Windows 7 pare promitator si se dovedeste a fi mai putin pretentios si mai stabil decat predecesorul sau. Dar sa vedem ce ii rezerva viitorul, si cu ce va trebui sa se descurce nu peste mult timp (deja indragitul nostru sistem de operare).
Pentru inceput, stim deja ca Intel pregateste un nou val de procesoare (care mai de care si mai tare). “Clarkdale”, “Lynnfield”, “Bloomfield”, “Gulftown”, “Arrandale”, toate o armata de procesoare noi din generatia “Nehalem” pe 45 nm si mai noua generatie “Westmere” trecuta deja pe 32 nanometri. Toate promit mai multa peformanta, consum redus de energie, multiprocesare si virtualizare imbunatatita, noi seturi de instructiuni. Plecand de la procesoare cu 2 nuclee (“Clarkdale” – Core i3 sau Core i5), cu 4 nuclee (“Lynnfield” si “Bloomfield” – Core i5 sau Core i7), pana la cele cu 6 nuclee (“Gulftown” – Core i9), Intel nu numai ca le-a integrat un controler de memorie dar chiar le mai adauga si un procesor grafic (Clarkdale Pentium G6950), toate mergand pe noua platforma “Ibex Peak” adica chipseturile P55, H55, P57, H57 si Q57 cu soket 1156. Unele dintre noile chipseturi fiind dotate cu tehnologia “Braidwood”, ce contine o memorie NVRAM foarte rapida folosita de GPU-rile incorporate in procesor.
Si daca v-am ametit deja cu tehnologiile specialistilor de la Intel, nici AMD/ATI nu se lasa mai prejos si promit un nou procesor “Fusion” mai frumos si mai destept decat deja celebrele “Phenom”-uri II “Black Edition”. Dar ATI deja a pregatit pentru lansare, primele GPU-uri DirectX 11, RV870 (“Evergreen”) pe tehnologie de 40 nm si care vor folosi de la 1Gb in sus de memorie video GDDR5, lasand Nvidia in urma, sa-si pregateasca noile chipseturi nForce si viitoarele GPU-uri. Nvidia insa se pare ca are mai multi programatori decat ingineri, fortand implementarea in DirectX 11 a API-lui “DirectCompute” bazat pe arhitectura “CUDA”, “PhysX” nelasandu-se pagubas.
Dar nu ne putem opri inca aici, deoarece primele chipseturi SATA generatia 3 deja au iesit deja pe piata. Cu o latime de banda de 600MB/s (4.800 Gbit/s) tehnologia forteaza bine de tot in puterea de transfer a PCI Explress-ului, ramas doar la generatia 2.0. Anuntat de aproape 2 ani, PCI Express 3 (cca. 64Gbit/s) nu vrea sa iasa la lumina decat in 2010-2011, cand se va face simtit si viitorul USB 3.0 tot cu viteza de 600MB/s (foarte asteptat de unii). Si cum la vitezele astea de transfer hard-discurile nu mai pot tine pasul, noile tehnologii NAND Flash prind viteza si capacitate. Solid Discuri-le si SDXC carduri-le deja tind sa ajunga la viteze de aproape 800Mb/s (raid) si in curand vor ajunge si la capacitati substantiale (32-256Gb – USB Stick,SDHC si 1-2Tb – SSD, SDXC).
Asadar nu sunt usoare vremurile ce-or sa vina, Win7 trebuind sa tina pasul cu drivere si aplicatii optimizate.
Windows 7… tine-te bine !
Preturile?
stati ma linistiti …
windows 7 a fost scris pentru hardware-ul existent ….si daca merge fearte bine acum
100% va merge si mai bine si in viitor pe configutati hardware mai avansate
Cred ca Windows 7 o sa tina mai bine pasu cu tehnologia noua decat restu pana acum. Iar daca nu Windows 7 atunci? Apare ceva nou 😉
Azi se lanseaza oficial Core i5. Daca doriti sa faceti upgrade, pregatitiva sa scoateti minim de la 1500 de lei in sus. Asta inseamna o placa de baza (Asrock), procesorul i5-750 si ceva memorie DDR3 (dupa oferta Emag, care ne onoreaza cu prezenta de cateva zile pe blog). Personal astept USB-ul 3.0, pe care AMD n-il promite de la anu’ si probabil pana atunci Phenom-ul care sa depaseasca i-Core-ul (in raport pret/performanta, binenteles).