Upgrade de la Windows 1.0 la Windows 7

Un individ – Andrew Tait – a reusit performanta de a upgrada pe rand fiecare din versiunile majore ale Microsoft Windows. A inceput cu Windows 1.0 si a finalizat experimentul cu upgrade-ul la Windows 7. Ba mai mult decat atat, a realizat si un clip video de aproximativ 10 minute pentru a imortaliza experienta.

Windows 1.0 to Windows 7

Lectia de istorie incepe in urma cu 25 de ani, avand ca prim actor sistemul de operare MS-DOS 5.0. Acesta a fost instalat in VMWare (alternativa VBox) pentru a pregati calea pentru Windows 1.0 – lansat in 1985.

Mai mult decat atat, au fost testate chiar si cateva jocuri: Doom II si Monkey Island. Nici nu stiam ca sunt atat de vechi :).

Upgrade-ul la Windows 2.0 nu a adus multe imbunatatiri in privinta procedeului de instalare, insa trecerea la Windows 3.0 este cea care se aseamana cu instalari mai recente (Windows 95, Windows 98).

Instalarea Windows 95 peste Windows 3.1 (“portat deja” in browser) a durat aproximativ 30 de minute, pasii fiind acum destinati si incepatorilor. S-a trecut de asemenea de la organizarea in Program Manager la organizarea programelor StarMenu.

Instalarea Windows 98 a durat peste o ora si jumatate, durata care s-a dublat o data cu upgrade-ul la Windows 98 SE.

Urmatorul upgrade a fost catre Windows 2000. In urma upgrade-ului au fost pastrate atat grupurile de programe cat si background-ul din Windows 3.1. Windows ME a fost cel mai probabil sarit datorita similitudinii cu Windows 2000.

Trecerea la Windows XP nu s-a putut realiza folosind CD-ul/imaginea cu Service Pack 3, fiind nevoie de varianta SP2. Doom II a functionat in Windows XP.

De aici povestea merge ceva mai fluid, atat Windows Vista cat si Windows 7 instalandu-se fara probleme (in cazul celor doua, upgrade-ul necesitand doua ore), pastrand programele si compatibilitatea Doom II.

Vizionare placuta!

imagine via winrumors

8 thoughts on “Upgrade de la Windows 1.0 la Windows 7”

  1. Uau… de la io.sys si msdos.sys la ntdetect.com si ntldr sau la bootmgr. De la fisierele .ini la setarile in registrii. Insa nu a spus din cate incercari a reusit performanta. Oricum kiturile conteaza, sa poti duce totul la capat.

  2. La varsta venerabila pe care o are realizatorul, era normal sa aiba toate kiturile!!!
    Mi-a trezit si mie amintiri frumoase de la windows ’95 pana la win 7, deoarece am si eu o varsta care imi permite sa am asemenea amintiri.
    Interesant subiectul!

  3. foarte bun articolul….ce amintiri cu win 3.1,95.. etc…si foarte insipirat in alegera lui doom,mergea si wolfestein 3d…nota 10000

  4. Superb! Imi aduc aminte ca am intrebat un prieten… ce dracu’ stie sa faca win 3.1 ? … e un program platforma, mi s-a raspuns…

    Cine si-ar fi inchipuit atunci ca o sa ajunga un sistem de operare asa de utilizat?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>