Uninstall Windows 8 – tutorial dezinstalare

Dupa instalarea Windows 8 in dual boot si testarea acestuia, avem in fata o noua provocare: dezinstalarea Windows 8.

Datorita instalarii foarte facile, nici dezinstalarea nu presupune o operatiune complicata, ba chiar este una cu un grad de dificultate foarte scazut.

Dezinstalarea Windows 8 are mai putini pasi decat instalarea propriu-zisa presupunand stergerea completa a partitei cu acest sistem de operare. Asta inseamna ca inainte de a trece mai departe este necesara salvarea tuturor documentelor si a fisierelor de care aveti nevoie in continuare de pe partitia cu Windows 8.

Pasul 1 – stergerea intrarii in meniul de boot

Primul pas presupune stergerea intrarii pentru Windows 8 Developer Preview din meniul de boot.

Este necesar sa porniti calculatorul in sistemul de operare Windows 7 in prealabil.

Dupa pornire, scrieti msconfig in caseta de cautare din Start Menu si lansati aplicatia System Configuration.

Acum accesati tab-ul Boot, selectati intrarea Windows 8 Developer Preview si apasati butonul Delete.

Dupa salvarea modificarilor veti avea optiunea de a restarta sistemul pentru a salva noile modificari, insa inainte de acest lucru va recomand pasul 2.

Pasul 2 – stergerea efectiva a fisierelor sistemului de operare Windows 8

Pentru a elimina cu totul fisierele sistemului de operare Windows 8 vom trece la formatarea partitei, tot din Windows 7.

Pentru acest lucru facem click dreapta pe Computer (in Start Menu, sau My Computer pe Desktop) si selectam Manage.

In dreapta alegem operatiunea Disk Management si apoi selectam partia cu Windows 8, facem click-dreapta si apoi o formatam.

Daca dorim ca spatiul liber alocat partitiei sa fie integrat in alta partie trebuie mai intai sa o stergem (click-dreapta -> Delete Volume) pentru a ramane cu spatiul nealocat.

Acum facem click-dreapta pe partitia pe care o dorim extinsa si selectam optiunea Extend Volume. Indicam valoarea dorita si operatiunea este finalizata.

Succes!

11 thoughts on “Uninstall Windows 8 – tutorial dezinstalare”

 1. .. .pai despre ce dezinstalare vorbesti ? …nu e mai simplu sa boot-ezi de pe un linux si sa formatezi dupa care sa partitionezi cu Gparted ?

 2. @Iulian
  Si intrarea in BCD a lui Windows 8, cine o sterge ? Bunica ? Pana bagi cd cu ubuntu, pana se incarca, pana descarci Gparted, te apuca 23 august. Ce e prezentat mai sus reprezinta calea cea mai usoara, fara interventia unui alt program de umplutura sau sistem de operare.

 3. Dragul meu Adrian(nu sunt gay) nu trebuie sa folosesti UBUNTU ,exista enorm de multe distributii linux …care spre uimirea ta ,vin preinstalate cu Gparted si cu multe alte utilitare …succes la dezinstalare si stima de la Iulian.

 4. @Iulian: ma refer la dezinstalarea lui Windows 8 din Dual-Boot. Operatiunea de care vorbesti tu este pur si simplu formatare sau stergere si sunt destule utilitare pentru acest lucru. Aici incerc sa pastrez Windows 7 si sa renunt doar la Windows 8 cu modificari minime si pasi cat mai putini.

 5. Ionut…sau Adrian ,daca vrei sa scapi de ,,ceva” din meniul de boot folositi Easy BCD ,un programel gratuit….si sigur ,sincer ai facut un tutorial pentru ,,prescolari” ,cum se zicea pe vremuri …in rest e bine.

 6. @Iulian: sunt mai multe programele cu functionalitatea Easy BCD. Am ales varianta pentru prescolari tocmai pentru simplitate :). In cazul asta nu cred ca era nevoie de un tutorial mai complex. Dar cand va fi cazul voi detalia si solutii mai complicate, in functie de necesitati.

 7. …nu extista antivirusi care sa curate neuronii utilizatorului !… backup-ul de sistem facut imediat dupa instalare este sfant si cred ca este singurul antivirus care se descurca cel mai bine :) ))))) bogda proste! :))))

 8. Oops, eram cu gandul la ubuntu, insa chiar si asa cu cd bootabil, tot vei urma mai multi pasi.
  PS: Stiu de o buna perioada de timp de Easy BCD.

 9. Salut!Am si eu o rugaminte la voi cei care va stiti bine cu chestiile astea de windows,am primit um hp de la cineva din Austria (nou) cu win8 preinstalat,sistemul l-am cam facut praf si nu pot sa mai instalez win7,nu vrea sa buteze de pe nici un cd,usb…,,am dezactivat ceva protectii de boot din bios da nu vrea sa mearga si nu stiu ce dreaq sa mai fac,poate ma puteti indruma cumva.mersi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>