VMLite – XP Mode pentru Windows 7 fara virtualizare hardware!

Microsft Virtual PC cu al sau Windows XP Mode (XPM) a deschis ochii multor utilizatori catre semnificatia si implicatiile virtualizarii. Utilizatorii mai tehnici foloseau ori Virtual Box 3.0 (ce mai recomandata solutie in momentul de fata) ori VMWare. Bineinteles cele 2 virtualizeaza si alte sisteme de operare decat cele Microsoft.

Revenind la sistemele de operare Microsoft, Microsoft Virtual PC (si implicit XPM) necesita tehnologii de virtualizare hardware de care nu toate procesoarele dispun. Procesorul meu Intel Core2Duo E7200 este unul dintre acestea. Bineinteles pot virtualiza prin VirtualBox, dar se pierde virtualizarea aplicatiilor fara virtualizarea intregului sistem de operare.

VMLite XP Mode este o solutie de mijloc. Nu este la fel de performanta ca Windows XP Mode, dar aduce virtualizarea aplicatiilor individual (lucru pe care VBox nu il are). In plus, la fel ca VBox nu necesita virtualizare hardware. VMLite mai beneficiaza si de suport pentru Windows Vista si Server 2008, suporta pachetul XPM de la Microsoft (facand virtualizarea posibila si pe Windows 7 Home Premium ), suporta formate ale altor solutii de virtualizare (VMDK, VHD), si, foarte important, suporta recunoasterea USB-ului.

Mai jos aveti un filmulet demonstrativ ce arata cum puteti porni o aplicatie virtualizata individual (este vorba de Notepad++):

VMLite XP Mode este o aplicatie gratuita, dar pentru a o descarca trebuie sa va inregistrati pe site-ul oficial. Link-ul catre pagina de download (si de inregistrare) este cel de mai jos:

Download VMLite XP Mode (apasati butonul de download, introduce-ti datele, apoi logati-va cu noul cont)

Dupa ce ati descarcat VMLite, nu uitati sa descarcati si ultima versiune a XPM (in caz ca nu o aveti deja).

Cei de la VMLite mai pregatesc cateva aplicatii, dintre care cea mai interesanta mi se pare VBoot, ce ofera posibilitatea de bootare a unui sistem de operare direct de pe un VHD.

5 thoughts on “VMLite – XP Mode pentru Windows 7 fara virtualizare hardware!”

  1. <<>> Daca inteleg eu bine (sau nu) VBOOT va bota direct de pe un fisier .vhd dar va folosi hardwareul din biosul real (phyzical) ? Asta ar fi tare !

  2. @iosys: Exact! Si mie mi se pare la fel de tare, si abia astept sa-l scoata. Iti dai seama cum ar fi sa-ti salvezi tot felul de configuratii (sisteme de operare cu programe) in format VHD si apoi sa le rulezi cand doresti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>