SpeedFan – un program din seria oldies but goldies

SpeedFan LogoSpeedFan este, cred, unul dintre cele mai longevive programe destinate monitorizarii temperaturilor calculatorului. Are deja 10 ani si nu pare sa fie deloc invechit. Recunoaste orice componenta noua si afiseaza temperaturile corespunzatoare.

Probabil multora va este familiar si probabil ca si voi, ca si mine, scoteati maximul de performanta dintr-un Intel Pentium 4 sau un AMD Athlon XP core Barton. Monitorizarea temperaturilor este, si a fost extrem de importanta in procesul de overclocking. Cu cat temperatura este mai joasa cu atat procesorul lucreaza mai bine, si cu atat putem sa crestem mai mult frecventa de operare.

Recunosc, in momentul de fata nu mai am nevoie de ultimul strop de performanta al procesorului. Ce imi ofera imi este mai mult decat suficient. As putea sa fortez placa video, dar nu prea ma omor atat de mult dupa detalii vizuale cat mai degraba tin la viteza si gameplay, iar acestea doua se realizeaza lejer si cu detalii medii. Oricum, din 8500GT-ul meu cu racire pasiva nu as putea stoarce prea mult pana la supraincalzire :).

SpeedFan

Ma lupt insa cu vitezele de citire/scriere ale HDD-ului si astept cu nerabdare ieftinirea hard-disk-urilor SSD. Daca as sti o posiblitatea de imbunatatire a acestei viteze (excluzand varianta RAID) nu cred ca as sta foarte mult pe ganduri.

Conform diagnosticelor S.M.A.R.T. din SpeedFan 4.40, Hard-disk-ul meu WD de 500GB functioneaza la aproximativ 95% eficienta. Nici nu vreau sa imi imaginez cum ar fi daca ar functiona la mai putin :).

SpeedFan

Procesorul functioneaza intre 40 si 55 grade Celsius. Nu e chiar cea mai temperatura pe care as putea sa o obtin, dar e in limitele normale, admise de producator.

SpeedFan SpeedFan

Procesorul grafic este un pic incins, la 57 grade Celsius, dar si aici se afla in limitele producatorului, cu atat mai mult cu cat se ia in calcul si racirea pasiva.

Ce imi mai place la SpeedFan este faptul ca imi arata si voltajele, atat ale procesorului cat si ale celorlalte iesiri din sursa. Asa pot vedea usor ca nu am cea mai buna sursa. Norocul meu ca ma feresc de fluctuatii cu ajutorul unui UPS (lucru pe care vi-l recomand si dumneavoastra).

Cam atat despre SpeedFan. Ar mai trebui sa stiti ca toate informatiile afisate sunt configurabile prin intermediul unui panou destul de generos:

SpeedFan

Pentru a descarca aceasta mica bucatica de istorie, folositi link-ul de mai jos (sper ca de data aceasta nu mai duce spre nici o imagine):

Download SpeedFan

15 thoughts on “SpeedFan – un program din seria oldies but goldies”

   1. Da Alex,ms. Da’ sti.. de la o vreme nu prea mai am incredere in ceea ce gasesc pe google,daca nu e o sursa sigura,pt ca sunt tot felul de porcarii,si am preferat sa cer aici,stiind ca e safe 100%
    Ms inca odata.

 1. @cipryca: saptamana asta dispozitivele eleectronice nu au fost de partea mea. Inainte sa apuc sa public articolul am plecat de acasa… Am publicat articolul de pe iPhone…. Iar ca urmare acesta a ales sa publice doar o frantura din articol. Acum este complet. Noroc ca s-au salvat post revisions.

  @alex: multumesc pentru interventie si completare.

 2. Am avut si eu asa ceva un timp, … pana am constatat ca stam mereu cu ochii pe el … sa vad ce face, scade, creste, etc. normal ca nu am mai pus asa ceva. 😀

 3. Si eu il folosesc, e mereu pornit, dar nu prea ma mai uit la el, ma uitam f mult mai ales cand adaugam o componenta, gen un HDD sau alt ventilator, sa vad cum erau temperaturile si per total si particular.

  Un program excelent pt monitorizarea temperaturilor!

 4. Am facut OC de cateva luni si nu prea am fost multumit de performanta deoarece procesorul AMD Phenom x3 2.4 ghz l-am adus la 3.0 ghz si deseori se bloca calculatorul la 46 grade celsius idle. Iar cand instalam windows-ul se bloca chiar la inceputul instalarii.
  Nu e recomandat sa OC in general fie ca procesorul e Black Edition fie ca nu!
  Temperatura o verificam cu acest programel.

 5. P.S: Eu folosesc acest program de vreo 6 ani.. dar “domn’ profesor” l-a dezvoltat de mai bine de 10 ani. Daca nu stiati, Alfredo Milani Comparetti e profesor la Facultatea de Ştiinţe Matematice, Fizice şi Naturale in cadrul Universitatii din Perugia, Italia. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>