VirtualBOX – “cutiuta cu surprize”

VirtualBox

Ajunsa la a treia generatie, Virtualbox-ul de la Sun (innotek), ajunge una dintre cele mai simple si populare aplicatii de virtualizare (sau “full sandbox environment” cum ar spune deontologii), datorita simplitatii si usurintei lui de utilizare.
Mai pe scurt cu Virtualbox puteti instala aproape orice sistem de operare intr-un calculator virtual. Tot ce este necesar pentru un calculator (bios, placa video, hardisk, placa de retea si de sunet, etc..) sunt emulate software, astfel ca sistemul de operare crede ca funtioneaza intr-un PC real.
La ce foloseste ?

La testari (pt. “tes-tari”), bineinteles! Dar si pentru a rula aplicatii incompatibile cu sistemul de operare folosit in mod curent.

Cea mai sigura metoda de a verifica un software, un sistem de operare, un antivirus sau poate chiar un joc, este de a-l instala virutal si a vedea daca functioneaza cum trebuie. Partea frumoasa e ca puteti folosi mai multe sisteme virtuale in acelasi timp (daca resursele hardware sunt suficiente) legate in retele virtuale, cu toate consecintele ce rezulta de aici. De aceea virtualizarea a devenit un element indispensabil pentru dezvoltatorii de software, usurandu-le munca si permitandu-le testarea produselor intr-o multitudine de scenarii si configuatii.

VirtualBox

Comparat cu alte softuri de acelas gen, VirtualBox are cateva avantaje de neglijat. Daca nu aveti un procesor cu virtualizare (Intel VT-x sau AMD-V), nu puteti folosi de exemplu Windows Virtual PC inclus in Windows 7. Iar avantajul fata de Vmware e simplitatea in utilizare si faptul ca e gratis.
Alte elemente noi ar fi:
– suportul 3D OpenGL 2.0
– suportul Direct3D (dar numai DirectX8 si DirectX9) pentru windows XP/Vista,
– posibilitate de instalare a sistemelor 64bit “guest” instalate intr-un mediu 32bit
– emulare multiprocesor pana la 32 de nuclee (numai pt. procesoare cu virtualizare), lucrul cu discuri virtuale VHD (folosite si de windows 7) sau cele vmware.

Personal folosesc VirtualBox pt. a testa toata gama de windows-uri de la Windows 98, Windows 2000 pana la Windows 2008 Small Business Server Sau Windows Essential Business Server puse la dispozitie de Microsoft pentru testare si perfectionare.

VirtualBox Settings

Ce e important de retinut cand folositi VirtualBox (si nu numai) e sa aveti resurse fizice satisfacatoare. Cat mai multa memorie de lucru si mult spatiu de stocare. Pornind de la 4Gb RAM Pentru a testa de exemplu 3 sisteme virtuale intro retea, pana la 16 sau 32Gb de RAM pentru a putea simula un mediu de lucru “business” cu servere si statii de lucru, si spatiu pe hard-disk proportional cu cerintele sistemelor instalate.
Il recomand celor care inca folosesc “Xp”-ul, pt. a testa noul Windows 7, chiar si pe 64 de biti daca procesorul are virtualizare, pentru a se familiariza cu el si nu numai.

VirtualBox Windows 7

Virtual Box poate fi folosit pe Windows, Mac OS, Linux si Solaris/OpenSolaris. Pentru a descarca de pe pagina oficiala, folositi link-ul de mai jos:
Download VirtualBox

16 thoughts on “VirtualBOX – “cutiuta cu surprize””

  1. Nu chiar… trebuie sa ai procesor 64 bit cu virtualizare, dar si setarea sa fie activata in BIOS-ul placii de baza, deci automat functia sa fie suportata de placa de baza (deobicei exista update-uri de bios in acest sens, pentru placile de baza mai vechi).

  2. iosys tin sa te contrazic. ba se poate pe un pc normal cu vmware. bineinteles ca sunt necesare niste setari mai speciale da merge. uite o solutie aici http://www.demonoid.com/files/details/1770775/3876110/ : o imagine de vmware gata setata, doar instalezi vmware si incarci vhd-ul. mentionez ca e setata cu 1gb ram (deci tre sa ai mai mult) si daca nu ai un pc destul de performant o sa mearga destul de lent. insa faptul sigur e ca merge. torrentul are doar 1,9 gb dar dezarhivat are aproximativ 10 gb:D

  3. Nu era vorba de vmware.. oricum .. as vrea sa vad si eu un emulator de masina apple cu EFI bios (ar sai Apple pe el ca “leopard”u si “tiger”u la un loc). 😀

  4. Folosesc VirtualBox de ani buni, si am fost placut surprins sa testez cele mai diverse sisteme de operare: MS-DOS, Win98, XP, Win7 si foarte multe distributii de Linux. Un soft gratuit, rapid in rularea sistemelor de operare si foarte usor de folosit. Recomandarea mea este sa incercati macar odata sa creati o masina virtuala, avantajele fiind posibilitatea de a incerca cele mai ciudate setari si de a vedea comportamentul masinii virtuale. Apoi se poate trece si la o instalare reala. Din cauza lipsei de timp nu am testat windows 3.11, 3.1 sau 3.0, si de asemenea nu am citit sa poata emula MacOS. Inca… !!! Prefer solutia oferita de VirtualBox fata de cea de la VMware, din cauza complexitatii si necesarului de resurse cu mult mai mare. Pentru detalii sau lamuriri suplimentare pot fi cautat pe mail la sunshine.goo@gmail.com. Thx VBox…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>