USB 3.0 e gata de Prime-time!

Pentru ca USB 2.0 a fost o evolutie signifianta fata de USB 1.0, cred ca toata lumea asteapta nerabdatoare aparitia USB 3.0 pe placile de baza si perifericele actuale.
Astazi vin cu o veste foarte buna: USB 3.0 este deja implementat pe unele aparate si va mai dura foarte putin pana cand acest standard va fi comun.
Editorii CNET au pus mana atat pe un Hard-Disk cu USB 3.0 – Western Digital cat si pe un laptop HP cu aceasta specificatie. HDD-ul WD vine chiar cu o placa PCI-Express pe care o puteti atasa calculatorului pentru a beneficia de vitezele USB 3.0.

Care sunt imbunatatirile oficiale pentru USB 3.0?

– crestere a performantei de pana la 10 ori
– cresterea vitezei de sincronizare
– scaderea consumului de energie (de 3 ori mai putin decat USB 2.0)
– compatibilitate cu standardul USB 2.0

Viteza reala poate fi observata in imaginea de mai sus, si a fost testata de ASUS in cadrul CES. In momentul de fata, majoritatea producatorilor au trecut standardul USB 3.0 in faza de productie. Printre cei mai cunoscuti, amintesc: HP, Asus, Fujitsu, Gigabyte, WD, NEC (HP vine cu laptop-ul Envy 15 iar Acer cu laptop-ul NX90Jq.).

8 thoughts on “USB 3.0 e gata de Prime-time!”

 1. mmmmmda… pana o sa pun si eu mana pe niscai usb 3.0 sa le scot peri albi… poate in vara sau la toamna.
  Altfel vad ca discutia e firewire vs. usb pe “comenturile” .cnet
  Mai bine ar face un standard comun (aka chip programabil pe post de controler) cu mufa USB (sau asemanatoare) si functionare pe baza de ID HW (ca tot functioneaza si windowsu’ la fel) pentru a comuta la un mod de comunicare/transfer necesar. Daca se introduce un device de captura imagine se foloseste un standard asemanator cu firewire. Daca e un device storage se foloseste un standard SATA/SAS, daca e alteva atunci port clasic serial. Cam cum vrea “Europa” mufe si incarcatoare unice pt. telefoanele mobile.
  Traiasca inginerii si lucrurile ne/folositoare ce ne/nconjoara. 😀
  P.S: o imbunatatire e viteza teoretica de 625 MB/sec (o fi buna la placile video usb, ca la hdd-uri sigur nu foloseste la nimic)

 2. @iosys: eu cred ca o sa pun mana si mai tarziu decat tine… Dar cine stie, poate am parte de vreo surpriza.
  Legat de standardizarea mufelor… e o dorinta a mea de foarte mult timp.. dar cred ca sunt interese mai mari la mijloc. Dupa cum stii unele companii “tin” la mufele lor proprii. Nu am inteles niciodata de ce nu se pune pe primul plan dorinta utilizatorului. Ei probabil cred ca eu vreau sa am cate un cablu pentru fiecare aparat pe care il folosesc.. Noroc cu UE, ca mai reglementeaza si ei cate ceva din cand in cand.
  Viteza teoretica de care vorbesti va fi utila si pentru TV-tunnere HD sau camere video HD pe USB, zic eu. Sunt sigur ca se vor mai gasi si alte intrebuintari. Oricum de la teorie la practica e mare diferenta..

 3. Despre USB 3.0 se vorbea de mai bine de doi ani, insa acum as vrea sa stiu de UNDE pot sa cumpar un sistem desktop cu porturi USB3.0!?

 4. Cristian Ioan, da trebuie sa iti faci singur configuratia.
  Referitor la pretul placii de baza cu USB 3.0, am vazut ca pretul pt. placile cu socket mai vechi este mai mare (ex. LGA 775) si pretul pt. LGA 1136 este mai mic.
  Ex: LGA 1366 – placa de baza care sa aibe doar USB 3.0 pleaca de la 600 ron, iar pe la 750 ron o placa gigabyte are si SATA III, 4 x PCI-Express ver. 2.0 x16, DDR3 2200 MHz, etc etc. dar sunt si placi de 1300 ron.

 5. Cel mai la indemana extensiile pciexpress 1x sau 4x.. numai sa avem si device-uri sa legam. Oricum momentan pe piata abia au aparut cabluri. Nici urma de controlere, decat cele onboard.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>