Snow Leopard vs Windows 7 – in teste pe un MacBook Pro

Snow Leopard vs Windows 7Despre ce aduce nou Snow Leopard va povesteam intr-un articol legat de “ipocrizia Apple” (iar Cristi a detaliat inainte de lansarea din 28 august), in timp ce despre noutatile din Windows 7 am scris in “Dictionarul Explicativ Win 7

Trecand peste diferentele si asemanarile dintre cele doua sisteme de operare, intrebarea care ramane in picioare este: Care dintre cele doua este mai performant? (in teste este utilizat, din motive obiective, Windows 7 64 bit)
Raspunsul (partial) vine dintr-un test CNet.com efectuat, asa cum scrie si in titlu pe un MacBook Pro Unibody cu specificatiile:
Procesor: 2.5Ghz Intel Core 2 Duo,
Memorie RAM: 4GB
Placa video: Nvidia GeForce 9600M GT cu 512MB RAM
HDD: 320GB, 5400 rpm

Rezultatele sunt relativ surprinzatoare. Insa mai intai le voi desfasura si apoi le voi explica/imi voi expune punctul de vedere.


(Credit: Dong Ngo/CNET)


(Credit: Dong Ngo/CNET)


(Credit: Dong Ngo/CNET)


(Credit: Dong Ngo/CNET)

Dupa cum puteti observa, la capitolul multimedia, timpi de pornire/oprire (startup/shutdown) si durata de utilizare a bateriei, Snow Leopard conduce cu un interval destul de confortabil. Pe de alta parte, in testele sintetice ale Call of Duty 4 si CineBench R10 Benchmark fruntas este Windows 7.

Legitimitatea acestui test este insa punsa la indoiala de faptul ca Snow Leopard este special optimizat pentru hardware-ul folosit, iar hardware-ul este de asemenea optimizat pentru a fi folosit cu Mac OS X. In plus, Windows 7 foloseste driverele din BootCamp 3.0, existand o sansa ca aceastea sa nu fie updatate la ultima versiune, insusi autorul testului afirmand ca a obtinut rezultate mai bune cu BootCamp 2.1 la nivelul duratei de utilizare a bateriei.

In afara de inconsecventele hardware, trebuie mentionat si ca partea de Multimedia Multitasking a fost testata pe Windows 7 cu Quicktime 7 (v7.6.4), iar pe Snow Leopard cu Quicktime X (deoarece nu exista inca versiunea X pentru Windows). Nu cred ca mai e nevoie sa vorbesc despre imbunatatirile aduse de Apple noului Quicktime X.

Concluzia: un test neconcludent, ce va incinge spiritele in pregatire pentru iminenta lansare a Windows 7 de pe 22 octombrie (in Romania, 6 noiembrie). Atunci vom avea parte de mult mai multe teste si mult mai multe comparatii. Bineinteles, in afara de performanta bruta trebuie luata in calcul si optiunea personala, care nu poate fi valida/documentata decat printr-un test personal cu ambele sisteme de operare.

PS: ii multumesc (din nou :) ) lui Andrei pentru ca a postat aceste informatii pe Twitter.

5 thoughts on “Snow Leopard vs Windows 7 – in teste pe un MacBook Pro”

  1. Well… e un “viral” care numai utilizatorilor de rand nu se adreseaza (si cu atat mai mult celor din romania). Cine are bani de Mac nu sta sa-si optimizeze Leopardul sa mearga mai bine ca Win7, isi mai cumpara eventual un PC si se joaca pe el. Chinezoiu cred ca vrea doar sa intarite taberele (oricum nu credea nimeni corectitudinea rezultatelor).

  2. Asta e o surpriză şi mai mare, să vezi că cineva urmăreşte acele twitt-uri. :)
    Legat de testul în cauză şi fiindcă rezultatele pot fi interpretate în fel şi chip, mă feresc să dau un câştigător. Însă cred că este pentru prima (şi vă rog să mă corectaţi dacă nu este aşa) când, folosind acelaşi hardware, cele două sisteme de operare au un comportament asemănător.

    Mai mult, avantajul optimizării (care există de partea Apple / MacOS X) nu se vede în aceste cifre şi poate nu sunt departe vremurile un cumpărător de MacBook Pro îşi va putea instala Windows 7, beneficiind de aceleaşi performanţe ca în ca în cazul folosirii OS X Snow Leopard. Credeţi că Steve Jobs a dormit bine după ce a văzut testul ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>