Ubuntu 9.10 Karmic Koala – informatii si imagini!

Ubuntu 9.10 – Karmic Koala este asteptat pe 29 octombrie si promite destul de multe imbunatatiri fata de versiunea precedenta (9.04).

Lista de functionalitati cuprinde:

– un nou sistem de boot-are, mult mai rapid decat in 9.04. Dupa cum stiti cei de la Ubuntu vor ca in 2010  sistemul lor sa booteze in 10 secunde.

 Ubuntu 9.10 Karmic Koala


– adaugarea Software Center – un inlocuitor pentru Add/Remove Software. Scopul final fiind de a inlocui Synaptic si Gdebi si de a oferi, la un moment dat, posibilitatea achizitionarii programelor.

Ubuntu 9.10 Software Center

– este folosita ultima versiune GNOME: GNOME 2.28

– o data cu noua versiune, Kubuntu (Ubuntu bazat pe interfata KDE si nu GNOME) va avea si o varianta dedicata exclusiv nebook-urilor

– serviciul Ubuntu One: un sistem de sincronizare intre diferite desktop-uri asemanator DropBox. Exista atat o varianta gratuita (2GB spatiu) cat si una contra cost (50GB spatiu)

– drivere noi pentru cipurile grafice Intel

– este completata trecerea catre sistemul de stocare ext4, acesta fiind acum folosit implicit la instalarea Ubuntu.

– mai sunt si alte imbunatatiri de performanta si de securitate, dar nu am intrat in detaliu fiindca nu sunt complet familiarizat cu Ubuntu. Insa sper sa devin cat de curand.

Daca aveti de gand sa testati Ubuntu 9.10 inainte de lansarea oficiala, puteti impartasii impresiile mai jos.

PS: link-ul de download este urmatorul: Download Ubuntu 9.10 Karmic Koala

Via.

11 thoughts on “Ubuntu 9.10 Karmic Koala – informatii si imagini!”

 1. @Devirusare: Si mie imi place Ubuntu, dar il voi testa abia pe 29 octombrie. Oricum sunt foarte curios in legatura cu 10.4 de la anu (sub 10 secunde boot time).
  @Alter Ego Blog: timpul de boot este influentat si de BIOS, dar timpul BIOS-ului poate fi optimizat pana la un anumit punct (quick boot, evitarea verificarilor initiale..), pe cand boot-time-ul sistemului de operare poate fi inca imbunatatit drastic.

  1. Teoretic, la prima instalare dupa identifiarea hardware-ului si instalarea driverelor, se salveaza un “fast boot state” cu ID Hash, asemanator cu hibernate. Dupa care la fiecare “Fast Boot” se incarca aceasta stare. Daca hardware-ul se schimba, se trece la “normal boot” si reinitializarea “Fast Boot”-ului. Windowsul (si nu numai) ar fi trebuit sa vina cu idei dastea de mai demult.
   PS: Singura problema e sa faci un HardwareHashGenerator rapid, care sa compare mashina din care botezi si starea de boot a OS-ului. Acum cred ca se va opta pe un modul hardware in BIOS, decat sa-l contina OS loader-ul.

 2. WINDOWS 7 E CEL MAI BUN
  mai bun ca el nu se poate

  [EDIT]: incearca sa iti formulezi parerea intr-un mod civilizat. Windows 7 este un sistem de operare bun, dar asta nu inseamna ca trebuie sa avem ochelari de cal.

 3. Cu ubuntu 9.10 nu vei putea face niciodata ce poti face cu o distributie de windows 7. Este la fel de perfect de adevarat…

 4. M-am jucat si pe Mint si pe Ubuntu si pe Pinguy. Pe 7 ma simt ca si cand as conduce o un porsche, pe linux ma simt ca si cand as pilota un avion fara sa am habar. Degeaba ai libertatea sa faci ce vrei, daca nu sti cum – e nevoie sa inveti totul de la 0 daca vrei sa te folosesti de libertatea aia.
  Daca eu vreau sa fac doar ce am facut pana acum in windows, de ce sa ma apuc sa invat un nou OS? Doar ca-i la moda? Si ce daca-i free, crezi ca mi-e greu sa activez un 7 piratat? Arata bine, se misca bine, face cartofi prajiti… ce-mi mai trebuie? 😛

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>