Ubuntu 12.04 HUD – incursiune in viitorul meniurilor pentru aplicatii

Canonical Ubuntu LogoIn prezent, razboiul diferitelor produse software se duce din ce in ce mai mult la nivel vizual. Apple a detinut un avantaj clar la acest capitol o data cu iOS, insa si Android-ul a avansat substantial zic eu o data cu versiunea Ice Cream Sandwich (4.0), ca sa nu mai vorbim de Metro UI din Windows Phone si, mai nou, din Windows 8.

Desi placuta vizual, interfata Metro UI a Windows 8 este adresata in principiu tabletelor si in special consumului de continut, nu atat in crearea de continut, adica nu este optimizat pentru productivitate. Acelasi lucru se poate spune si despre iOS-ul de pe iPad.

Insa incet incet, liniile de demarcatie se estompeaza si avem nevoie de productivitate chiar si pe dispozitive destinate “consumului”.


Pentru aceasta sarcina Microsoft a delegat Ribbon UI. Prezent initial pe suita Office, si-a gasit loc si in suita Windows Live Essentials si isi face acum loc si in Windows Explorer (in Windows 8).

Butoanele sunt mari, descriptive, mai usor de utilizat decat meniurile mai putin grafice din versiunile anterioare. Totusi, ocupa destul de mult spatiu (pot fi restranse) si structurarea lor nu este cea mai convenabila (unele butoane sunt mai mari, altele foarte mici, unele sunt ascunse, etc..)

In timp ce Microsoft incearca sa imbunatateasca aceasta interfata, cei de la Canonical au privit in afara cutiei (out of the box) si au o abordare total diferita a meniurilor.

Aceasta poarta numele de HUD (Head-Up Display) si reprezinta afisarea intuitiva a optiunilor din meniu.

Ubuntu HUD Display 12.04

Interfata are la baza o bara de cautare ce inlocuieste meniul global, prezent in Unity din Ubuntu 10.10 si pana la Ubuntu 11.10 (precum si in Mac OS).

Aceasta bara poate suplini meniul clasic oferind utilizatorilor posibilitatea de a cauta in timp real functia de care au nevoie. Pe masura ce caracterele sunt tastate, optiunile din meniu sunt afisate, precum in clipul de mai jos:

Toate aplicatiile care folosesc meniul global vor avea acces la HUD din Ubuntu 12.04 prin interfata Unity.

In teorie, aceasta “cautare” ar trebui sa usureze operarea cu programele utilizate. Fiecare comanda va avea mai putini pasi, iar task-urile vor fi realizate mai repede.

In practica insa, un utilizator incepator nici nu va sti ce sa caute.

Meniul HUD nu va fi insa obligatoriu, sau un inlocuitor pentru meniul clasic. Cel putin nu acum. Initial, va fi un accesoriu cu care sa ne obisnuim si ale carui minusuri si plusuri va trebui sa le descoperim.

Printre plusuri, desi nu l-am testat, ar fi:

– posibilitatea de prioritizare a cautarilor anterioare/frecvente
– adaugarea de comenzi vocale pentru optiunile din meniu (Windows 7 include functionalitati de acest gen, care sunt si destul de interesante si destul de eficiente – ar merita un articol 🙂 )

– mai mult spatiu de lucru pentru fiecare program in parte

La minusuri, in afara celui mentionat mai sus as mai adauga:

– utilizarea dificila touch-based

– impractic pentru aplicatii cu foarte multe optiuni/meniuri

via boio.ro
sursa

7 thoughts on “Ubuntu 12.04 HUD – incursiune in viitorul meniurilor pentru aplicatii”

  1. Nu imi place in ce directie merge Ubuntu.Unity e o porcarie parerea mea.Sistemul devine tot mai greoi,crash-uri tot mai dese si un shell demodat.Alte alternative sunt mult mai “laudate” gen Mint,Xubuntu etc.
    Cred ca Linux pierde constant cota de piata.
    off-topic: Ionut , ceva modificari weebo pentru Windows 8?

  2. @alfonsonianus: Eu mi-am mai spus parerea legata de Unity. Orice e nou, are potentialul de a face si concurenta sa evolueze. Vezi Apple si iOS, vezi Nintendo Wii. Nu trebuie neaparat sa fie cel mai bun in domeniul respectiv (acum avem si Android si Kinect) dar atata timp cat inoveaza, pentru mine este un plus. Spre exemplu nu vad cum as putea utilzia un program fara meniuri, dar de multe ori mi-ar fi utila o cautare (in Photoshop spre exemplu. si uneori in Office) decat sa verific fiecare meniu in parte pentru o anumita functie. Avand in vedere ca fiecare dezvoltator isi organizeaza meniul cum doreste, acest HUD (precum si meniul global din Mac OS X si Ubuntu) poate, si cred ca va fi un accesori utilizat.

    Da, din punct de vedere vizual, Mint si Xubuntu capata ceva mai multa popularitate, dar asta pe fundalul unei cresteri relativ constante (desi mici) a numarului utilizatorilor de sisteme bazate pe Linux. Mie imi place cum evolueaza si Ubuntu.. impune un oarecare ritm si cateva standarde si pentru sistemele Open-Source.

    Legat de modificarile mentionate… pregatesc o surpriza. E inca in cuptor :D.

    1. Observ la Canonical o tendinta de a migra spre touch-based devices cu Unity desi restul interfetei e cam neprietenoasa cu aceasta tendinta.Driverele au suport extrem de prost si interfata e neprelucrata.Desi migreaza de la consola spre GUI o fac de multe ori destul de prost.Sa vedem ce iese din Pangolin care va deveni LTS.

      Abia astept sa fie cooked modificarile.Probabil pe cand apare Consumer Preview!

      1. @alfonsonianus – spre deosebire de Windows cu putina munca iti poti modifica dupa bunul plac interfata unui sistem linux. Nici mie nu-mi place Unity care mi se pare o porcarie, insa in mai putin de 2 minute l-am dezactivat si am inceput sa folosesc interfata clasica de Gnome. Imi place linux-ul ca este flexibil din punctul asta de vedere.
        In plus fata de asta ai o gama larga de distributii, de unde poti sa alegi, si la fel sa le configurezi cum doresti.
        Eu spre exemplu am instalat arch linux si l-am configurat dupa bunul meu plac.

  3. Sistem de operare genial ar fi acela care nu ar ave absolut nice un meniu, si va fi in stare sa execute tot ce gindeste utilizatoru, adica sa aibe un fel de receptor telepatic. Si atuncea nu mai trabuie meniuri, nici maus nu mai trabuie. Dar pina atunci, meniul este consacrat, este modalitatea cea mai usoara de a accesa optiunile. Observ ca Ubuntu o luat-o pe aratura si in loc sa se concentreze pe treburi serioase, incearca marea cu dejtu: de ce o interfata care era buna trebuie chinuita in asa hal incit sa devina gretoasa ? Linux in general cistiga teren, pentru ca are deja facilitati super-interesante, dar Ubuntu se pare ca s-om’batat de succesuri. No problem, alegem alta distributie…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*