Windows 7 Review part. 2 – Windows media player 12 in detaliu

Incepand cu Windows Media player 9, eu nu am mai folosit alt program pentru multimedia (filme/muzica/ poze mai putin). WMP ofera tot ce ai putea sa ai nevoie de la un media player. Player care arata decent, optiuni de cautare (introduse de-abia incepand cu WMP 10), consum de resurse echivalent cu Winamp 5, posibilitatea de a fi plasat in taskbar, o librarie intuitiva si foarte usor de folosit, playlist management inteligent iar o data cu versiunea 12 avem si Play Next (un fel de enqueque din Winamp). Iar cu ajutorul K-lite mega codec pack poti vedea orice film (inclusiv *.flv-filmele de pe youtube, *.mov si *.mp4 cu ajutorul QuickTime alternative si Real Media cu ajutorul Real Media alternative). Acest pack este foarte customizabil si usor de folosit. Include Media player clasic, care este un fel de WMP 6 avand functiile cele mai de baza precum si DirecVobSub, care va permite sa vedeti subtitrarile direct in WMP. Puteti descarca K-lite codec pack (compatibil Windows 7) de aici.. Pentru versuri eu folosesc MiniLyrics a carui ultima versiune este compatibila cu WMP 12. Il puteti descarca de aici, este gratis.

k-lite codeck pack minilyrics

Revenind pe taramul Windows Media Player 12, trebuie sa amintim ca spre deosebire de versiunile mai vechi avem acum cateva codecuri in plus, printre care decodare h.264, DivX, AAC si Xvid precum si suport HD DVD si BluRay Disc, lucru care pentru majoritatea utilizatorilor este suficient.

Windows Media Player 12 are mai multe fete:

Library View Now Playing Mode

WMP este impartit in noua versiune in 2 moduri grafice: Library View care permite ordonarea si cautarea in colectia personala de fisiere media si Now playing care este un fel de mini WMP ce contine doar lista curenta de clipuri (video/audio). Skin Mode-ul este inca prezent, dar utilitatea lui este scazuta avand in vedere presenta Now playing mode. Un lucru interesant legat de skin mode e faptul ca aproape dispare in background (fade-in) dk mouse-ul nu este plasat deasupra lui:

skin view skin fade

O noutate in Library Mode este posibilitatea de a asculta un clip inainte de a-l adauga in playlist. Tot ce trebuie sa faceti este sa duceti mouse-ul deasupra unei melodii in Library Mode si apoi sa apasati Preview.

clip preview

Organizarea fisierelor media

Noua organizare a documentelor media (video/muzica/poze) in sistemul de biblioteci/baze de date (libraries) a fost translatat si la nivelul WMP. Astfel acesta va incarca bibliotecile utilizatorului. Daca vreti sa adaugati doar anumite directoare si sa elimitati altele aveti aceasta posibilitate dar pasii sunt diferiti fata de WMP 11. Dati click dreapta in partea de sus a playerului, selectati View si apoi Show Menu bar (shortcut-ul este Ctrl+M). Acum intrati in File -> Manage libraries, alegeti biblioteca pe care doriti sa o modificati.

menu bar Manage libraries

Optiunile de personalizare prezente in versiunile anterioare, sunt acum un pic mai greu de gasit. Selectati Switch to Now Playing din coltul dreapta-jos al player-ului, apoi show list din coltul dreapta-sus, iar apoi imediat sub butonul Show/Hide list au aparut 2 butoane: Play to si Select List Panel Options. Selectati List Panel Options si apoi Enhancements si veti avea aceleasi optiuni ca in WMP 11 ( Crossfading, Graphic equlizer, Play speed settings, SRS WOW effects, Video settings) insa cu una in plus Dolby Digital settings, care face exact ce spune si numele, adica setari pentru continutul compatibil Dolby digital.

enhancements

Functia Play to este o functie noua care permite rularea unui clip/melodii prin streaming pe unul din calculatoarele din HomeGroup. Asta poate fi un lucru foarte util pentru persoanele care au de exemplu un Media Center PC sau daca vrei sa ii pui unui coleg de servici o anumita melodie sa o asculte. Bineteles cea mai eficienta utilizare a acestei functii (si implicit a sistemuli de organizare in biblioteci si a Homegroupului) este faptul ca akm nu trebuie sa tii o melodie pe toate PC-urile dintr-un Homegroup. Tot ce trebuie sa faci este sa dai Play to. Un alt lucru pe care poti sa-l faci e sa adaugi respectivul fisier in bibliotecile din homegroup.

Update: Un lucru care lipseste din noul Windows Media player este capacitatea de a se minimiza in taskbar, aceasta este oarecum compensata de faptul ca thumbnailul ce apare deasupra iconitei contine si butoanele de Play/Pause, Rewind, Forward.

18 thoughts on “Windows 7 Review part. 2 – Windows media player 12 in detaliu”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>