USB 3.0 in Windows 8

windows 8Pe blogul oficial Windows 8 al Microsoft – intretinut de Steven Sinofsky – presedinte al diviziei Windows din cadrul Microsoft – a  aparut o scurta demonstratie a integrarii standardului USB 3.0 in noua versiune a sistemului de operare.

USB 3.0 este cea mai noua revisie a standardului USB (Universal Serial Bus) si promite viteze de pana la 10 ori mai mari decat cele ale versiunii precedente – USB 2.0

Standardul USB 3.0 din Windows 8 pastreaza compatibilitatea cu standardele anterioare, aducand insa viteza imbunatatita (un transfer de 15 minute prin USB 2.0 dureaza doar 80 de secunde prin USB 3.0) si consumul redus de energie (cu 80% mai mic decat USB 2.0 ).

Totusi, noul standard USB nu este la fel de rapid ca Thunderbolt-ul din Macbook Pro (si mai nou MacBook Air) atingand o rata de transfer maxima de 5Gbps. ThunderBolt reuseste sa ajunga la o rata de 10Gbs pe doua canale disponibile in acelasi timp (deci un total de 20Gbps).

Momentan, singura companie ce implementeaza tehnologia ThunderBolt este Apple, in timp ce standardul USB 3.0 capata din ce in ce mai multa notorietate, ajungand sa fie prezent pe toate calculatoarele vandute in 2015 (dupa unele predictii).

Revenind la Windows 8, in clipul de mai sus mai pot fi observate cateva caracteristici precum:

– butonul UP – imediat in stanga barei de adresa
– titlul ferestrei centrat in title bar
– lipsa unei casete de cautare (Search) in Windows Explorer – cel mai probabil cautarea este integrata in bara de adresa, la fel ca in IE9.

10 thoughts on “USB 3.0 in Windows 8”

 1. @alfonsonianus: stai linistit ca nu cred ca destinatia principala a windows 8 sunt PC-urile clasice. Din ce vad este destinat tabletelor, iar pentru PC-urile noastre va fi doar un Windows 7 ceva mai finisat… superficial si nu fundamental :).

 2. “lipsa unei casete de cautare (Search) in Windows Explorer – cel mai probabil cautarea este integrata in bara de adresa, la fel ca in IE9″

  Uita-te mai bine. Caseta de cautare este acolo si daca nu esti atent, ar putea sa cada pe tine.

 3. Cand o sa aiba si “gaina” si “purcelu” mufe USB 3.0, atunci o sa zic ca e util un device la viteza asta. Ca daca-l am doar eu, la ce folos. Mai bine investesc intr-un hardisk hibrid, sau chiar SSD.
  PS: Cineva de pe blog, si-a luat un laptop cu hard hibrid… dar… nu prea ne-a zis cum se misca, pareri, opinii. 😀

 4. @Adrian: la secunda 12, acea caseta lipseste din Windows Explorer, dar am incercat si in Windows 7 si dispare la fel de frumos cand este micsorata fereastra… din pacate :).

  @iosys: intr-adevar, acel cineva ar trebui sa ne povesteasca :D.

 5. Pai scuza-ma…. dupa USB pe SSD. Adica cam tot aia ca principiul e acelasi. Cred si eu. Sa vad pe un HDD,fie el si SATA-III,sa vad acolo performantele. Nu neg ca viteza lui usb3 e semnificativ mai mare decat cea de pe usb2,dar un test realist ar fi mai avantajos. Prea putini sunt cei care au acum SSD,fie el si OS Only. :-j
  N-o sa vezi tu juma’ de giga viteza de transfer pe HDD,veci. (adica nu prea curand,si prin tu fac o generalizare) :)

 6. USB 3 mi-a mers in Windows 8 dupa un update cumulativ de peste 200MB care l-a cerut dupa orice reinstalare. Nu merge pe placile de baza IVY Bridge din prima si fara update nu va merge.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>