Taskbar si Start Menu – un drum presarat din ce in ce mai putin de click-uri inutile.

Din punct de vedere vizual noul taskbar foloseste by default Large icons insa preia transparenta Aero (pe care o imbunatateste), iar Windows 7 Orb dispune de o noua animatie. Pe un ecran destul de mare nu va vor deranja Large icons-urile. Totusi daca vreti sa folositi Small Icons, tot ce trebuie sa faceti este sa dati click dreapta pe taskbar, apoi sa selectati properties si apoi selectati Use small Icons.
taskbar options
Moduri de afisare ale taskbar-ului:
1. always combine, hide labels care este cel predefinit (mai multe ferestre la un loc, denumirile ferestrelor sunt ascunse)
default taskbar view
2. combine when taskbar is full/never combine (sunt moduri de organizare din versiunile mai vechi de windows, aduna sau nu mai multe ferestre la un loc, denumirile ferestrelor fiind vizibile)
old view, combine
3. folosind Small icons. Taskbarul devine mai mic, Orb-ul mai mare, iar per ansamblu seamana mai mult cu Vista.
smalll icons

Functionalitatea butonului de Shut Down este de aceasta data chiar Shutdown, ceea ce inseamna ca veti putea inchide calculatorul cu un singur click in loc de 2.
shut down button

Binenteles ca acest lucru se poate schimba din optiunile Start Menu-lui. (click dreapta pe Start Menu -> Properties-> Start Menu-> Power button action)

Shortcuturile din Start Menu suporta acum functia de Jump lists, prezentad spre exemplu ultimele poze deschise cu aplicatia Paint.
paint jump list

Un program poate fi adaugat in Start Menu facand click dreapta pe el si apoi Pin to Start Menu. Acest lucru e valabil si daca dorim sa avem programul in taskbar (Pin to Taskbar).
pin to start menu or taskbar
Taskbar-ul din Windows 7 (numit de multi Superbar) afiseaza acum doar iconitele programelor lansate, continand si cateva programe prestabilite (un fel de quicklaunch) care se pot porni printr-un simplu click. Trecand mouse-ul peste aceste iconite observam diferitele nuante in care acestea se coloreaza, in functie de continut. De asemenea stadiul unui proces poate fi vizualizat ca animatie a iconitei.
progress bar

Atunci cand un program are mai multe ferestre deschise (mai multe ferestre de messenger sau mai multe taburi de IE, icon-ul din taskbar afiseaza o animatie speciala).
more icons
O functie care isi are radacinile in Windows Vista este posibilitatea de a vedea o versiune micsorata a ferestrelor prin ducerea mouse-ului deasupra iconitei corespunzatoare aplicatiei dorite. Mai departe, daca ducem mousel pe una din ferestrele deschise, aceasta ne va fi afisata singura atat timp cat mouse-ul este deasupra ferestrei mai mici. Acest lucru este foarte util atunci cand lucram intr-o fereastra intr-un anumit program si avem nevoie de o informatie dintr-o fereastra a altui program. Fereastrele pot fi inchisa acum prin ducerea mouse-ului in partea dreapta-sus a ferestrei micsorate si apasarea butonului (miniatural) de Close care va aparea.
windows aero peekProgramele din acest quicklaunch contin si o lista de quicktaskuri, vizibile dupa apasarea click-dreapta.
programs quick list
In partea dreapta avem un System Tray complet regandit. Astfel, langa ora si data avem doar 2-3 iconite, restul fiind ascunse de o sageata care o data apasata ne infatiseaza restul iconitelor (inainte erau ascunse si la apasarea sagetii iconitele neaccesate se derulau in stanga). Vizibilitatea iconitelor poate fi modificata apasand Customize.
show desktop and customize customize tray
In extremitatea dreapta a taskbarului observam un nou buton (Show Desktop). Aducand mouse-ul deasupra acestuia vom avea in prim plan desktopul eliberat de toate ferestrele, ramanand insa vizibile widgeturile. O data apasat cu click-stanga, acest buton actioneaza ca Show Desktop-ul din XP. Apasat inca o data, ne va aduce ferestrele deschise inapoi in prim plan functie ce poarta numele de Aero Peek.

5 thoughts on “Taskbar si Start Menu – un drum presarat din ce in ce mai putin de click-uri inutile.”

  1. Deci orice ar face windows tot o porcarie va fi, am convins mutla lume, numai incercati o sapt linux sau mac si veti vedea, win dupa 2 sapt plin de slow dl si erori … asa e si ma cere si o gramada de resurse

  2. Lasa preconceptiile deoparte si incearca 7-le. Daca nu acum macar dupa ce va fi lansata versiunea finala. Eu am incercat si Linux (ubuntu si am vz si redhat) si Mac (os 9 din pacate) si pentru nevoile mele am ramas la windows, cand aceste cerinte se vor schimba nu voi ezita sa schimb si sistemul de operare (si sa-i fac si un review daca ma impresioneaza). Sistemul de operare e la fel ca masina sau o imbracaminte, daca vrei sa fii trendy sau eco-friendly folosesti versiunea corespunzatoare, dar recomandat ar fi sa te ghidezi dupa functionalitate si dupa cum iti usureaza tie lucrul respectivul sistem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>