Structura fisiere si comenzi in Linux – Partea I

Initial m-am gandit sa vorbesc despre instalarea unei distributii linux, in mod special,  ubuntu sau slackware. Dar, tinand cont ca exista si alte tutoriale, destul de bune legate de acest subiect, am hotarat ca astazi sa vorbesc putin despre structura fisierelor intr-o distributie de linux si comenzile uzuale.
            Banuiesc ca majoritatea cititorilor acestui blog sunt familiarizati cu structura fisierelor in windows, deci o cunoastere a felului in care fisierele in linux sunt structurate va fi binevenita.

***

            Ca si in alte sisteme de operare, si in linux, exista notiunea de fisier si sisteme de fisiere, directoare ce sunt structurate dupa un anumit pattern.

            In linux sunt recunoscute majoritatea sistemelor de fisiere cum ar fi: fat16, fat32, ntfs, ext2, ext3, ext4, ReiserFS, nfs, smb etc.

            Cele mai folosite sunt: ext3 (Third Extended File System), ReiserFS sau  ext4(mai nou). Singura modalitate de afisare/reprezentare a informatiei este facuta sub forma unor fisiere. Orice device, periferic etc. este reprezentat in linux sub forma unui fisier. Chiar si folderul este tot un fisier cu alte proprietati. Tot in linux fisierele sunt case sensitive.

Orice fisier ascuns incepe cu “.”.

             In ceea ce priveste pozitionarea si structurarea sistemelor de fisiere, ca si in windows, este facuta in sistem arborescent. Deosebirea consta in faptul ca, spre deosebire de windows, exista un singur arbore, care isi are radacina in “/”(root).

 Linux File System

 /bin – aici gasim fisierele binare ale sistemului care pot fi folosite atat de root cat si de useri.

/sbin – in acest folder se gasesc utilitarele pentru administrarea sistemului

/dev – aici se gasesc dispozitivele de sistem sub forma de fisiere

/lib – librarii, kernel , etc.

/ etc – majoritatea fisierelor de configurare ale sistemului se gasesc aici.

/usr – are o structura asemanatoare cu cea a “/”. Sunt puse programele instalate, mai ales prin compilare.

/lost+found – fisere recuperate dupa un crash.

/root – directorul home pentru root

/home – directorul home pentru useri.

/ proc – aici se gasesc fisierele virtuale (generate de kernel).

/mnt – dispozitivele montate (cd-rom , stick-uri). Este folosit acest folder mai ales in slackware.

/opt – sunt instalate de obicei programele care nu sunt proprii sistemului si care sunt mari (gen Apache).

/var -fisiere care isi modifica continutul in mod curent (log-uri, mailuri)

Obs: Fiecare fisier este alcatuit din informatia pe care o contine si informatia despre el insusi. Aceasta din urma se numeste (inode index).

Acest inod include: tipul fisierului, owner, group owner, drepturi de acces, numarul de hard-link-uri, ctime, mtime, marimea fisierului, inum (nr.  care identifica in mod unic fiecare inode).

*

             Inainte de a vorbi despre comenzile in linux o sa ma aplec asupra unui concept destul de cunoscut in lumea Unix, si anume, cel de shell.

Pentru a transmite ceva kernel-ului, in Unix/linux, totul de bazeaza pe comenzi speciale, editabile si customizabile. Aceste comenzi se pot introduce numai pe baza unui program care are rolul de a transmite, si a traduce ceea ce vrea userul kernelului. Acest program se numeste shell.

Exista mai multe variante de shell: Bourne Shell (sh), Korn Shell (ksh), Z Shell (zsh), Bash (bash) – Bourne Again Shell etc.

Bash este cel mai folosit in lumea linux, iar prin acest program se pot da comenzi sistemului de operare.

O comanda in linux este formata din :

Nume comanda optiuni argument1, argument2…..

Nume comanda” este numele comenzii (ex. ls)

optiuni” – o combinatie sau nu de litere ce restrange/extinde aria comenzii principale (Ex. ls   -l)

argumente” – acestea pot fi mai multe ca si optiunile. Ele reprezinta scopul comenzii (Ex. ls -l /home)

 – va urma –

8 thoughts on “Structura fisiere si comenzi in Linux – Partea I”

  1. As vrea sa stiu daca Linux suporta formatul mp3 si avi caci am incercat sa ascult niste muzica in el cu Media Player-ul lui si imi dadea eroare legata de format ?:D

    1. Uite AICI un tutorial video despre codecurile pe ubuntu… sper sa te ajute!! Tutorialul este in romana. Merge sa play-ezi orice dar ai nevoie de codecuri. Windowsul are licente pe codecurile cu care vine, insa Ubuntu Linux nu, codecul mp3 nu este gratuit in toate tarile, si avand in vedere ca windows e sistem comercial vin incluse, insa linux e gratuit si nu vin incluse pentru a nu incalca drepturile din anumite tari

  2. Gand in gand…cu bucurie… :) pai nu mai departe decat ieri m-am jucat in vmware cu gOS-usul care am vazut ca e defapt o distributie ubuntu 8.04 …prima chestie de care m-am lovit a fost upgradarea lui Firefox care in distributie era 3.0… la 3.6…descarcat si dezarhivat de pe situl Mozila functiona….dar numai din locatia unde il descarcasem….(musai il vroiam pe 3.6 pt ca am dat de …”gustul” lui Weave ) …pana la urma am reusit …dar…. :)) …nu se mai cheama Firefox …ci nakamura….sau cam asa ceva…. si mi-a pus mintea pe moatze…. pe unul din stick-uri am un slax dar pentru incepatoriii ca si mine le-as recomanda kiwi http://www.kiwilinux.org/ , darkstar http://www.darkstarlinux.ro/ro sau nimbleX… si sa vedem poate va evolua REACTOS…pare interesant… :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>