Desi inca suntem asaltati de stirile legate de Windows 8, secretele din Windows 7 nu au iesit in totalitate la iveala. Unul dintre acestea este aplicatia Windows Memory Diagnostic Tool.
Aceasta este prezenta in Microsoft Windows inca de la Windows Vista si, cred, chiar Windows XP. Functionalitatea sa nu este chiar echivalenta cu cea a faimosului MEMTEST.
Banuiesc ca ati utilizat MEMTEST cel putin o data pentru a verifica memoria RAM (Random Acces Memory) a calculatorului. Este o aplicatie de baza pentru diagnosticarea unui calculator a carui probleme nu sunt evidente. Sau poate ati cumparat un modul de memorie RAM second-hand si doriti sa testati buna functionare a acesteia.
Ei bine, aplicatia Memory Diagnostic Tool nu este atat de avansata, realizand doar cateva teste de rutina si avand cateva limitari. Insa defectele majore vor fi detectate cu usurinta.
Cerinte de sistem. Compatibilitate
Windows Memory Diagnostics poate fi utilizat pe calculatoare cu urmatoarele cnfiguratii
Intel – incepand de la Celeron, Pentium, Core2Duo si pana la seriile i3, i5 si i7
AMD – incepand de la Duron, Athlon si pana la Phenom
Alte tipuri de procesoare (ARM, VIA) nu sunt suportate (asta, din ce am citit in documentatie)
Pentru a porni aplicatia (de fapt, pentru a programa o pornire) exista cateva metode la indemana.
1. Mergeti in Control Panel -> Administrative Tools -> Windows Memory Diagnostic
2. Mergeti in Control Panel si in caseta de cautare scrieti: “memory” si alegeti optiunea din mijloc.
3. Scrieti in caseta de cautare din StartMenu: “mdsched”
Exista si alte modalitati de pornire a aplicatiei, la pornirea calculatorului sau folosind Windows System Repair.
Testul va fi efectuat intr-o interfata MS-DOS si presupune scrierea si citirea fiecarui sector al memoriei RAM in parte. Pentru o memorie de 4GB dureaza undeva la 17 minute. Daca durata testului depaseste 30 de minute, ar trebui sa restartati calculatorul.
Nota: pentru optiuni avansate ale testului, apasati tasta F1 o data ce acesta porneste (dupa restartarea/pornirea calculatorului). Apoi apasati tasta F10 pentru pornirea testului.
Nota2: problemele intampinate in timpul testului vor fi semnalate in Notification Area (System Tray) o data cu repornirea calculatorului
BONUS: Daca sunteti curiosi in legatura cu alte dedesubuturi ale sistemului de operare Windows 7, puteti arunca un ochi si peste cartea in format electronic: Windows 7 Power User Guide (autor Mike Halsey – Microsoft MVP; 174 de pagini ilustrate 🙂 ) pe care o puteti descarca de mai jos. Sunt sigur ca va completa cu succes Ghidul utilizatorului Windows 7 – lansat de Microsoft.