Ubuntu 10.10 Maverick Meerkat Final – lansat si gata de download

Tutorialul pentru integrarea oricarei distributii Linux pe un USB stick pentru a fi rulata live pare astazi extrem de folositor. Asta pentru ca Ubuntu 10.10 Maverick Meerkat Final a fost lansat astazi dupa o perioada relativ scurta de la lansarea Ubuntu 10.04 Lucid Lynx.

Pe de alta parte, sincronizarea a fost cat se poate de nefericita pentru mine, deoarece chiar azi am instalat Ubuntu 10.04 pe laptop. Nu-i nimic insa, va fi un bun prilej pentru a scrie un tutorial in legatura cu upgrade-ul de la Ubuntu 10.04 la Ubuntu 10.10.

Imbunatatirile aduse nu sunt substantiale, dar acele mici detalii conteaza foarte mult in incercarea Ubuntu/Canonical de a concura cu sistemele de operare comerciale: Windows 7 si Mac OS X Snow Leopard. Aplicatiile integrate au suferit si ele cateva imbunatatiri.

Principalele puncte de atractie ale noului Ubuntu 10.10 ar fi:

Un System Tray imbunatatit:

– avem acum mai multe informatii afisate si o mai buna organizare a acestora

– putem vizualiza informatii despre retelele sociale in meniul Me

– putem controla media player-ul Rhythmbox

Un Software Center indispensabil:

– desi metoda de instalare cea mai populara pentru utilizatori Ubuntu a ramas utilizarea terminalului, utilizatorii incepatori au acum o alternativa viabila

– prezent inca din Ubuntu 10.04, acesta permite acum trimiterea facila de aplicatii, atat gratuite cat si conta cost

– avem si categorii pentru aplicatiile populare (Featured) sau noi (New)

Un font special omonim:

– chiar daca nu este implicit, font-ul Ubuntu este disponibil pentru utilizare. Nu pot sa ma pronunt in acest moment asupra lizibilitatii acestuia, dar nu cred ca se vor ivi probleme (inca nu stiu daca suporta si caracterele romanesti)

O noua aplicatie pentru administrarea imaginilor: ShotWell

– diferentele intre noua aplicatie si precedenta (F-Spot) nu sunt substantiale, dar parca aceasta arata ceva mai bine

Insa pentru portabile, Ubuntu 10.10 Nebook aduce cateva avantaje si mai interesante:

– este vorba de interfata Unity care foloseste la maxim ecranul mic al acestor mici laptop-uri. O mica demonstratie puteti vedea mai jos:

Pentru a descarca, testa si a va bucura de varful de lance al sistemelor de operare OpenSource folositi link-urile oficiale de mai jos:

Download Ubuntu 10.10 Maverick MeerKat Desktop

Download Ubuntu 10.10 Maverick MeerKat Netbook

imagini via LifeHacker

11 thoughts on “Ubuntu 10.10 Maverick Meerkat Final – lansat si gata de download”

  1. Buna ziua!

    Va contactez pentru a propune un schimb de link-uri intre site-urile noastre daca sunteti de acord. Site-ul meu este :http://www.loove.info (Titlul: Sa vorbim ca fetele), in cazul in care sunteti interesat va rog sa-mi da-ti un mesaj cu datele link-ului dvs (url, titlu).

    Multumesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>