunt lamurit nici acum daca soft-ul a fost cel vinovat (cel tot al producatorului).
@Luci: eu am un WD de 500 si ma gandesc sa fac acelasi lucru (RAID 0). Ma gandeam ca o sa creasca performantele, dar nu ma asteptam chiar la un velociraptor. Foarte tare!
@alexn: nu e chiar asa, parity data e impartit pe toate HDD-urile, dar da, tot spatiul ocupat de parity data are dimenisunea unui singur HDD din cele 3. Daca ai avea, cum spui tu, 2 HDD de 500 GB si unul de 1000GB, se vor folosi doar 500GB din cei 1000. Iar daca se strica oricare HDD, exista partity data pe altul astfel incat informatia sa poata fi recuperata, bineinteles, daca se strica 2 HDD-uri in acelasi timp (foarte improbabil) ma indoiesc ca se mai poate salva totul.
@Shtef: multumesc.
@Peter: multumesc. Ideea cu RAID 5 e insa alta, viteza de citire creste de pana la 3 ori, deoarece data este citita de pe toate cele 3 HDD-uri, numai ca viteza de scriere creste tot datorita celor 3HDD-uri. In principal pentru ca trebuie calculate acele bucati: parity data. Daca lucrezi cu fisiere mari, cum presupun ca ai facut, aceasta incetinire va fi cu atat mai mare. Asa ca cea mai buna solutie, in cazul tau ar fi fost un RAID 0 pentru performante (asa cum are si @Luci).
Am spus ca se apropie de un velociraptor.Am si dovada http://www.mygarage.ro/attachments/my-garage/92852d1270194438-noul-i3-untitled.jpg
Velociraptoru e avantajos la scrieri… swap, loguri si temporare… daia e recomandat si pt. statii grafice. Raid-ul e si nu e recomandat pt. perrformante. Se foloseste obligatoriu in servere pt. a nu avea harduri cazute, [folosindu-se restul hardurilor ori cu paritatea construita live… ori cu rebuild dupa inlocuire, in functie de controler, in cazul unui crash].
Daca am un hdd samsung 500LJ, il pot pune in raid 0 cu un alt hdd samsung 500F3 (ambele de 500 G)? Conteaza ca unul are buffer de 8 iar celalalt de 32 Mb? Multumesc anticipat?
salut am 4 HDD de 1 terra si vreau sa pe pun pe raid 0 dar windows 7 nu ma lasa sa instalez pe raid
oare de ce?
Pe ce fel de controler ? Ai configurat deja hardurile ? Ce mesaj da windowsul ?
Vazand ca pe aceasta pagina mai exista un Luci puteai sa iti modifici putin numele pentru a nu se crea confuzie. In alta ordine de idei revino mai detaliat cu tot ce ai facut pana la instalarea OS si cum le-ai configurat.
@Catalin: se pot pune in raid 0 hardurile specificate de tine dar vei avea doar spatiul . Viteza mare nu vei avea.
Raid este un echipament digital?
“RAID este prescurtarea de la : “redundant array of independent disks” si reprezinta unirea a mai multor hard-discuri pentru a realiza un anumit scop” .Mai explicit de asa nu se poate. Citeste tot articolul.