Spider-Man Shattered Dimensions – Review

Imi amintesc si acum de Spiderman 3, jocul care l-am asteptat enorm si s-a dovedit a fi o dezamagire. Optimizare inexistenta si controale la fel de intuitive precum cele ale unui RTS jucat pe consola.

Tocmai din acest motiv am hotarat sa ii mai dau o sansa titlului de azi. Daca si acest joc urma sa ma dezamageasca la fel de mult atunci urma sa renunt pe veci la aceasta franciza desi desenele animate mi-au placut la nebunie atunci cand eram mic copil.

Spider-Man : Shattered Dimensions ne duce intr-un univers destul de ciudat sau mai bine zis mai multe universuri. Actiunea incepe cum altfel decat cu Spidey incercand sa il opreasca pe Mysterio din a fura un artefact numit Tablet of Chaos. Desigur nu totul decurge conform planului si tableta este sparta in timpul luptei dintre eroul nostru si raufacator.

In urma distrugerii, fragmentele sunt transportate in patru dimensiuni diferite si Spidey trebuie sa le recupereze cat mai repede. Aceste patru dimensiuni fac si obiectul principal al jocului nostru deoarece fiecare univers are propriul sau Spider-Man pe care noi vom fi nevoiti sa il stapanim dupa cum urmeaza:

–          Noir : univers mai retro axat mai mult pe stealth care ne duce putin cu gandul la Batman : Arkham Asylum

–          Ultimate : univers in care Peter este infectat de virusul Venom si dispune de o bara de rage pentru a face ravagii

–          Future : un Spider-Man mai tehnologizat cu o deosebita placere pentru salturi mari si alte acrobatii futuristice

–          Amazing : universul “prezent” ca sa zic asa, cel pe care il cunoastem toti cei care au vizionat desenele animate sau au citit benzile desenate sau ce mai exista acolo in lumea asta mare :)

Grafic vorbind jocul arata foarte bine si cel mai important lucru in opinia mea este ca jocul dispune si de o optimizare fantastica (spre deosebire de Spiderman 3). Aspectul general al jocului este dat de un cell shading foarte subtil asa cum am fost obisnuiti in jocuri precum Prince of Persia (cel din 2008) sau Borderlands.

Ca si gameplay jocul are controalele destul de bine implementate atat pentru controller cat si pentru tastatura si mouse desi recomand a fi jucat cu controller-ul pentru o mai buna abordare a combo-urilor.

Si daca tot am vorbit de combo-uri pot spune ca sunt destul de multe in joc care ulterior pot fi imbunatatite. Deranjant este totusi faptul ca jucat chiar si pe o dificultate mai ridicata cu putin efort nu va fi nevoie de aceste upgrade-uri. Consider deci ca acest sistem de lupta putea fi exploatat un pic mai mult, totul spre avantajul jocului.

Level design-ul este cam liniar dar asta nu inseamna neaparat un lucru rau pentru un joc precum Spider-Man. Nivelele sunt destul de mari totusi iar asta distrage un pic jucatorul de la calea pe care jocul i-o impune la un moment dat.

Un alt aspect destul de placut legat de gameplay-ul jocului sunt secventele first person. La fiecare boss fight spre sfarsit cand suntem aproape de victorie jocul va intra intr-un mod first person cu mici quicktime-uri, totul rezultand intr-un mic deliciu pentru ochii nostri :D.

Fiecare univers in parte este creat in detaliu si cuprinde multe trasaturi specifice precum nume schimbate ale personajelor rele si asa mai departe.

Desigur se putea pune accentul un pic mai mult pe poveste dar cred ca suntem satui de povestile cu omul muscat de paianjen.

Designerii puteau muncii un pic mai mult la inamici si puteau sa ofere o gama mai diversificata ca sa zic asa in loc sa foloseasca combinatia “copy-paste” in fiecare level ca noi sa fim frustrati ca nu intalnim decat maxim trei-patru modele diferite de inamici plus boss-ul final.

Desigur se puteau face multe dar consider ca este un pas inainte pentru serie chiar daca copiaza cateva elemente de la alte titluri de succes. Este in opinia mea cel mai bun joc Spider-Man de pana acum si sper ca si alte francize bazate pe desene animate sau comic books sa ia exemplul lui Spider-Man : Shattered Dimensions.

Un an nou fericit si sa ne revedem in 2011 cu bine si cu cat mai multe review-uri :D.

2 thoughts on “Spider-Man Shattered Dimensions – Review”

  1. Hm… pare tentant jocul, ai idee daca e asemanator cu cel de pe iPhone? Fiindca cel din urma e mai ieftin… iar pe desktop nu m-am mai jucat de luni de zile…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>