Windows 7 la un an dupa lansarea oficiala

Imi aduc aminte cu bucurie de lansarea Windows 7, atat cea internationala – cat mai ales cea din Romania.
 

Windows 7 Cake 

Microsoft a pariat pe Windows 7 si a avut numai de castigat. Si nu o spun eu ci o spun cifrele. Conform acestora, Windows 7 este cel ma bine vandut sistem de operare din istoria Microsoft. Si nu cred ca experienta Windows Vista a facut ca vanzarile sa fie atat de bune, ci mai degraba calitatea produsului final (Windows 7) a fost elementul cheie.

Haideti sa vedem despre ce numere este vorba:


– 1.2 miliarde de calculatoare din intreaga lume ruleaza o versiune a Microsoft Windows
– 240 de milioane dintre acestea ruleaza Windows 7 (dupa doar un an de la lansare)
– 73.8% dintre utilizatorii Windows 7 folosesc o tema personalizata – confirmandu-mi ca e buna si categoria Personalizare Windows 7 la ceva!
– la nivel global Windows 7 are un market-share de 17%, in timp ce Windows XP inca se mentine la 60%
– aproape 50% dintre utilizatorii Windows 7 folosesc o versiune pe 64 biti (pentru sfaturi si discutii pe aceasta tema va recomand articolul: Windows 7 -32 biti vs 64 biti)
– 240 de mii de licente vandute in Romania
– in Romania market-share-ul este 21%
(ceea ce inseamna ca avem doar 1.250.000 licente Windows valide in tara; la o populatie de 22 milioane locuitori; Mi se pare mie sau ceva este in neregula aici?)

Trecem de la cifre la obiectivele Microsoft, enuntate intr-un articol de pe blogul oficial. Confirma logica mea din articolul legat de Windows Phone 7 – si anume ca de acum inainte accentul se pune pe integrarea mai multor servicii/produse si nu pe individualizarea acestora. Microsoft ofera urmatoarele servicii interconectate pentru utilizatorii obisnuiti:

Windows Live Essentials (cu Live Mesh)
Windows Phone 7
– Windows Live Hotmail (cu Active Sync)
SkyDrive
– Office WebApps
– bloggin direct prin WordPress.com
– Messenger pentru iPhone

Plus alte cateva (Windows Azure, Office 365) pentru clientii corporate.

Toate acestea ma duc cu gandul la un singur lucru – cloud computing. Iar Windows 8 probabil va fi un pas important chiar in aceasta directie. Chiar daca nu avem foarte multe informatii in acest moment, sfarsitul lui 2011 sigur va aduce cateva noutati. Printre zvonurile actuale enumar un deja intuit Windows App Store si noul pas in materie de interfata cu utilizatorul: Microsoft Kinect.
Pana atunci, asteptam tacuti versiunea finala a lui Windows 7 Service Pack 1 – care va aduce probabil la fel de multe imbunatatiri precum Chrome 7.

Dar cum la orice sarbatoare nu e totul numai lapte si miere, va anunt ca Windows XP nu va mai putea fi cumparat impreuna cu nici un calculator nou. Netbook-urile au fost ultimele calculatoare care veneau cu un sistem de operare vechi de 9 ani iar de astazi nici acestea nu vor mai beneficia de Windows XP.
O data cu evolutia procesoarelor Atom (daca va aduceti aminte, s-a pornit de la Intele Celeron 900Mhz), netbook-urile pot rula in conditii destul de bune Windows 7 Starter (chiar m-am jucat pe un astfel de mini-laptop si pot sa spun ca performantele sunt rezonabile – adica nici nu zboara dar nici nu iti da timp sa te uiti pe pereti).

– *cifre via Tudor si pcworld; imagine via sevenforums

5 thoughts on “Windows 7 la un an dupa lansarea oficiala”

 1. Linux e in cadere maxima din cauza aplicatiilor valabile si din cauza Licentelor acestor aplicatii(pe partea de servere se descurca perfect).
  Browserele evolueaza minunat din cauza concurentei.
  Windows XP incepe sa fie paralizat pe mai multe fronturi:securitate MSE,IE9 etc.
  Windows Phone 7 e un nou inceput pentru Microsoft in materie de mobile.
  Google incepe sa acopere cat mai multe servicii pe placul utilizatorilor.
  DECI EVOLUAM SUPER-RAPID!

 2. @Alfonsonianus: nu sunt asa sigur ca Linux e in cadere maxima.. dar voi cauta niste cifre :). Aplicatii sunt destule si in principiu reusesti sa faci cam tot ce reusesti si pe Windows. Doar ca nu neaparat in acelasi mod.
  Paralizarea Windows XP este – dupa cum se vede – voita. Welcome to capitalism :).

 3. Salutare tuturor si respect pentru munca pe care o depuneti!
  Am si eu o problema!Mi-a instalat cineva OS W 7 ultimate OEM pe un laptop nou in luna mai 2010.A mers binisor pana acum vreo 3 saptamani,acum merge cam greu.L-am scanat cu avira free insa nu-i gaseste virusi.
  Intrebare:Cum pot sa-i fac update la OS fara sa fiu taxat cu” NOT GENUINE”?
  Va multumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>