Informatiile din acest articol sunt luate de aici.
Accesibility(Imbunatatiri aduse seriviciilor de accesibilitate). Microsoft a imbunatatit considerabil functionarea serviciilor de accesibilitate din Windows 7 prin imbunatatirea sistemului de recunoastere a cuvintelor vorbite precum si adaugarea unei lupe cu moduri de full-screen si lens-mode.
Action Center. In timp ce versiunile anterioare de Windows contineau un serviciu denumit Windows Security Center care monitoriza diverse servicii de securitate ale sistemului, Windows 7 duce aceasta initiativa la urmatorul nivel prin intermediul Action Center. In afara de a monitoriza securitatea, Action Center-ul monitorizeaza si functiile de intretinere ale sistemului, integrand alerte din numeroase servicii ale windows-ului sub o singura interfata.
Aero Peek. Aceasta functie inlocuitoare pentru Show Desktop-ul din versiunile anterioare de windows va lasa sa “trageti cu ochiul”(peek) in spatele tuturor ferestrelor si sa vizualizati Gadget-urile instalate si desktop-ul curent. Va puteti uita de asemenea si la continutul unei anumite ferestre.
Aero Snaps. Tragand ferestrele in anumite moduri, le puteti lipi de marginile ecranului, mari si micsora(maximizie/minimize). Aceasta functie inlatura nevoia de a mai face click pe diverse butoane ale ferestrelor, fiind, de aceea mai accesibile utlizatorilor.
Backup and Restore. Back-up foarte bine gandit din Windows Vista, ajunge in Windows 7 simplificat si imbunatatit, suportand back-up-ul elementelor sub format de date sau sub format de imagine. Ce aduce nou Windows 7 este posibilitatea de a salva fisirele back-up-ului intr-o locatie externa, din retea.
Bitlocker To Go. Capacitatea de encriptare a unui intreg Hard-disk aparuta in Vista, face urmatorul pas prin intermediul Windows 7 prin posibilitatea de encriptare a aparatelor USB de stocare. Acest lucru este foarte usor de efectuat. Trebuie doar sa faceti click dreapta pe drive-ul respectiv si apoi sa selectati “Turn on Bitlocker” si urmati pasii ce va vor fi afisati.
Blu-Ray support. Windows 7 integreaza suportul pentru discurile Blu-Ray (citirea acestora si redarea filmelor HD), aducand totodata si suport pentru scrierea acestora.
Calculator. Calculator-ul Windows aduce in mod inexplicabil foarte multe noutati/imbunatatiri. puteti citi mai multe aici.
Device Stage. Prin intermediul acestui serviciu, utilizatorului ii sunt infatisate toate functiile unui anumit aparat. Functie utila in special pentru aparatele multifunctionale precum smart-phone-urile, imprimantele multifunctionale etc.
Devices and Printers. Acesta este serviciul central de organizare si interactiune cu aparatele atasate calculatorului – camere digitale, ecrane atasate, tastaturi etc.
DirectAccess. Aceasta functie este destinata utilizatorilor bussiness care au nevoie ca anumite resurse sa fie disponibile si in afara biroului. Serverul trebuie sa aiba instalat Windows Server 2008 pentru activarea acestei functii.
DirectX 11. Windows 7 include ultima versiune de biblioteci multimedia DirectX.
Display Enhancements(Imbunatatiri la nivelul afisarii). Windows 7 include numeroase imbunatatiri pentru ecranele calculatoarelor, incluzand printre aceste calibrarea culorilor ecranului, suport pentru rezolutii inalte, ClearType (imbunatatirea vizualizarii fonturilor) si suport imbunatatit pentru ecrane externe(apasarea Win+P).
Getting Started. Aceasta aplicatie inlocuieste Windows Vista Welcome Center. De asemenea acesta nu mai apare la primul boot, dar ramane o locatie centrala pentru descoperirea functionalitatilor noi, pentru personalizarea sistemui, pentru transferarea datelor din vechiul PC, descoperirea si lansarea anumitor servicii.
HomeGroup. Microsoft a consolidat cele mai folostie cerinte legate de retelistica si le-a unit printr-o singura interfata numita HomeGroup. Calculatoarele dintr-un HomeGroup pot sa puna in comun cu usurinta documente, muzica, imprimante etc.
Internet Explorer. Windows 7 vine cu ultimul browser al celor de la MIcrosoft, Internet Explorer 8. Puteti citi mai multe aici.
Libraries(Biblioteci). In Windows 7, Microsoft a ajuns mai aproape de realziarea unui vis dinaintea aparitiei Vista. Astfel, directoarele specifice sistemului de operare si utilizatorului, statice in versiunile anterioare, au devenit de acum virtuale, care aduc laolalta continutul a mai multe foldere care se gasesc in diverse locatii fizice. Bibliotecile sunt implementate ca directoare generale, iar navigarea acestora este aidoma rezultatului unei cautari. Bibliotecile stau de asemenea la baza punerii in comun a fisierelor prin intermediul HomeGroup.
Location-Aware Printing. Windows 7 utilizeaza diferite imprimante prestabilite pentru fiecare dintre retelele preconfigurate pentru un anumit calculator. Astfel incat atunci cand sunteti la servici, calculatorul va folosi imprianta din acel loc, iar cand sunteti acasa, pe cea personala.
MinWin. Reprezinta componenta cea mai de baza a Windows 7. Aceasta include atat kernelul sistemului de operare traditional precum si componentele software necesare pentru a crea un sistem de operare boot-abil si testabil. De retinut faptul ca in Windows 7, MinWin nu este o functionalitate/serviciu ci este chiar fundatia pe care restul sistemului de operare e construit.
Paint. Paint-ul care se gaseste in Windows inca de la primele versiuni este in sfarsit imbunatatit. Mai multe detalii gasiti aici.
Parental Controls. Controlul accesului copiilor la diverse jocuri/siteuri de catre parinti a debutat in Windows Vista, dar este imbunatatit in Windows 7 pentru a folosi mai multe sisteme de ierarhizare a jocurilor si baze de date ale site-urilor cu continut inadecvat.
Power Config. Windows 7 include un serviciu nou numit Power Config care aduce rapoarte legate de identificarea anumitor probleme, setari, applicatii si alte lucuri care intervin in eficienta energetica a calculatorului dumneavoastra.
Problem Steps Recorder. Windows 7 include o noua utilitate numita Problem Steps Recorder care face print-screen-uri ale pasilor pe care un utilizator ii face pentru a rezolva o anumita problema, astfel incat cei de la Help Desk sa poata fi de ajutor fara a fi nevoie sa puna mana pe calculatorul in cauza.
ReadyBoost. ReadyBoost a aparut deasemenea in Vista, oferind utilizatorilor o modalitate simpla ieftina si la indemana de a creste performanta calculatorului folosind un stick USB/un card de memorie ca memorie cache, suportand pana la 4GB de memorie.
Scenic Ribbon. Microsoft a inceput sa foloseasca meniurile “panglica” in 2007 la pachetul Microsoft Office. In Windows 7 acesta devine parte integrata a sistemului si este folosit in meniurile din Paint si WordPad si va fi folosit si de applicatii externe (Autocad spre exemplu.)
Sensor support. Windows 7 Aduce suport pentru senzori hardware, incluzand pana si senzorii GPS.
Start Menu imbunatatit. Start Menu din Windows 7 este o versiune imbunatatita a celui din Vista. Puteti citi mai multe aici.
Startup Repair. Cu toate ca aceasta utilitate a aparut in Windows Vista, nu era instalata pe calculatoare ca aplicatie predefinita. Acum ea este instalata automat si apare atunci cand sistemul de operare nu poate porni in paramentrii normali, rezolvand probleme si readucand sistemul la configuratia sa normala de pornire.
Sticky Notes. Sticky notes pierde interfata asemanatoare cu cea a ferestrelor Windows XP din versiunile anterioare si suporta de acum atat desene cat si text. Mai multe informatii aici.
Styles. In Windows 7, Microsoft combina numeroase preferinte de sistem – incluzand imaginea de fundal, culoarea ferestrelor, sunetele de sistem, protectorul de ecran(screen saver) – in sabloane predefinite pe care le puteti modifica salva si chiar pune la comun cu alti utilizatori.
System Restore. Este aceesi functie prezenta inca din Windows XP. Nu am testat inca eficienta ei, dar voi reveni cu impresii imediat ce voi face asta.
Tablet PC. Dupa ce a facut aceasta functionalitate mai cunoscuta/disponibila prin Windows Vista, Microsoft o imbunatateste in Windows 7 prin o mai buna recunoastere a scrisului (handwriting recognition), o mai mare viteza de recunoastere, suport pentru expresii matematice, dictionare personalizabile si 13 limbi noi.
User Account Control. Desi criticata de multi utilizatori, UAC – functie cu debut in Windows Vista – a jucat un rol important in obtinerea de sisteme mai sigure, facand din Vista cea mai sigura versiune de Windows. In Windows 7, UAC intrerupe mai putin utilizarea de zi cu zi si are mai multe stadii de notificare.
View Available Networks. Windows 7 include o noua lista pentru gasirea conexiunilor posibile catre o retea. Ea afiseaza retelele wi-fi, retelele mobile broadband, cele dial-up precum si cele virtuale. Aceasta lista nu necesita mai multi pasi pentru a fi gasita, ci apare pe prima pagina a configuratorului de retele sub numele de View Available Networks.
Virtual Hard Disk support. Windows 7 perminte montarea de imagini virtuale de Hard disk (VHD) ca drive-uri in Windows Explorer astfel incat sa puteti naviga continutul ca si cum ar fi un hard disk fizic. Suporta de asemenea boot-area de pe o astfel de imagine VHD.
VPN Reconnect. Windows 7 permite utilizatorilor care inca mai folosesc retele VPN sa beneficieze de o utilitate care restabileste automat conexiunea la internet dupa ce aceasta a fost temporar oprita.
Windows Anytime Upgrade. Aceasta utilitate a aparut in Vista, dar din cauza confuziei utilizatorilor, s-a renuntat la ea. In Windows 7 aceasta utilitate se intoarce si permite upgradeul de la orice versiune de Windows la alta mai buna. Mai multe despre versiunile de distributie ale Windows 7 gasiti aici.
Windows Defender. Protectia fata de programe malware si spyware din Windows Vista (si XP) continua in Windows 7 cu cateva modificari: Este acum integrata in Action Center, si pierde posibilitatea de opri aplicatiile care pornesc automat la pornirea calculatorului.
Windows Easy Transfer. Utilitatea Windows Easy Transfer din Windows Vista a fost substantial imbunatatita cu o noua interfata si noi functionalitati. Functia de transfer al fisierelor, programelor si aceeasi este aceeasi, dar procesul este mai simplu si mai intuitiv.
Windows Explorer. Microsoft a modificat si imbunatatit Windows Explorer in mod semnificativ in Windows 7, printr-un search box a carui dimensiune poate fi modiicata, mai multe “panel-uri” ajutatoare. Mai multe detalii gasiti aici.
Windows Gadgets. Windows Sidebar disapare din Windows 7, fiind inlocuit de Windows Gadgets, care pot fi pozitionate in orice loc pe desktop.
Windows Live. Windows 7 integreaza o colectie in crestere de servicii Windows Live, incluzand Windows Live Photos, Windows Live Profile, Windows Live People, Windows Live Spaces, Windows Live Home, Windows Live SkyDrive, Windows Live Groups, Windows Live Calendar, Windows Live Events, Windows Live Hotmail etc.
Windows Live Essentials. Disponibile ca programe optionale, Windows Live este o suita de aplicatii care contine mai multe aplicatii Windows clasice. Cele mai importante sunt: Windows Live Mail (email si calendar), Windows Live Photo Gallery (pentru organizarea fotografiilor), Windows Live Messenger (upgrade al vechiului MSN messneger), Windows Live Movie Maker (program de editare video).
Windows Media Center. Interfata Microsoft pentru fisierele media a fost putin imbunatatia vizual, dar au fost aduagate suport pentru multi-touch, integrare cu homegroup-uri si diferite standarde TV.
Windows Media Player. Media player-ul din microsoft a suferit multiple imbunatatiri, obtine si un design nou, este mai usor de folosit si mult mai intuitiv. Pe scurt, defectele au fost elimiate, lispurile remediate si functionalitati noi au fost adaugate. Puteti citi mai multe aici.
Windows PowerShell. Windows 7 vine cu Windows PowerShell 2.0 ca mediu de utilizare al script-urilor si cu Windows PowerShell Integrated Scripting Environment (ISE).
Windows Search. Windows 7 vine cu ultima versiune de Windows Search, si spre deosebire de cea din Vista, afisarea rezultatelor este mult mai rapida chiar si din locatii aflate in retea.
Windows Taskbar. Taskbar-ul din windows 7 a fost mult imbunatatit, a devenit mai usor de folosit iar toate acestea le puteti consulta aici.
Windows Touch. Windows 7 aduce suport pentru ecrane tactile (touch) nativ, aducand de aemenea si suport Multi-touch (aparut intai pe platforma Surface). Puteti citi mai multe aici.
Windows Troubleshooting. Aceasta functie noua din Windows 7 diagnosticheaza si rezolva cele mai comune probleme atat software cat si hardware. Serviciul este lansat automat cand intampinati o problema dar poate fi gasit si in seciunea Troubleshooting din Control Panel. De asemenea Windows Troubleshooting este integrat in Action Center si va afisa noile update-uri disponibile.
Windows Update. Aceasta functionalitate a capatat imbunatatiri fata de celelalte versiuni prin o mai buna organizare a categoriilor update-urilor disponibile/instalate.
Wireless Device Network. In sfarsit Windows aduce posibilitatea de a folosi un laptop echipat cu placa de retea wi-fi ca un punct de acces pentru alte calculatoare atunci cand acesta este conectat la o retea prin cablu.
WordPad. Simpla aplicatie de editare de text continua in Windows 7 cu meniul sub forma de “panglica scenica” (Scenic Ribbon) precum si suportul pentru documente *.docx.
XPS Viewer. In timp ce utilizatorii Windows Vista erau nevoiti sa foloseasca Internet Explorer pentru a vizualiza documente XPS (XML Paper Specification documents- varianta Microsoft pentru PDF-uri ), Windows 7 aduce o aplicatie dedicata vizualizarii fisierelor XPS.
6 thoughts on “Windows 7 – DEX – mic dictionar explicativ”