La chestionarul lansat de mine in cadrul articolului: Windows 7 pe 32 biti sau pe 64 biti? au raspuns peste 4.000 de cititori. Dintre acestia, peste 1500 folosesc Windows 7 pe 32 biti, in timp ce peste 1300 folosesc Windows 7 64 bit.
Intr-o incercare de a confirma aceste rezultate ( ), Microsoft a demarat propriul studiu, care a aratat ca un procent de 46% dintre utilizatorii Windows 7 folosesc o varianta pe 64 de biti, in timp ce restul de 54% dintre utilizatorii Windows 7 folosesc una pe 32 de biti.
In privinta celorlalte sisteme de operare Microsoft (Windows Vista si Windows XP) datele sunt complet diferite, si le puteti vedea in tabelul de mai jos:
[table id=5 /]
Motivele pentru care trecerea de la arhitecturi pe 32 biti la cele pe 64 biti a fost destul de lenta comparativ cu evolutia tehnologica din prezent, sunt legate in principal de dezvoltatori.
Desi Microsoft a inaintat variante ale sistemului de operare pe 64 biti inca de la Windows XP, programele special concepute pentru a beneficia de avantajele acestei arhitecturi nu s-au grabit sa apara.
O parte din vina revine Microsoft, atat pentru lansarea unor sisteme de operare fara a acoperi o baza larga de drivere (semnarea driverelor pentru 64 bit este ceva mai stricta) lucru ce s-a tradus printr-o cerere scazuta din partea utilizatorilor; lucru ce a dus mai departe la dezinteresul dezvoltatorilor, iar cealalta parte revine producatorilor hardware care parca au incetinit intentionat evolutia acestei arhitecturi.
O data cu Windows 7 insa, lucrurile au luat intorsatura pe care ati observat-o in tabelul de mai sus. Un sistem de operare prietenos; drivere pe 64 biti disponibile pentru aproape toate componentele; programe special create pentru aceasta arhitectura si, evident mai eficiente in consumare resurselor – toate acestea au dus la o trecere dinspre 32 bit spre 64 bit mai rapida decat cea dinspre 16 bit spre 32 bit.
Insa in timp ce Microsoft a lasat aceasta trecere ca o alegere pentru utilizatori, Apple a luat o pozitie ceva mai autoritara, implementand si facand trecerea la arhitectura pe 64 biti intr-un mod caracteristic. Un lucru bun as putea spune, fortand in acest fel si mana dezvoltatorilor.
Ramane de vazut cand se va inclina balanta in favoarea 64 bit si pe sistemele de operare Microsoft, dar un lucru e sigur: acest lucru se va intampla, iar Windows 7 are si va avea un rol important in aceasta tranzitie.
PS: diferenta dintre cifrele Microsoft si cifrele obtinute pe acest blog se datoreaza faptului ca cititorii acestuia din urma sunt cu siguranta mult mai “tehnologizati” decat masa generala a utilizatorilor.
x64 FTW!Pe langa ramii vazuti cum trebuie,programele speciale si jocurile (crysis) pe 64 bit, toti vor tranzita pe aceasta arhitectura deoarece aduce securitate si performante imbunatatite!
x32 si Windows XP incep incet incet sa dispara de pe piata.
Frumos articol si un sondaj reusit!GW Win7Buc!
Eu am fost fortat sa instalez win 7 pe x64 din cauza ramilor ( cel mai probabil din aceasta cauza au trecut pe x64 majoritatea ) , sincer diferente foarte mari nu prea vad intre aceste 2 arhitecturi, probabil nici nu prea am avut instalat x86 prea mult timp dar cu siguranta x64 reprezinta viitorul.
Am un laptop Deel Vostro 1015. Am vrut sa instalez pe el Windows 7 pe 64 de biti, dar nu gasesc drivere pentru aceasta versiune pe 64 de biti. Aveti vreo idee daca as putea gasi asa ceva?
mi-as trage si eu un x64 numa ca nu am hardware necesar, + mi-as trage un 64 doar sa imi pun 32 GB de ram 😛
Si ce-ai face tu cu 32 GB RAM daca nu ai si procesoare, harduri si ce mai trebuie pe acolo ? :))