[UPDATE] Round-Table cu Microsoft!

Asa cum va spuneam, ieri am avut ocazia sa particip la o intalnire “la masa rotunda” cu cativa oficiali Microsoft: Tudor Galos si Gabriel Nicolaescu. Intalnirea a fost organizata de Mc Cann PR iar scopul acesteia a fost o discutie informala avand ca subiecte Windows 7 si Windows Server 2008 R2.

Ce am aflat, si cred ca v-ar interesa si pe voi, legat de produsele de mai sus si de lansarile care vor avea loc:

1. Windows 7 se va lansa in Romania pe 6 noiembrie cu un concert Gorillaz si Underworld.

2. Lansarea Windows 7 nu va veni cu oferte speciale de pret precum in alte tari, dar exista sansa ca in viitor sa avem parte si de oferte personalizate.

3. Microsoft Security Essentials are la baza engine-ul din Microsoft ForeFront Client Security (un program complex de securitate, util pentru managementul securitatii unei intregi companii). De aceea licentierea MSE este valabila doar pentru “Home Use” si “Home based Bussiness”, asa cum semnala Andrei.

4. Microsoft va lansa si Windows Server 2008 R2 Foundation – o versiune completa a Windows Server 2008, dar la un pret de sub 200$ (se va vinde numai impreuna cu hardware-ul aferent) – adresandu-se companiilor cu pana la 15 angajati. Stiu ca poate nu sunt multi interesati de acest lucru, dar mi se pare un lucru important faptul ca Microsoft se gandeste si la bugetele companiilor foarte mici.

5. Asa cum probabil stiti deja, Windows 7 NU este doar un service Pack al Vista, ci s-a muncit mult pentru optimizarea lui si pentru pastrarea acelorasi specificatii minime ca in cazul Vista.

6. S-a discutat despre faptul ca la ora actuala programele nu folosesc in totalitate capacitatea de procesare a calculatorului, iar Microsoft face presiuni in acesta directie, fiindca nu e indeajuns ca un sistem de operare sa foloseasca eficient nucleele procesorului si RAM-ul, programele utilizate trebuie sa stie si ele sa foloseasca ultimele tehnologii.

7. S-a discutat si despre viziunea Microsoft in ce priveste centralizarea dorita de Google (Chrome OS, Aplicatii “in the cloud”). Pozitia celor dintai fiind una de echilibru, intre centralizare si pastrarea anumitor date pe calculatorul personal, a carui putere de calcul s-ar pute pierde. Noua tehnologie pentru facilitarea accesului la resurse on-line fiind DirectAccess.

8. (Update) Am aflat ca in ultimii ani Linux-ul a prins teren in Romania, chiar mai mult decat in alte tari. Dar in ultima perioada a atins un prag maxim, la care stagneaza.

In final vreau sa ii multumesc Deliei Margarit pentru invitatie. Ar mai fi multe de spus, dar momentan memoria nu vrea sa fie de partea mea. Data viitoare cred ca voi lua notite. Pe masura ce imi voi aminti alte lucruri importante/interesante, voi updata acest articol.
Daca aveti curiozitati/pareri legate de aceasta intalnire, nu ezitati sa le lasati printr-un comentariu.

[UPDATE]: Avand in vedere ca am avut parte de intrebari extrem de bine punctate, voi mai lasa acest articol pe prima pagina pentru a strange cat mai multe intrebari de la voi, pe care le voi adresa celor in masura sa le raspunda. Intrebarile pot fi oricat de dificile sau de “intime”, chiar incurajez astfel de intrebari. Intrebarile pot atinge si alte subiecte in afara de Windows 7 si Server 2008 R2. De ex: Bing, Windows Azure, Windows Mobile 6.5, DirecAcess, HomeGroup sau orice alte tehnologii Microsoft. Cred ca se pot pune intrebari si despre viziuni asupra competitorilor si produselor competitive.

10 thoughts on “[UPDATE] Round-Table cu Microsoft!”

 1. Super informaţiile. Felicitări. Ăsta-i un reportaj din linia întâi.

  Hai să încep cu vestea proastă: lipsa ofertelor speciale. Se pare că Microsoft (sau cel puţin reprezentanţa din România) speră să scadă rata pirateriei prin poveşti cu Gigei, în loc să vină cu nişte oferte concrete. „Windows 7 nu va veni cu oferte speciale de pret precum in alte tari”. Păi de ce ?! Românii „sunt plini” de bani… :( ca broasca de păr, vorba lui Creangă.

  Mult mai rezonabil mi se pare Windows Server 2008 R2 Foundation, iar în ce priveşte politica „in the cloud”, nu sunt foarte entuziasmat. Parcă am mai multă încredere să lucrez local, mai ales că infrastructura din România este ca în celebrul banc cu şantierul arheologic, unde în urma săpăturilor şi nedescoperindu-se nimic, s-a tras concluzia că dacii ar fi folosit „internet” wireless. 😉

  Întrebare. A spus Tudor Galos cum va fi promovat Windows 7 în România ? Prin ce canale ? Au o strategie prin care să convingă utilizatorii (fripţi, prăjiţi şi fierţi cu Vista) că Windows 7 e „o altă mâncare de peşte” ? Asta dacă tot am dat-o în limbaj de bucătar.

  P.S. Şi o curiozitate „morbidă”. Subiectul „vista” a ajuns şi el discuţie ? Vor mai continua dezvoltarea lui, sau pot de pe acum să-mi fac upgrade la W7 şi să-l las uitării ?

  1. @andrei: sunt pe aceeasi linie cu tine si ma bucur ca ai intrebat, fiindca nu intrasem in detalii. In SUA, din ce am inteles (si in alte tari) exista retail-eri care vand o cantitate impresionanta de licente pe baza unui contract. La noi nu se prevede o vanzare impresionanta de licente retail asa ca se baga la inaintare preinstalarea OEM (“Fii destept”). In plus, strategia lor, din pacate nu se indreapta atat catre utilizatorul normal (care oricum nu are bani sa-si cumpere o licenta) ci catre firmele care cumpara mai multe licente pentru angajati. De fapt se vrea o lansare la pachet ca sa zic asa Windows Server 2008 si Windows 7.
   Despre cei prajiti cu Vista a fost o discutie, iti dai seama ca adevarurile au fost negate sau cel putin neconfirmate. Cat despre dezvoltarea Vista, cred ca nu va mai avea prim planul. Nu s-a discutat concret ce se va intampla, dar Windows 7 e impins ca solutie pentru orice nevoie. Intrebarea ta cred ca merita un raspuns mai detaliat oricum. Sper sa reusesc cu prima ocazie.
   PS: despre politica “in the cloud” va fi derulata pe o perioada lunga de timp, 5 ani, si oricum Microsoft cauta o cale de mijloc.
   PPS: Este mult mai rezonabila oferta pentru Windows Server, avand in vedere ca o companie trage profit de pe urma acestuia, spre deosebire de utilizatorul de rand pentru care Windows 7 este o investitie moarta. (de la servici primeste oricum alta licenta)

 2. Inregistrari.. ceva… postate pe vreun site.. ? E vreun program pt. reseleri legat de WS SBS 2008 R2 ? Parteneriat cu Intel, HP, Dell pe partea de servere ?

 3. @iosys: uf, si despre asta am uitat sa scriu. Ai intuit perfect. MS Are contracte cu firmele mentionate de tine mai sus pentru distribuirea R2-ul-ui. De fapt este un contract de exclusivitate. Licentele Foundation neputand fi achizitionate in alt mod. Cat despre reseleri, voi adresa intrebarea. Canalele de comunicare sunt in continuare deschise, si astfel de intalniri vor mai avea loc.

 4. Mda.. eram oarecum curios… nu neaparat interesat direct. Si propabil ca nici nu e in interesul majoritatii vizitatorilor de pe aici, sa afle cu ce se poate livra un server la client, decat tot din curiozitate. Eu am mai testat SBS-ul cu nucleu de Win7 pe vbox, dar merge destul de greoi (ar trebi sa am 12 GB de ram si nu 6) si nu prea am incercat multe din chestiile care le are. Iar pe o masina server nu am avut ocazia inca (si nici nu cred ca o sa am ocazia pana la anu, ca e criza 😀 )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>