Sunet onboard vs dedicat – Creative X-FI

Cred ca despre video on-board versus video dedicat nu sunt lucruri necunoscute, insa poate voi dedica un articol in viitor, iar despre Windows pe 32 bit vs 64 bit cred ca am punctat lucrurile esentiale. Insa despre sunet onboard vs sunet dedicat nici nu a pornit vreo discutie. Desi e un lucru cunoscut ca o placa dedicata scade utilizarea procesorului si ca per total reproducerea sunetului este mai buna, prea putini sunt cei care realizeaza cat de mare este diferenta :).

Ei bine, eu am realizat abia de curand. Nu am avut pana acum o placa dedicata de sunet in calculator. Am tinut insa sa aleg placi de baza cu o solutie dedicata Realtek care atat software cat si in privinta codecului folosit este (dupa unele teste) superioara solutiei VIA. (am avut la un moment dat si o solutie integrata nForce Audio pe o placa Asus A7N8X Deluxe). Pe unele placi chiar se observa diferenta de marime dintre cele doua chip-uri (Realtek vs VIA). Insa nu marimea este cea care conteaza, putand fi vorba si de procese de fabricarie diferite.

Ceea ce conteaza este ce sunet produce acea placa de sunet si care este suportul pentru sistemul de operare. Am ajuns sa imi caut placa de sunet in urma deciziei de a schimba placa de baza pentru a face trecerea spre DDR3. Negasind combinatia potrivita intre specificatii si pret (in special datorita chip-ului Realtek pe care il doream) am decis sa merg pe varianta unei placi de baza mai ieftine impreuna cu o placa audio dedicata.

Initial m-a orientat catre Creative Audigy SE(90 lei la eMAG). Citind unele tutoriale am aflat ca exista si drivere care o transforma intr-un veritabil X-Fi Xtreme Audio (254 lei la eMAG)… Numai ca acel veritabil X-Fi este doar o denumire de marketing si nu are nicio treaba cu procesorul audio prezent pe placa. X-Fi Xtreme audio este doar un Audigy SE cu suport din drivere pentru functionalitati rezervate doar gamei X-Fi de la Creative.

Creative Audigy SE
Creative Audigy SE

Vazand ca exista o diferenta de calitate intre gama X-FI si Audigy (m-am gandit la un moment dat si la Audigy 2 ZS) am decis sa caut un X-Fi veritabil, mai ales fiindca pretul pe care il plateam pentru Audigy de nou imi permitea sa sper la un X-Fi second-hand. Cum nu am avut niciodata pareri contra calculatoarelor/componentelor second hand cumparate cu cap, am studiat un pic piata (vanzatori cu rating ok, pret decent, pachet ok) si am inceput sa ma orientez spre un Creative SoundBlaster X-Fi Xtreme Music. Are acelasi chip ca X-Fi Xtreme Gamer dar la un pret mai mic.

Creative X-FI XtremeMusic
Creative X-FI XtremeMusic

Totusi, in aceasta cautare am gasit inca un concurent demn de a fi cumparat. Asus Xonar D1 (pe PCI) sau Asus Xonar DX (pe PCI Express). In unele teste Asus-ul iese cu putin inaintea Creative-ului, dar nu exceleaza prea mult la capitolul jocuri (EAX-ul fiind unul din atuurile Creative).

Cum nu prea ma joc, acest lucru nu mi-a fost relevant. Ce a fost relevant a fost insa faptul ca varianta pe PCI era destul de rara si nu mai voiam sa astept prea mult pana sa ascult muzica (placa de baza proaspat cumparata are un chip audio VIA care este pe atat de slab pe cat banuiam – cel putin in materie de drivere). In plus, despre Crystalizer-ul si CMSS-3D-ul de la Creative auzisem numai de bine si cum nu am nici un prieten sau cunoscut cu Xonar, nu a fost o alegere chiar grea.

Am instalat placa (Creative X-Fi XtremeMusic) chiar in ziua in care am cumparat-o desi eram nedormit de aproape doua zile. Instalarea driverelor a decurs fara cusur, direct din Windows Update – ceea ce nu pot spune si despre chipset-ul audio integrat – si am putut sa ma bucur imediat de o claritate incredibila a sunetului. Asta, pe aceleasi boxe Genius SW-HF 5000 5.1 pe care le am de cativa ani si pe care le-am folosit cu toate placile de sunet mentionate mai sus.

Poate si din cauza oboselii sau a entuziasmului nu am observat ca bass-ul lipseste nici dupa o ora de auditie. Pur si simplu stateam la calculator si reascultam toata muzica incepand cu piesele de calitate cat mai buna (320kbs+).

A doua zi mi-am dat seama doua lucruri:

1. Ca trebuie sa schimb player-ul audio, fiindca in Windows Media Player nu beneficiez de suport pentru toate canalele cu driverul Creative sau mai bine spus combina centrul si subwoofer-ul doar pe centru. Totusi in Media Player Clasic HD instalat impreuna cu K-Lite Mega Codec Pack sunetul era asa cum mi-l doream.

2. Ca muzica pe care o am pe calculator este cel mult satisfacatoare din punct de vedere al calitatii. Tin sa spun ca acum, cand aud fiecare instrument, fiecare coarda de chitara si fiecare vibratie in parte, se aud foarte usor si toate imperfectiunile de pe fundal. Deranjant mai ales la volum mare (75% din toti cei 150 watti de care dispune Geniusul). Asta in conditiile in care inainte eram foarte multumit de calitatea tuturor mp3-urilor encodate in 128kbs…

Legat de punctul 1 am gasit ulterior si o solutie sub numele de Windows 7 DS Filter Tweaker (link). Aceasta permite schimbarea automata (in varianta manuala nu reusisem) a filtrului utilizat pentru redarea mp3-urilor. Asa am ajuns sa folosesc FFdshow audio pentru redarea mp3-urilor cu Windows Media Player 12.

Concluzii si minusuri

Mai mentionez cateva lucruri legat de placa audio achizitionata. Nu are iesire SPDIF clasica ci sub forma de Flexijack de 3.5mm. Pentru cei cu solutii de amplificare externe acest lucru poate fi important din moment ce este necesar un adaptor.
Nici conectarea catre panoul audio frontal nu este posibila fara anumite modificari ale mufelor/cablurilor. Creative foloseste o mufa proprie pentru conectarea la panouri audio la fel de proprii. Cred ca si acest lucru este important de stiut inaintea achizitionarii (eu l-am aflat ulterior).
In rest nu pot sa va mai spun decat ca ori de cate ori am ocazia ascult cu cea mai mare placere muzica la volum cat mai apropiat de maxim, lucru pe care vi-l recomand cu caldura :) .

PS: Sunt curios de sistemele audio pe care le folositi la calculator si de cat de multumiti sunteti de acestea. Eventualele intrebari si experiente le astept in comentarii.

16 thoughts on “Sunet onboard vs dedicat – Creative X-FI”

  1. Da, intradevar conteaza placa de sunet, dar conteaza si boxele cu care le folosesesti si nu in ultimul rand calitatea muzicii. Am incercat mai multe placi de sunet ( onboard, asus xonar, audigy se, etc. ). Momentan detin un Creative X-fi cu boxe Creative 5.1 T6100 cu care sunt foarte multumit. Daca ai muzica audio, flac, ape, se simte calitatea, dar daca asculti un mp3 de 128 kps sau si mai slab poti sa ramai si la placa de sunet onboard

  2. @Alpar: cum ti s-a parut xonar-ul? si cum sunt driverele pentru ea?

    @cartus: da, am luat X-Fi Xtreme Music in cele din urma. Am updatat si articolul.

  3. @Ionut: xonar-ul mi s-a parut cea mai proasta alegere, bassul nu era deloc placut, parca mi se rupeau boxele. In legatura cu driverele nu am avut probleme. Ce nu mi-a placut era aplicatia, cam prea saraca in optiuni.

  4. Detin un x-fi xtreme music,cu boxe logitech2.1. Am reusit sa scot un sunet super dupa multe reglaje atat in programul placii de sunet cat si in player. Da ,foarte important playerul. Am ramas surprins citind cu ce player asculti muzica. Momentan cel mai bine se poate configura Foobar-l dar si winampul face fata. Este foarte inportant outputul ales,dar si alte reglaje. Cred ca nu se poate compara cu WMP.
    http://www.foobar2000.org/;pentru player si http://www.foobar2000.org/components pentru componente. La mine cel mai bine suna cu Wasapi output.

  5. Eu am Creative X-FI Extreme Audio si boxe Logitech Z5500. Pentru pretentiile mele se aude ok. Diferenta intre cipul audio de la realtek si acest audigy rebranduit e enorma. Functioneaza impecabil pe windows 7 x64.

  6. @Alpar: multumesc pentru informatii.

    @Lorand59: M-am obisnuit cu felul in care Windows Media Player administreaza biblioteca muzicala. Pana acum nu am avut nevoie de prea multe setari din player, avand in vedere placa onboard. Totusi, dupa cum am mentionat in articol, folosesc WMP 12 in tandem cu ffdshow care are o multime de setari (independent de player). Voi reveni cu un tutorial/exemplu de setari ffdshow imediat ce voi avea timp. Eventual voi instala si Foobar si voi incerca o comparatie :).

    @Luci: Din ce am citit diferenta nu este substantiala intre un Audigy si un X-FI, dar diferenta mica de pret m-a facut sa merg pe varianta X-FI. Diferenta cea mai notabila intre X-Fi Xtreme Audio si Xtreme Music este faptul ca prima foloseste din resursele CPU pentru a realiza toate efectele pe care a doua le realizeaza prin chip-ul propriu. Cat despre boxele Logitech Z5500 nu pot decat sa te felicit pentru achiztie. Daca imi voi schimba Genius-ul, cu siguranta Z5500 ar fi sistemul dorit; diferenta e vizibila (am ascultat si Logitech-ul) dar pretul nu e tocmai atractiv :) .

  7. In Iulie are 3 ani. Suna la fel ca si in prima zi. Cat despre placa de sunet, intradevar, foloseste resurse cpu dar, pentru ca are de unde , nu ma deranjeaza. Am pus logitech-ul la un audigy SE si totusi se aude mai slab ca si pe placa mea. Am folosit pentru acel audigy SE driverele modate ale lui Daniel K si tot nu am fost multumit. X-FI Extreme Audio ce o detin a implinit si ea 3 ani.

  8. @Luci: pai pe Windows 7 placa Audigy nu mai are suport pentru facilitatile X-Fi nici macar prin driverele lui Daniel K. Din cauza asta m-am si indreptat spre X-Fi; diferenta mica de pret si faptul ca Audigy-ul nu prea mai devenea X-Fi pe sistemul meu de operare. Hehe, 3 ani e putin cand vine vorba de placi de sunet (nici dpdv tehnologic nu apar mari inovatii in gama middle-end); iti doresc sa ai parte de ea inca de 3 ori pe atat :).

  9. Pentru doritori : eu am achizionat varianta USB in urma cu 2 ani. O folosesc impreuna cu un receiver – iesirea optica a placii face toti banii. Este fantastica si o recomand cu caldura.

  10. Eu detin aceasta placa de sunet + niste Logitech X-530. Combinatie foarte buna pentru sunet de camera (chiar si tare) si nu pentru auditie generala pe toata strada. (ex Z5500).

    Ca o curiozitate personala acuma, ce varianta de Xtreme Music ai, ca poate si lucrul acesta il afli abia acum:P varianta cu radiator pe chip sau varianta fara radiator.

    Eu am varianta cu radiator. Cica s-ar incalzi chip-ul la utilizari intense ( 😐 ) si i-au mai facut o revizie placii adaugand acel mic radiator.

    PS – RECOMAND Foobar-ul mentionat mai sus, pe setari default sterge pe jos cu Winamp, sa nu mai zic dupa ce-i reglezi equalizer-ul ( vorb-aia… “dupa ureche” )

    Link – http://farm3.static.flickr.com/2321/2185746616_b3b57d7b8f.jpg

  11. @Razvan: m-ai facut sa deschid din nou carcasa de curiozitate… si fiindca nu mai imi aduceam aminte de radiator. Intr-adevar, este un radiator negru pe chip-ul audio, cam de dimensiunea celui de pe placa de baza…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>