Windows 7 – pe 32 biti (x86) sau pe 64 biti (x64)?

Windows x86 vs x64Au tot aparut, si inca apar intrebari legate de alegerea unui sistem pe 32 biti sau pe 64 biti (in speta Windows 7). Sunt articole intregi pe forumuri si alte site-uri despre x64 vs x86. Probabil toata lumea stie deja ca x64 este viitorul, ca latimea de banda si posibilitatea de alocare a unei cantitati mult mai mari de RAM fac ca de cativa ani incoace, procesoarele pe 64 de biti sa fie un standard.
Ce ne retine totusi sa folosim un sistem de operare pe 64 de biti?

 1. Suportul pentru drivere este mai redus.
  • Driverele trebuiesc semnate digital, altfel neputand fi instalate (nu exista optiunea de “Continue Anyway”).
  • Piesele hardware mai vechi risca sa nu aiba drivere pentru 64 de biti.
  • Totusi, majoritatea componentelor noi au drivere pentru x64, asa ca asta nu va fi o problema pentru calculatoare luate de acum inainte (sau chiar acum un an/doi/trei)
 2.  

 3. Compatibilitatea programelor este si ea mai redusa.
  • Chiar daca orice aplicatie scrisa pentru 32 biti poate fi folosita pe un sistem 64-bit, acest lucru nu inseamna ca ea beneficiaza de imbunatatirile aduse de x64, ba chiar poate sa fie incetinita (datorita emularii).
  • Cele mai noi programe au si o alternativa pentru x64, dar exista si programe foarte cunoscute care nu au inca. Un exemplu elocvent este Adobe Flash. Incercand sa vizualizati un clip video pe Youtube, Internet Explorer 8 64 bit (L.E.) va va spune ca nu exista versiune de Flash pe 64 bit.
  • Nu veti mai putea folosi programe scrise pe 16 bit. Ceea ce pentru sistemele pe 32 biti era inca un standard, a disparut acum pentru sistemele 64 bit.
  • Veti putea folosi insa programe pe 64 bit, ceea ce pe un sistem pe 32 biti, evident, nu este posibil.
 4.  

 5. Poate cel mai important lucru care ne retine de la a trece la 64 biti este faptul ca nu stim ce ne aduce in plus.
  • toti stim ca, spre deosebire de sistemele pe 32 biti, un sistem pe 64 biti poate folosi toti cei 4GB RAM pe care multi dintre noi ii avem instalati, dar cati stiati ca in plus fata de acest lucru, sistemele pe 64 de biti pot aloca pentru o singura aplicatie, o cantitate de peste 2GB RAM? Poate ca in momentul de fata, nu pare un lucru insemnat, mai ales ca nu multe programe folosesc o cantitate atat de mare de memorie RAM. Dar pentru editare video/foto cat si pentru grafica 3D din ziua de azi, acest lucru este indispensabil.
  • Aplicatiile scrise pentru x64 au o performanta crescuta fata de variantele lor scrise pentru x86. Dar consuma mai multe resurse, inclusiv spatiul pe HDD fiind crescut (codul pe 64 biti este, in principiu mai bogat)
  • Securitate pentru sistemele x64 este mult imbunatatita, de la nivelul kernelului pana la hardware DEP (data execution prevention)
  • Datorita multiplelor imbunatatiri la nivelul codului si faptului ca are in spate toata experienta sistemelor pe 32 biti, Windows-ul pe 64 biti este cu siguranta mai stabil si mai optimizat, multe benchmark-uri relatand chiar performante crescute fata de varianta pe 32 biti.
  • Windows 7 pe 64 de biti cere un minim de 2GB RAM, dar avand in vedere ca aplicatiile consuma ceva mai mult RAM decat pe 32 biti, va recomand un minim de 4GB, mai ales daca folositi multe aplicatii in acelasi timp.

In concluzie, alegerea sistemului, fie pe 32 biti sau 64 biti trebuie luata avand in vedere toate mentiunile de mai sus. Pentru calculatoare mai vechi/mai slabe, este recomandata ramanerea la 32 biti, dar la calculatoarele noi/performante cred ca se poate trece cu usurinta si fara a privi inapoi la varianta x64. Nu uitati insa, inainte de luarea deciziei, sa verificati faptul ca aveti drivere pentru toate componentele, si ca programele pe care le folositi sunt compatibile sau chiar au varianta pe 64 biti.
In continuare, un mic sondaj, iar mai jos, va astept cu justificarea optiunii, sau adaugiri la ceea ce am scris prin comentarii.

Folositi Windows pe 32 biti (x86) sau pe 64 biti (x64)?

 • Windows 7 32 bit (40%, 3,345 Votes)
 • Windows 7 64 bit (36%, 3,005 Votes)
 • Windows XP 32 bit (20%, 1,716 Votes)
 • Windows Vista 32 bit (5%, 400 Votes)
 • Windows XP 64 bit (4%, 358 Votes)
 • Windows Vista 64 bit (2%, 208 Votes)

Total Voters: 8,429

Loading ... Loading ...

139 thoughts on “Windows 7 – pe 32 biti (x86) sau pe 64 biti (x64)?”

 1. [obs.:Paragraf 2 point 2 replace internet Explorer 8 with Internet Explorer 64-bit]

  Pe de alta parte e bine sa incercati ambele platforme in acelas timp. E adevarat ca pierdeti ceva spatiu, dar nu e chiar o criza. Recomand aproape tuturor “good old winxp32″ + win7x64 + win7x86. Asta inseamna un hard cu aproape 4 partitii, prima bootabila cu XPu’, urmatoarele cu cate un win7 si ultima cu chiturile, media, games, backup, etc. Nu e chiar complicat de facut. Spor ! [ A si nu mai ardeti dvduri… folositi stikuri usb, Be eco friendly !]

  1. [Thanks :D. Edited]
   Ma, cam multe partitii, eu as renunta la cea cu WinXP daca as avea un procesor care virtualizeaza XP hardware prin Virtual XP al Windows 7. (dar nu am :) )

   1. e bine totusi sa nu avem incredere totala in win 7 [inca], daca apare vreo problema… sari repede in xp si-ti salvezi ce se poate [my doc, my settings, program data, etc.]

    1. In ziua de azi poti folosi livecd atat cu Windows cat si cu Linux; daca nu mai vrei sa pierzi timpul cu instalarile de OS-uri.

  2. sper sa nu fiu offtopic, mi-am facut si eu de curand upgrade la pc si acuma am : dual core 2.93, 2 gb ddr 3 corsair, video- gt 220 1 gb ddr 3 (sper sa nu o luatzi ca pe o lauda vreau doar sa stiu dc am problema pe care v-o zic mai jos).

   inainte aveam pe pc vechi un win xp ff bun , nu original dar facut cu licentza , puteai face orice update de pe site la microsoft, cand mi-am luat noul pc un prieten mi-a zis ca ar fi bine sa nu imi bat joc de performantele lui si sa ii pun win 7; am zis ca hai sa incerc si win 7 dar eu depind inca de xp ca am niste programe de contabilitate care ruleaza doar in xp ca sunt putin mai vechi si atunci am zis sa pun 2 win pe pc, am si 2 hdd in comp am uitat sa zic mai sus ; prima data am pus xp ce aveam inainte pe un hard si pe celalalt o varianta de win 7 64 bit. toate bune pt 3 zile , dupa 3 zile a inceput sa dea o eroare xp. Cand dadeam shut down la pc la pornire dadeam sa intru prima data pe xp (apare optiunea sa aleg win ca e pus in dual booth) incepea sa se incarce si cand sa intre in win dadea un ecran jumate negru si jumate alb cu punctuletze, se bloca cateva secunde si pe urma aparea un ecran albastru cu mult scris si se restarta automat pc-ul. Dadeam sa intru iara in xp si a doua oara se incarca fara probleme. Am incercat sa intru prima data in win 7 cand pornesc pc , in win 7 intra fara probleme , dau restart si intra si in xp fara probleme . Faza e ca se blocheaza doar cand butez la pornire pe xp. Am incercat si cu alta varianta de win 7 si face la fel. Va rog mult daca ma putetzi ajuta cu problema aceasta , va multumesc si o zi buna tuturor.

  1. Buna observatie, sper totusi sa obtina un vot si Vista x64 pentru a remedia acest mic bug. Plug-in-ul pentru sondaje nu e facut de mine, asa ca nu stiu cum a ajuns sa calculeze acel procent de -33% (-28% la momentul scrierii acestui comment)

 2. Windows 7 x64 — votat:>

  cfg pe scurt:

  — Intel E7200 @ 3.2GHz
  — Corsair Dominator DHX DDR2 4GB RAM @ 1066MHz
  — Palit GTS250 @ 512mb 256bit

 3. Sa scoateti chestia aceea in care spuneti ca pe 64 biti Internet Explorerul nu are suport pentru Flash ( ca de ex sa se vada filmele de pe youtube). Ca are, si merge foarte bine.

  1. @Floresscu: Am modificat. Este vorba de Internet Explorer 8 64 bit. Pe IE8 32 bit, Flash-ul merge fara probleme, dar este vorba de Flash 32-bit.

 4. Hmmm, lumea se schimba, ne schimbam si noi, “utilajele” la fel, viitorul este imprevizibil, … si ca orice pe lumea asta: “Totul se naste, traieste si moare …” !
  Pentru cei care nu inteleg ce am vrut sa spun mai sus, “va astept, pe Calea Lactee” !!! :))

 5. Programele special facute pentru x86 merg mai greu pe x64 ( problema de emulare ). Sunt si unele programe care nu pot fi instalate pe x64 ( Autocad, antivirusi, etc ).
  Singurul avantaj pe platforma de x64 este faptul ca recunoaste mai mult de 4 GB RAM si ca e mult mai rapid daca ruleaza aplicatii x64. Cum aplicatii pentru x64 sunt foarte putine ( le numeri pe degete ) nu-si are rostul instalarea pe 64bit. Momentan sunt fortat sa folosesc x64 pentru ca am 6gb ram si vreau sa-i folosesc pe toti.
  Personal, recomand instalarea unui sistem de operare de rezerva, dar sigur ( XP/|ViSTA ) si unul de teste ( windows 7 x86/x64 ).

 6. Tot ce face programu ala e sa-ti mestereasca windowsu sa arate 4 gb. in veci n-o sa foloseasca windowsu x86 mai mult de 3.2 gb ram

 7. Deci ca sa nu mai existe confuzii: daca aveti 4GB de RAM, NU CONTEAZA daca aveti OS pe 32-bit sau 64-bit. Oricum o aplicatie 32 va volosi 2GB sau 3GB in functie de cum e compilata si o aplicatie 64 va folosii maxim cat mai ramane din RAM liber [adica tot 3GB din 4GB disponibili, restul fiind folositi de OS].
  Citat dintr-un forum vechi:

  – A 32bit Windows XP or Windows Vista OS can address 4GB of Physical RAM, no exceptions.

  – A 32bit Windows 2000 Server can address 4GB of Physical RAM, no exceptions.
  – A 32bit Windows 2000 Advanced Server can address 8GB of Physical RAM with /PAE enabled.
  – A 32bit Windows 2000 Datacenter Server can address 32GB of Physical RAM with /PAE enabled.

  – A 32bit Windows Server 2003 Web Edition server can address 2GB of RAM, no exceptions.
  – A 32bit Windows Server 2003 Standard Edition server can address 4GB of RAM, no exceptions.
  – A 32bit Windows Server 2003 Enterprise Edition server can address 32GB of Physical RAM with /PAE enabled.
  – A 32bit Windows Server 2003 Datacenter Edition server can address 64GB of Physical RAM with /PAE enabled.

  – A 64bit x64 Windows XP, Windows Vista, or Server 2003 OS can address 128GB of RAM.
  – A 64bit ia64 Windows Server 2003 Enterprise Edition or Datacenter Edition server can address 1TB of RAM.

  – A 32bit process running on a 32bit Windows OS can address 2GB of Virtual Address Space, unless it is compiled LARGEMEMORYAWARE.
  – A 32bit process compiled LARGEMEMORYAWARE running on a 32bit Windows OS can address 3GB of Virtual Address Space, with /3GB enabled.
  – A 32bit process compiled LARGEMEMORYAWARE running on a 64bit x64 Windows OS can address 4GB of Virtual Address Space.

  – A 64bit process running on an x64 Windows OS can address 8TB of Virtual Address Space.
  – A 64bit process running on an ia64 Windows OS can address 7.152TB of Virtual Address Space

  Si o explicatie cu poze :) : http://blogs.technet.com/markrussinovich/archive/2008/07/21/3092070.aspx

 8. @iosys, sunt corecte datele legate de “/PAE enabled” pt SO la adresarea memoriei, DAR cu o simpla precizare, trebuie sa ai Procesor pe 64 biti !!! (zic si eu asa pt cei care au proc pe 32biti si isi fac sperantze, sau poate gresesc si nu exista asemenea dream-ari pe aici :D)

  Iar despre Win 7, good stuff, cu RC 7100 x64 sunt destul de multumit(daca sistemul vostru e destul de nou si gasiti drivere pe 64biti + min 2GB RAM, go for it). Eu nu ma gandesc sa renunt la 7100 pana ce nu apare varianta “serioasa”. (ce senzatie sa fii legal :D)

  Probleme intalnite pana cum:
  – lipsa drivere-lor pentru cateva bluetooth dongle (ce erau suportate de xp by default)
  – problema “DirectX”: si anume unele jocuri nu ruleaza din cauza ca au nevoie de chestii din Dx9, iar bruma de fisiere pastrate pe langa DX11 pt compatibilitatea cu DX-urile mai vechi nu le multumeste. Printre nemultumiti se numara: “TheLordOfTheRings bla bla”, “NFS Pro Street si Carboon”, “Neverwinter Nights 2″
  Solutii?

  – conexiunea PPPOE(de la RDS) se busheste dupa un timp (Error 651) daca ai instalat VirtualBox cu acel “vbox wan miniport” adapter, dar se remediaza daca dai jos VBox :)

 9. Din cate stiu eu (la nivel teoretic) PAE sau Physical Address Extension e o tehnica de “pacalire” a procesorului/sistemului de operare sa foloseasca mai mult RAM fata de cat poate el (CPU/OS) sa adreseze direct. Asa ca NU VAD dece un procesor pe 32biti NU ar accesa mai mult de 4Gb, daca instructiunile PAE ai inghesuie intr-o fereastra virtuala adusa dincolo de limita fizica adresabila (adica accesata virtual). Tehnica asta e veche, de pe vremea lu’ PENTIUM PRO. Dar cum majoritatea folosesc “Windows-uri normale” (si nu Enterprise sau Datacenter) si procesoare din zilele noastre, nu cred ca e cazu sa ne mai ingrijoram.

 10. @H2OCRK legat de DirectX , cel putin la mine, a functionat foarte bine update-ul din martie 2009 la DirectX9c (in rest e treaba producatorilor sa-si aduca la zii produsele). Oricum DirectX 11 e doar cu numele (pt. moment).
  Iar cu RDS, PPPOE si VBOX o sa testez si eu, intre timp am gasit asta.

 11. @iosys
  Pentium Pro a fost primul procesor din familia IA-32 care a suportat PAE, DAR este nevoie si de support hardware la nivel de chipset pentru 36-bit physical addresses, numai din software nu cred sa fie posibil.

  Legat de DX: singurul lucru incercat de mine a fost sa instalez: dxwebsetup.exe, dar nu a rezolvat nimic. Am instalat update-ul din Martie ( mersi pt sugestie ), fara sa dau restart am incercat sa instalez NFS Carbon si a mers. Ciudat este ca daca dau restart dupa instalarea dx update(instalat cu drepturi de admin) iar nu merge instalul jocului, trebuie sa reinstalez dx *fara restart” si pe urma daca testez instalul jocului totul e ok. Ma gandesc sa incerc o instalare a update-ului de dx in Save Mode (sper sa ajute, ca de’ , poate seven face overwrite/clean la fisierele dx instalate de mine in normal session, altfel nu imi explic…). Iar eroarea data la instalarea jocurilor problema e cam asa: “Installation cannot continue because this game requires DirectX 0 or higher to be installed on your system” DitectX 0 ?! 😀
  Oricum nu pentru NFS-uri ma zbat sa rezolv chestia asta(Pro Street si Carbon sunt cele mai proaste din serie, cred eu), ci pt altele.
  Sugestii?

  1. incearca sa dezactivezi UAC-ul (si eventual System restore). Vezi daca dupa insalarea lui DX si restartare mai face asa. Dar banuiesc ca e si o eroare de registri, dupa mesaju ala cu DirectX 0 (sau o restrictionare la verificarea versiuni de DX).

 12. @iosys
  Am incercat instalarea DX cu UAC and Restore Off, nu merge, face la fel. Am incercat si UAC and Restore off + Save Mode + (plus mana pe picior ca in reclama :) ) restart in mod normal, IDEM. Hai ca pentru un install pot sa traiesc cu gandul ca trebuie sa instalez dx de fiecare data(doar ca sa dispara dupa restart), dar mai grav e cand err apare la lansarea unui joc (ex: Neverwinter Nights 2) , devine frustrant sa tot instalez… avand in vedere ca cei de la “MicroShtift” se lauda ca Win7 a fost gandit sa nu fie bandajat cu SP-uri.
  Mersi pt raspunsul prompt.

 13. Problema pe care o am eu cu sistemele in 64 de biti este urmatoare: Cand intru intrun joc mai mare gen crysis farcry dupa maxim 20 de minute imi iasa adica mi se stinge monitoru si tre sa dau restart dar in 32 de biti nam probleme stie cineva dc????

  1. Problema poate fi de la: supraincalzirea procesorului, model vechi de AMD, instabilitatea componentelor video, ram, sursa, drivere instabile.
   Ce te pot sfatui e sa citesti logul evenimentelor dupa ce resetezi (run eventvwr.msc) si sa vezi pe unde apar bulinele rosii. Mai monitorizeaza si cat de incarcat e procesorul. Sper ca ai ultimul DX90c instalat, si drivere mai noi si mai vechi la indemana. Incearca si toate nivelele de performanta ale jocului, de la minim inspre maxim.

 14. as avea si eu o intrebare am un printer hp c4200 si nu pot sa instalez driverul calculatorul ruleaza pe un windows 7 32 bitt

 15. Driverele pentru windows vista x32 merg si pe x64, majoritatea sunt compatibile(dar nu toate), nu recomand windows 7 nici pe 32biti nici pe 64, pot spune ca cel pe 64 nici 4 gb de ram nu ii sunt indeajuns, am pus pe pc-ul meu, config: intel core 2 duo 2,8 Ghz, 4 gb ram, AtiRadeon HD 4850 gigabyte 512/256, si se misca foarte greu, deci inainte sa puneti un windows documentati-va foarte bine ! Iar la windows 7 nu merg nici jocurile cu licenta updatate.. exemplu: Steam

  1. Driverele pe 32 nu o sa merga in vecii vecilor pe 64. Poate ca majoritatea sunt puse impreuna, cele 32 cu cele 64. Deci mai documenteaza-te, si pe urma mai recomanda !

 16. uitati care este la mine situatia(mentionez ca nu ma pricep asa bine la pc-uri)am 4 gb ram dar la proprietati la computer imi scrie ca am doar 3 utilizabili,as putea face cumva sa utilizez toti cei4 gb?mentionez ca am windows 7 ultimate,32biti,intel pentium dual cpu e2180 ,2ghz,4gb ram,nvidia geforce 8600 gt,si mai am o intrebare e recomandat sa instalez sistemul pe 64 biti pe pc-ul meu,adica face fata la 64 biti si ar putea ajuta pc-ul sa mearga mai bine in general?

  1. Nu-ti recomand un windows pe 64. Procesorul nu e foarte “vanjos” ca sa vezi vreo crestere de performanta (are doar 1M L2 Cache), posibil sa mearga chiar mai rau daca tinem cont ca mai tot softul pe 64-bit e dublu in dimensiune. Iti recomand un mic experiment. Intra in bios si dezactiveaza tot ce inseamna periferice, controler de flopy, canale ide/sata nefolosite, porturi seriale/paralele, firewire, poate chiar si usb-ul, lan-ul si audio-ul. Intra in windows si vezi cat ram ai disponibil.

 17. ms mult pentru raspuns,ma gandeam ca pe viitor sa schimb windowsul pe 64 biti,dar tu mai facut sa nu mai iau in calcul posibilitatea asta,cel putin cat timp nu o sami ,tunez, pc-ul:)),in legatura cu ideea ta cu experimentul tau,nu m-as baga la bios ca nu prea ma pricep la capitolul asta,merci pentru ajutor!salut

 18. din propria experienta va recomand sa nu treceti la sisteme pe 64 biti,gasiti foarte greu programe care sa fie compatibile,si uneori nu gasiti deloc,un exemplu foarte elocvent este adobe flash player,care nu exista sub nici un chip pentru sistemele pe 64 biti,asadar nu veti putea sa vizualizati fragmente video pe net,nu veti putea vedea reclame,nu veti vedea multe lucruri(animatii,colaje de imagini,etc)si inca ceva,driverele parca innebunesc atunci cand trebuiesc instalate pe sisteme pe 64 biti,erori peste erori(ce-i drept nu la toate driverele) care va fac repede sa reveniti la cei 32 de biti pe care ii cunoasteti de atata timp…in fine,daca sistemele pe 64 de biti reprezinta viitorul,atunci viitorul este cam gri,cel putin in momentul de fata,si pariez ca vor mai dura vreo 2-3 ani pana cand vom putea sa spunem ca sistemele pe 64 de biti sunt viitorul! PS Grow up kids…

 19. just me si eu am 4 gb (ddr3 – 1600) si prefer sa renunt la 1 gb decat sa ma complic cu un sistem pe 64 de biti,pur si simplu nu merita deranjul,e ca si cum ti-ai cumpara o masina care nu a fost testata si risti sa ramai cu volanul in mana si sa faci stanga pe contrasens…e adevarat ca windows 7 x64 se misca foarte bine,insa nu e suficient,fiindca e limitat!

  1. In principiu sunt de acord cu tine, dar nu in felul in care o spui (how grow up you are ?). Faci o deformare dura (aproape ca politicul din ziua de azi) cand spui ca nu o sa ne mearga aia si aia, flash-urile si driverele, si in viitor nu stii cum va fi, dar cam tot un fel de gri. Ca sa inlatur putin tonul sumbru care-l asterni, pot sa spun ca nu e chiar asa, aplicatiile (atentie nu driverele) merg destul de bine fie ca sunt ele pe 64 sau 32. Deci putem sa vedem flash-uri si in sistemele pe 64, erori peste erori vedem si in sistemele 32 si in alea 64 in aceeasi masura in care “Developerii” stiu sa le faca, iar singura grija a noastra e sa invatam sa ne descurcam. Sistemul de operare e ca o masina, in care utilizatorul se urca, trebuie sa stie sa o conduca, si mai ales sa stie pe ce drum sa circule, cum sa aiba gria de masina si ce carburant foloseste. Deci nu e chiar vina masinii cand se strica. :)

 20. Am si yo intrebare . Am vista pe 64 biti , am numai 2gm ram as vrea sa-mi mai iau ink 4 , sa am un total de 6gb , dak as face acest lucru windosul mi l-ar vedea ?? Dak nu pe windows 7 pe 64 de biti ar vedea atat ?? astept raspuns . o zi buna

  1. In esenta, poti sa pui cati rami poti pe un sistem x64, singura problema fiind limitarea hardware/fizica . Practic, pe Vista poti sa pui pana la 8 GB ram ,iar la Win. 7 Profesional, Enterprise, sau Ultimate pana la 192 GB ram :-t . Versiunea Home Premium pana la 16 GB ram, iar Home Basic sau Starter maxim 8 GB ram.
   Deci, daca ai unde si placa ta de baza suporta cantitatea de rami pe care vrei sa o instalezi ,go for it ! :-bd

 21. am si eu un amd ll x2 245 2900 ati radeon 2400 hd 2 gb rami ddr3 1333 si windows pe 64 bit, majoritatea jocurilor imi merg sacadat imi puteti spune si mie de ce!?

 22. @dani: Radeon 2400 HD nu este tocmai o placa video High-End. Ai putea incerca sa mai scazi rezolutia jocurilor sau nivelul detaliilor. Totusi, nu ne-ai spus despre ce jocuri e vorba.

 23. Pai de exemplu am incercat hard truck xtreem trucker la rezolutia minima care mi-o dadea 1024x.. , care pe un fx 6200 de 256 pot sa spun k mergea binisor pe un sistem mai slab ca al meu. Am mai incercat si Euro truck simulator, juice, gta san andreas care pe fosta mea placa mx4000 de 128 mergea destul de ok. pe asta parca merge mai rau. Sa fie de la placa video? mi-o vede de 700 de mb, insa am auzit k pot sa modific ca este incorporata pe o placa de baza asus m4a785t-m dar imi ia din rami..

 24. am si eu un windows 7 ultimate si vreu sa il dezinstalez dar nu am gasit nici un windows care sa il inlocuiasca; care ar fi solutia ca sa scap de windows
  7

 25. am un acer aspire m5100 amd athlon cu placa video ati radeon 2400pro,folosesc windows7 ultimate 32 si tot incerc sa il conectez la un tv samsung plasma 42″ cu un cablu hdmi-hdmi dar nu am semnal.pana acum am folosit s-video si a mers.va rog sa ma ajutati.

 26. Salut!
  vin si eu cu o problema…am dual core e6500 2.93 frecventa 4gb ram 1gb video pe 128 biti, ati 4650.
  ca os am win xp. la system properties apare ca am 3.25 gb de ram si o frecevnta e 2.93 una e 1.94…..de ce? si ce pot sa fac sa rezolv? sa trec pe 64 de biti?
  pretty please help me :)

 27. Salut,vin si eu cu o intrebare sistemul meu arata cam asa ; AMD Turion x64 1,8,,,3GB RAM,,,ATI X1200 256 MB,,,acum vine intrebarea ; pot instala un sistem de 64 bit(windows 7)fara a avea probleme,adica sa se blocheze,sa mearga greu,chestii de astea?mentionez k am avut xp 64 bit si mergea foarte bine.(scz nu prea ma pricep,fi-ti intelegatori)

  1. Instaleaza-ti-l. Ai procesorul cam micut, dar merge. Nu cred ca folosesti vreo aplicatie din win 7 ultimate, asa ca iti propun home premium.

 28. Windows-ul 7 este dupa parerea mea cel mai bun si mai fiabil sistem de operare de la microsoft. Ceea ce nu prea convine la lume la win 7 e ca ocupa mult si cere un computer destul de bunisor.
  Cat despre 32/64 biti lucrurile-s simple. Ai procesor dual core, core 2 duo, quad ar fi recomandabil sa-ti pui pe 64 de biti, si din experienta va zic ca toate programele care ruleaza pe win7 pe 32 biti lucreaza si pe 64, nemai existand diferente ca la win xp unde unele programe care rulau bine pe 32 pe 64 faceau probleme sau chiar nu mergeau.
  In fine, recomand windows 7 la toata lumea care indeplineaste macar minimul necesar rularii sistemului de operare (si va puneti un home premium, ca de altceva nu aveti nevoie), iar pentru cei care au windows vista si au o parere buna despre sistemul de operare… :)) macar instalati-l de proba, si dati-va cu parerea.

  Am windows 7 home premium pe 32 biti cu licenta, si-as vrea sa-l dau la schimb (+ o diferenta) cu un windows 7 home premium pe 64 biti cu licenta. Care vrea ma poate contacta la 0744620086.

 29. salut baietii as dori sa-mi pun un win 7 ultimate 64bit si stiu ca voi va pricepeti mult mai bine la pc-uri,deci as dori sa-mi spuneti daca am sistem destul de bun ptr win7 ultimate 64 bit sau 32 bit:AMD Athlon 64 X2 Dual Core Processor 4600+ 2.41 Ghz,4 gb ram, ASUS EAH4850 video memory nu sunt sigur dar cred 1024mb ,astept raspuns

 30. ..buna, am si eu un win 7/32 bit, si am o problema…am cumparat(primit) de la VODAFONE un adaptor usb bluetooth ultra slim v.2.0. L-am instalat cu driverul de pe net(s-a updatat automat,cd de instalare nu are) ..si nu-mi recunoasteWin 7 la..” device and printers” nimic. CUM sa procedez? ..va multumesc anticipat…

  1. @balloobear zici ca s-a updatat automat… dar s-a instalat sau a dat eroare cum ca nu gaseste driver? Daca s-ar fi instalat cum trebuie, ar trebui sa apara in lista la device manager, si binentzeles iconasul bluetooth in bara de start. Daca apare cu semnul exclamarii inseamna ca nu s-a instalat cum trebuie si trebuie sa faci rost de un driver compatibil vista (desi cel generic de la microsoft ar trebui sa mearga).

 31. Salut !!! Poate sa-mi dea si mie o mica mare informatie? 😀
  Am un procesor Phenom II X2 550 3.11 GHz , 2G ram DD3 3 1600 , Ge Force 9600 GT 512ram 256 bit.
  Ce versiune de XP imi recomandati X64 sau X86 ?

  1. Nu de alta.. dar eu deja folosesc Win7 X64 de aproape un an si pun in balanta daca avantajul de a folosii toti cei 6Gb de RAM e mai mare decat lipsa spatiului pe hard datorat marimii duble a fisierelor x64 plus fisierele x86 pt. compatibilitate. Deja pe o partitie de 40Gb nu mai am loc decat 3-5 Gb, folosind doar office2007, photoshop cs4, corel x5 si alte maruntisuri. Numai folderul %windir% are deja 18Gb. Si acei 2 “extra giga” de ram i-am folosit doar cu VBOX pt. a testa diverse, sau pt. a vedea “ce bine se misca” Photoshop x64. Altfel.. nu m-au incalzit cu nimic, neavand aplicatii sau jocuri care sa se foloseasca de ei.

 32. am si eu o intrebare .am un comp foarte performant .va rog sa nu o luati ca pe o lauda .procesor phenom IIX4 2800herti,4gb rami,placa video nvidia geforce gts250 1gb rami 256 biti de la gainward ,si imi merge un joc sacadat ” STALKER” acum am instalat win 7 x 64 ,inainte aveam pe 32 si tot asa imi mergea .lamuriti-ma si pe mine cum este posibil.si inca ceva ”METRO” mi-a mers perfect si are cerinte mai mari decit stalker .va multumesc. astept un raspuns

 33. salut…..am si eu niste nelamuriri….am un procesor pe 64 de biti(2.9 GHz) si o memorie ram de 2 GB: este bine sau nu, sa imi instalez un windows pe 64?
  adica ,are ceva daca instalez un windows xp sp2 pe 32? nu pateste numic procesorul ,nu?

 34. Salut. Imi trimite sor’mea saptmana asta un laptop acer extensa intel t6570 cu win 7 64 bit preinstalat. Intrebarea mea este daca pot sa instalez pe el un win 7 32 bit, pentru ca il am cu licenta. Multumesc

 35. @mihnea: bineinteles ca poti instala windows 7 32 bit. Nu e absolut nici o problema. Insa veri ramane cu o licenta pe 64 bit (OEM) neinstalata si neutilizabila. Este alegerea ta pana la urma, dar posibilitatea exista.

 36. Eu am windows 7 ultimate pe 64 bit si nu imi recunoaste toti ce 4 gb ram pe care ii am ci doar 3.44GB.De ce se intampla asta imi poate spune cineva?

 37. 1.In directX si cand dau proprietati pe My Computer scrie la procesor AMD Athlon(tm) 64 X 2 dual….. asta inseamna ca procesorul e 64 biti ?
  2. In directX si cand dau proprietati pe My Computer scrie la system de operare win 7 ultimate 64 biti si cand intru in partitia unde am win instalat scrie
  Program Files si imediat sub
  Program Files x86
  nu prea inteleg win 64 biti si x86 ce mai e?

 38. pentru cei care au un dual core 4gb pe x64 windows 7 niciodata nu o sa va vada 4 gb orice ati face ,cat despre programele care merg pe x86 nici o problema se instaleaza si merg toate pt. ca windowsul isi creeaza un folder de fisiere program si pe x86 ,va spun din experienta acum lucrez pe x64 windows 7 ultimate cu sp1 beta oficial de la microsoft si sunt f.multumit cum merg toate programele atat cele compatibile pe x64 cat si cele pe x86

  1. “vezi ca incurci x64 cu x86 – pe x86 (32 biti) nu au cum sa mearga mai mult de 3,25 giga, iar pe x64 (64 biti) limita maxima de memorie Ram e 16 giga!

   1. Vezi ca te inseli,iar. La W7 varianta x86 maximul de memorie suportata este 4Gb, indiferent de versiune (in afara de Starter care suporta doar 2Gb) , pe cand la variantele de x64 suporta pana la 192Gb(!) RAM. ( Starter si Home Basic pana la 8gb ; Home Premium pana la 16Gb ; iar cele din urma, Professional , Enterprise si Ultimate pana la 192Gb de RAM)

    1. Cei de la Microsoft sunt putin cam hotomani. Dupa cum stiti in functie de versiunea de Windows 7 pe care o aveti va exista o limitare de ram, asa ca pentru cea mai slaba versiune veti vedea un maxim de 2Gb, chiar si la versiunea de 64 de biti. Deci undeva este o limitare soft sa nu se vada ram-ul tot atat pentru versiunile de 32 de biti cat si pentru 64.
     Am folosit atat versiunea pe 32 de biti (foarte stabila, nici un BSOD), cat despre cea pe 64 de biti…zilnic trebuie sa am un eveniment neplacut…

     Dar suprize, se pot avea 64 de Gb chiar si pe versiunea de 32 de biti, luati de cititi mai jos…
     http://www.unawave.de/windows-7-tipps/32-bit-ram-barrier.html?lang=EN

 39. Eu vreau sa-mi iau un laptop cu Intel Core i3 si 3 GB de RAM. As vrea sa joc ultimele jocuri si treaba cu RAM-ul consumat de Windows ma cam incurca. Care varianta de Windows 7 sa o instalez?

  1. Windows 7 Ultimate 32 biti, Windows 7 nu papa ramul ala de care spui tu, pur si simplu il baga in cache, dar cand ai nevoie de toti cei 3 giga, windows-ul ti-i aloca la ceea ce folosesti: jocuri, in cazul tau!
   P.S. – mai degraba iti faci griji pentru placa video, vezi sa aibe suport pentru pixel shader 3, asta cer majoritatea jocurilor acum!

   1. Are pixel shader 5.0, placa e GT 540M cu 1 GB DDR3. Am vazut ca minimum requirements pentru Windows 7 pe 64 de biti pe site la Microsoft era minim 2 GB RAM si pentru varianta 32 bit doar 1 GB. De asta ma gandeam ca poate nu e avantajos sa instalez varianta pe 64 de biti. Am mai citit ca varianta pe 64 de biti aloca in Ram adrese mai lungi, fiind de 64 de biti, astfel ca, teoretic, acelasi program care ruleaza pe ambele Windows-uri ar ocupa mai mult RAM pe Win 7 x64.

    1. Degeaba are 1 Gb daca nu are si bus-ul mare, pe cati biti e?!
     O placa video ca sa se bucure de performanta pe care ar trebui teoretic sa o dea, trebuie sa aibe Bus-ul memoriei jumatate din cantitatea de memorie, daca are 1 giga, ar trebui sa fie pe 512 biti, placa daca e pe 256 biti degeaba ai 1 Gb de memorie, e doar de luat ochii la cei care nu prea “cunosc“, nu o sa ai performante mai mari ca are 1 Gb (ma refer aici la FPS cand vorbesc de performanta)!

     1. E pe 128 biti. Am vazut ceva bench-uri pe multe site-uri si se descurca bine. Eu de Windows imi fac probleme din perspectiva RAM-ului. La un Intel Core i3 la 2.53 Ghz, 3 GB DDR3 1066Mhz si Nvidia GT 540M de 1 GB, ce varianta de Windows 7 mi-ai recomanda? Pe 32 sau 64 de biti?

 40. ” O placa video ca sa se bucure de performanta pe care ar trebui teoretic sa o dea, trebuie sa aibe Bus-ul memoriei jumatate din cantitatea de memorie, daca are 1 giga, ar trebui sa fie pe 512 biti, placa daca e pe 256 biti degeaba ai 1 Gb de memorie, e doar de luat ochii la cei care nu prea “cunosc“, nu o sa ai performante mai mari ca are 1 Gb (ma refer aici la FPS cand vorbesc de performanta)! ”

  ***pentru @
  Nu prea cred ca-i tocmai adevarat;prin prisma exemplelor concrete asta ar insemna c-am asa: o placa grafica GTX 285 care se stie ca are 1gb Vram si un bus de 512 biti,ar fi net superioara unei mai noi GTX 560Ti care are 1gb Vram pe (numai!) 256 biti sau ca sa nu mai vorbim de un GTX 570 care are (doar!)1,28Gb pe un bus de(numai!) 320 biti…..sa fim seriosi,nu cred ca asa stau lucrurile.

  1. pai teoretic,tu ai dreptate,am vrut si eu sa ii spun acest lucru dar m-am ferit de discutii inutile. fps-urile sunt date in mare parte de procesorul grafic. marimea memoriei,respectiv bus-ul la care aceasta lucreaza,ofera latimea de banda. o latime de banda cat mai mare,inseamna performante sporite pe o rezolutie cat mai mare. ceea ce spune Soosick este total fals.

   1. Am contestatari!…Super, la ce iti folosesc 2 Gb la o placa video daca nu stiu sa comunice cu cei 256 biti bus?!…informatiile se schimba mai greu…si in plus, vorbeam de placa lui, care avea 1 Gb ram si BUS de 128 Biti…ideea era ca o placa cum are el e buna si cu 512 Ram, ceilalti 512 sunt pusi din motive comerciale, sa iti ia ochhi si sa dai un pret mai mare…nu am dreptate?!

    1. ba da,aici ai dreptate,dar la treaba ca.. o placa trebuie neaparat sa aiba bus la jumatate din valoarea memoriei nu e adevarat 😛 adica aia 512 sunt si din motive comerciale,dar si ajuta placa la o rezolutie mai mare 😛 512mb ne putand sa duca un joc pe rez full hd de exemplu,pe cand aceeasi placa cu 1gb poate,de exemplu. Dar nu cum ai zis tu,ca bus-ul trebuie sa fie obligatoriu la jumatate din valoare ca sa isi “arate forta”.
     CUDA cores in gaming = 0. CUDA este o tehnologie folosita la placile video ca sa le ajute in procesarile grafice,si encodarile video. la gaming conteaza strict procesorul grafic si memoria + latimea de banda daca doresti detalii cat mai puternice pe rezolutii cat mai mari.
     o placa video de 1gb ddr3 facuta pentru cuda cores ,in gaming se descurca… sa zicem decent, dar la encodari si procesari grafice matura pe jos si cu alta placa tot de 1gb doar ca ddr5 (memorie dedicata gaming)

     1. Nu ajuta cu nimic aia, de ce nu intelegi?!…e ca si cum ai o strada cu 2 benzi, pe benzile alea nu au cum sa treaca 4 coloane de masini (si atunci ce folos o cantitate dubla daca nu face fata?! 😉 ), asta ca sa te fac sa intelegi babeste daca altfel nu se poate!
      Memoria aia este in plus ca sa-ti ia ochii, sa zici tu ca esti mai tare si mai mare ca George si Vasile etc, si ca sa-si vanda nVidia ATI placile, sa scoata bani, ca naa, omul crede ca e mai bine sa ai cantitate in loc de calitate..sper ca intelegi, cine se pricepe imi da dreptate!E adevarat, suntem off topic, asa e, dar suntem off topic ca sunt altii mai destepti care au tinut sa fie off topic….Sanatate!

   2. @ Ciprian.Brc Rau ai facut ca nu te-ai ferit de discutie =) Citeste celelalte posturi ale mele si sa vad ce imi mai reprosezi, Sanatate!

  2. @ kats007 Cred ca incurci malaiul cu slanina!!!!

   EU vorbeam strict dpdv am memoriei, nu ma lua tu pe mine cu placa aia,stiu ca are mai multe CUDA cores si altele, e vorba de memorie Dle Einstein, daca aveau acelasi procesor grafic si toate la fel, doar memoria cum o au placile de care spui tu, GTX285-ul o lasa in praf pe 560Ti sau 570Ti!!!

 41. @Soosick . Singurul care nu intelege esti tu. Imi pare rau ca te batii cu pumnii in piept cand nu stapanesti informatia. Asta este. Mai documenteaza-te si vbm dupa.

 42. @Soosick, @Ciprian.Brc: Ce ziceti de un articol pe tema demitizarii specificatiilor placilor video? Cred ca ne putem aduce cu totii contributia la un astfel de subiect, asta cand voi apuca sa ii dedic un articol (sper luna aceasta). Aveti amandoi partial dreptate. Calculele nu sunt atat de simple precum sugereaza @Soosick, dar exista si niste cifre. Unele chiar in favoarea a ce spune @Ciprian.Brc, dar discutia e foarte lunga… chiar merita un topic separat. Sau, cine stie, poate revitalizam forumul :).

  1. @Ionut Sincer nici nu stiu cum am ajuns sa postez pe acest forum, oricum, e benefic ca fiecare tine la punctul lui de vedere, si asta e doar in folosul Forumului!

 43. Am cumparat laptopul acela pentru care am cerut informatii despre Windows 7 pe 32 sau 64 de biti. Am 4 GB si am pus Windows 7. Cat despre placa video, chiar daca are “doar” 128 si 1 GB “degeaba”, iar CUDA core-urile sunt si ele in plus, dati-mi voie sa va contrazic. Am instalat Bullestorm si Black Ops si cu toate ca placa e mobile, le duce ambele cu setari grafice maxime, fara sa sacadeze deloc. Cat despre chestiunea cu bitii, ce defineste o placa ca fiind pe x biti, nu defineste si performantele. Bitii aia sunt dati de controller-ul de memorie. Si atat! Adica, ca ex, daca placa e pe 128 de biti, inseamna ca intr-un ciclu, poate transfera sau primi 128 de biti spre respectiv de la RAM. NU stiu daca regimurile DDR3 si 5 tripleaza sau cvintupleaza rata dar asta e. Cat poate procesa placa din transferurile alea, nu prea mai depinde de bitii aia. Asa ca nu orice placa de 128 de biti e mai slaba decat orice placa de 256 de biti sau mai mult, cat despre treaba cu 128 de biti – 512 RAM sau cum era, nu are nicio legatura. Placile nVidia Tesla sunt pe 384 de biti, costa pana la 3000 de dolari si au pana la 6 sau mai nou 12 sau 16 GB de memorie grafica. Nu cred ca e campanie publicitara si acolo. Alea se folosesc in mainframe-uri. Mersi de atentie!

  1. felicitari. ai explicat in termeni mai adanci ceea ce am incercat si eu sa spun. felicitari pt achizitie,sa il stapanesti sanatos si butonare cat mai indelungata.
   doar ca sa clarific o chestie,eu nu am zis ca nucleurile cuda sunt in plus,ci ca intr-un joc nu prea ajuta la nimic,ele au rolul lor,dar inafara unui joc :)
   si da,biti reprezinta rata de transfer => latimea de banda.
   acele placi video tesla,care defapt fac parte din familia quadro,si asa le cunoaste toata lumea (quadro) sunt SPECIAL concepute pentru randari/encodari/decodari/editari video. (de exemplu,o placa de 16gb de memorie quadro,sau mai multe,se descurca excelent la randari video full hd pentru un film gen AVATAR,unde 99% este grafica conceputa pe calculator)

   Revenind la laptopul tau,ce windows ai ales pana la urma? 7,dar de care? x86 sau x64? :)

 44. Salut din nou si multumesc pentru gandurile bune! Am luat acelasi laptop insa am mai pus niste bani si am adaugat 1 GB de RAM. Nu aveam incotro si am pus Win 7 pe 64 de biti. Merge bine si sunt foarte multumit. Cat despre Tesla si Quadro, asa este cum ai spus si tu. Nu sunt pentru jocuri dar au putere de procesare mare, asa ca bitii de care tot vorbeam inainte sunt pur notiuni legate de transfer de date. Cand vine vorba de nucleele CUDA, da-mi voie sa te contrazic: se numesc original shader processors si au fost putin modificate de cei de la nVidia si redenumite CUDA cores. ATI inca foloseste shader processors ca denumire pentru ceva asemanator. Sunt folosite intensiv in jocuri in special pentru a da impresia de relief sau profunzime texturilor de pe o suprafata plana. Cat despre ceea ce spuneai ca pot fi folosite si la prelucrare video, este perfect adevarat, insa nu de-asta au fost create. Pur si simplu sunt polivalente si isi gasesc utilitatea si in alte aplicatii.

  1. am windous7 home premium cu licenta,softul de la interfata auto merge fara pb in wind xp…..am aflat apoi ca in wind7 pe 64 biti nu merge..eroarea este cable no found…..am instalat o masina virtuala cu un xp sp3 programul respectiv se numestteVMware Workstation.deci am instalat un xp.dar dupa ce descarc softul interfetei nu mi se deschide aplicatia…..imi da eroarea cable no found sau trime out….culmea este ca pe alt pc interfata merge fara pb pe xp

   1. Zi-mi cum se numeste programul sa-l descarc si sa fac niste teste, eu sunt pe win 7 x64 si o sa-l incerc si in vmware pe xp x86. E posibil sa fie o problema cu driverul aplicatiei si nu reuseste sa se conecteze la interfata masinii.Intre timp incearca in alta mufa usb, de preferat in spatele carcasei, acolo au un curent mai mare. Daca pe alt pc cu win xp merge, e posibil sa nu ai suficient curent pe mufele usb, o varianta ,,ajutatoare,, ar fi un hub usb alimentat separat la care conectezi cablul.

 45. sall, daca am un laptop cu 4 ram si procesor intel i5 ce versiune de windows ar trebui sa pun? am incecar ambele varinate si merg perfect:

 46. salut detin un sistem cu Procesor AMD Phenom II X2 555 Dual Core, 3200MHz, socket AM3, Box, Black Edition, 4 g rami ,placa video ati radion hd 5550 1g,hdd 500g, in prezent functioneaza pe windows 7 x 64,internetu explorer si mozila merg greu la deschidere la cautare ceva pe ele,unele programe se instaleaza dar nu sunt compatibile cu x64, CARE AR FI VARIANTA CEA MAI BUNA DE FUNCTIONARE PE W7 ? 64 SAU 86? AM NET DE MARE VITEZA ,ASPTEPT RECOMANDARI .MULTUMESC ANTICIPAT

 47. O intrebare, pe x86 cum functioneaza procesoarele fata de x64? Adica, pe x64 le vede pe toate (2+) ca un singur procesor si asadar, solicita pe rand procesoarele (cum am observat ca este pe x86) sau le vede ca un singur procesor si le imparte `munca` in mod echitabil? Multumesc anticipat.

 48. GENERIK76 foloseste cu incredere x86, mai da 100 de roni pe inca 4 giga de rami, foloseste patchul de unwave (mai mult de 4 giga de rami pe 32 de bit) dezactivezi pagefilingu din windows si vei fi uimit cum poate sa zboare un calculator. eu personal folosesc un i5 cu 8 giga de rami fara pagefile pe 32 de bit si cu patch de ram. in afara de adobe premier nu vad nici un alt prg care sa necesite neaparat 64 de bit. dar si pt asta exista versiuni mai vechi.

 49. buna! am nevoie ajutor …..am luat un Notebook Acer Intel Core i5 2430M 750GB HDD, 8GB RAM ,NVIDIA GeForce GT 540M 2GB….si nu prea stiu ce sa aleg ….pe 32 sau pe 64???

 50. am si eo o problema is cam greu de cap si nu inteleg daca ma puteti ajuta as fi recunoscator.Am amd athlon II x3 450 procesor 3.2 gbz Ati radeon 5670 hd 1024 ddr3 si 3 gbz ddr3 ce imi pot INSTALA x32 x64 x86 ca nu inteleg?(sunt compatibile doar cu win 7)

 51. Salut , Am un AMD 64 x2 Dual Core 3800+ , placa video 9500gt 512ram 128-biti , 2gb Ram si vroiam sa va intreb ( mi-a zis cineva ca el si-a pus x64 ca cica procesorul lui merge mai bine cu 64 biti ) , si ma gandeam , nu cumva AMD 64 … , e si la mine acelas lucru ? ca e mai compatibil cu 64 biti ? dar ma gandeam ca 64 , e mult prea performant si cere mult prea mult la urma urmei , chiar si pentru procesorul ala ..nu mai zic de restul…ca urmare…ce-mi recomandati , si daca AMD 64 , vine de la compatibilitatea mai buna cu 64 biti , dar eu pun x86 constient ca pe x64 imi v-a merge mai greu , ar strica cu ceva ?

 52. si inca ceva , eu acum am xp sp 2 , si joc call of duty MW3 la medium , si mi se misca perfect perfect , banuiesc ca daca bag win7 , indiferent de biti , automat o sa miste vraiste si pe low

  ps: daca pui winx86(32biti) e posibil sa ai probleme la unele jocuri ? ( ca am inteles ca unele cer neaparat 64 biti.

 53. @MasterMind: in cazul tau nu exista niciun dubiu. Mergi pe varianta pe 64 de biti pentru a profita la maxim de componentele hardware ale calculatorului.

  @dani: x64 si 64 bit sunt acelasi lucrur; la fel, x86 si 32 bit sunt acelasi lucru. nu exista arhitectura x32. Pe calculatorul tau poti instala ori un sistem de operare pe 64 biti ori unul pe 32 biti. Avand in vedere ca ai doar 3GB de RAM, iti recomand totusi unul pe 32 biti (x86).

  @Stefan: Daca vrei sa treci la Windows 7, cred ca poti sa faci trecerea linistit, dar ar fi de preferat sa mai adaugi 2GB RAM. Sistemul de operare este mai complex, dar este cat se poate de prietenos cu resursele hardware. Totusi, pentru rularea jocurilor trebuie tinut cont de faptul ca amprenta RAM a Windows 7 este mai mare decat a XP-ului. Pentru asta ti-am recomandat cresterea memoriei RAM. Legat de 64 bit, eu folosesc pe calculatorul personal precum si pe laptop aceasta varianta si nu am intampinat nicio problema pana acum si nici vreo lipsa de compatibilitate cu vreun program. In legatura cu diferente de performanta fata de 32 bit (inca mai am in dual-boot pe desktop) nu am observat nici una pana acum. Trebuie sa stii insa ca multe programe nu au inca versiuni pe 64 bit dedicate (care le-ar face sa ruleze poate mai bine) dar ca aplicatiile 32 bit ruleaza fara probleme intr-un mediu 64 bit (al sistemului de operare Windows 7).

 54. Ionut…daca tu-mi arati mie unde am folosit “x32″ eu imi bag windows 95NT … si stiu notiunile x86 si x64 ce inseamna…

 55. Inca o chestie , placa mea nvdia 9500gt , scrie ca duce doar pana la directx 10 , in schimb windowsul , vine cu dx 11 .

  acum sunt 2 posibilitati , sa mearga ca isi ia singur doar pana la 10 din fisierele lui 11 , sau sa mai instalez eu inca odata dx 10 ?

  si chiar si-asa..o sa mearga ok totul ?

 56. Inca o chestie , placa mea video scrie ca duce doar pana la directx 10 , in schimb windowsul , vine cu dx 11 .

  acum sunt 2 posibilitati , sa mearga ca isi ia singur doar pana la 10 din fisierele lui 11 , sau sa mai instalez eu inca odata dx 10 ?

  si chiar si-asa..o sa mearga ok totul ?

 57. @Stefan: partea referitoare la x32 ii era adresata lui @dani. Nu e nevoie sa-ti instalezi win 95 din atata lucru :).
  Referitor la placa ta video si versiunea DirectX, ei bine, compatibilitatea este de 100%; in sensul ca toate functiile placii tale video vor pitea fi accesate de catre jocuri in windows 7. Noua versiune DirectX 10 este creata pentru a tine pasul cu placile video mai noi si nu le defavorizeaza pe celelalte.

 58. Ok , haideti sa va zic una Bomba !

  Nu doar pe win7 , ci si pe xp facea , nu are vre-un moment specific , alteori cand ma joc , alteori cand doar stau pe mess , alteori face cand nici nu sunt la pc , imi ingheata pc ( nu merge nici ctrl alt del ) , si singura solutie este restart.

  pe xp , doar ingheta , pe win 7 , ingheata si se aude un bazait din boxe ( ideea de baza e ca se blocheaza oricum )

  componente: nvidia 9500gt , proc: amd 64 x2 dual core 3800+ , 2gb ram ( se bloca si pe xp , sa nu ziceti ca cere win 7 mai mult decat 2 gb ).

  ps: mai sunt cazuri ca asta pe net , in care zic altii sa faca n chestii , cum ar fii update bios , scoaterea placii audio , alti ramii , racirea calumea , temperatura ; incercate toate de acel baiat , la fel , i se blocheaza :)

 59. sa va pun si la mai curent desii am ajuns la concluzia ca nu se poate face nimic ( e plin google-ul de problema asta in n site-uri si n limbi si sunt n solutii dar niciuna nu merge )

  problema e de la placa video ( driver )
  in jocuri da BSoD ( asa zisul BlueScreen of Death ) cu eroarea asta nvlddmkm.sys
  si sunt n solutii despre nvlddmkm.sys dar niciuna nu merge…si de curiozitate daca scrieti pe google “nvlddmkm.sys nvidia 9500gt” fiind placa mea , si mai plin :)) AMIN

 60. nu sunt expert in pc dar stiu si eu cate ceva w7 ultimate sp1 pe x86, vorba lui soos1ck nu poate utiliza mai mult de 3,25 gb de ram, cat cel pe x64 poate utiliza pana la 16 gb de ram, avand in vedere ca w7 home premium, profecional,ultimate… nu este nici o diferenta intre ele practic este acelasi windows.
  1.w7 home premium este printre primele
  2.w7 profecional este mai inbunatatit decate home premium
  3.w7 ultimate este cel mai complex windows 7

 61. ce am constatat eu la windows vista si windows 7 e ca sunt varza la capitolul jocuri….fps prost in comparatie cu xp…si am un pc destul de performant

 62. In articol se precizeaza o posibila eroare care spune ca nu exista o versiune de Adobe Flash pentru Windows 7 x64 la incercarea vizionarii unui videoclip pe YouTube in Internet Explorer 8. Este posibil ca si in browsere ca Google Chrome, Opera, Safari, etc. sa dea aceiasi eroare?

 63. @Joy: Este vorba doar despre Internet Explorer 8 varianta pe 64 biti. Celelalte browsere nu au versiuni dedicate pe 64 biti, fiind dezvoltate pe arhitectura pe 32 biti. Asta inseamna ca Google Chrome, Opera si Safari vor afisa continut video fara probleme pe Windows 7 x64. Asa cum scrie si in articol, Windows 7 x64 este capabil sa ruleze fara probleme aproape orice program pe 32 biti (x86).

 64. Va rog un raspuns daca se poate… am inteles ca windows 7 cere minim 2 GB RAM, eu il am pe 32 bit si a-s vrea sa il pun pe 64 de bit mai mult pentru jocuri … oare sunt buni si cei 2 GB RAM ?? Precizez PC-ul meu: Intel Dual-Core E5400 2.70 GHz 2GB RAM … V-a rog mult si frumos raspundeti-mi merge ok si cu 2 GB RAM pe 64 bit ?? …

 65. Va rog un raspuns daca se poate…am un hpdeskjet 656c si nu reusesc sa o instalez pe windows 7 – pe varianta pe 64 de biti . Ma poate ajuta un specialist….multumesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>