Windows 7 Review part. 5 – Paint retusat, regandit, in sfarsit un Paint reusit.

Am ramas dator de ceva vreme cu un review al noului Paint. Nu sunt multe locuri pe internet (cel putin nu in primele cateva pagini google) unde ati putea sa gasiti un astfel de review(fie el in romana sau in engleza). Sper ca acest review sa va vina in ajutor atat acum, cand este oficiala doar versiunea Beta cat si pe viitor, o data cu lansarea versiunilor oficiale.
In continuare va las sa vizionati un scurt filmulet care sa va orienteze asupra imbunatatirilor aduse in Paint. Enjoy!


Voi structura acest review in 3 parti: Meniu, Functionalitate, Impresii.
Incepem cu Meniul.
Cred ca deja stiti cu totii ca microsoft incearca migrarea catre meniul stil “ribbon” (panglica), care defineste aranjarea functiilor pe tab-uri in locul meniurilor derulante cu care eram obisnuiti. Eu unul prefer vechiul aranjament, dar nu pot sa spun ca am fost deranjat de cel nou. Mai mult, m-am obisnuit destul de repede cu el si pe alocuri e mai eficient – e nevoie de mai putine click-uri pentru a realiza o actiune (acest lucru nu cred ca se aplica si aplicatiilor din cadrul pachetului Microsoft Office 2007 care foloseste acelasi “ribbon”).

Primul tab este un meniu derulant asemanator vechiului File, meniu care acum poarta numele de Paint. El contine iconite pentru o imagine noua (New), pentru a deschide o noua imagine (Open), pentru a printa imaginea curenta (Print) sau pentru a o trimite prin e-mail (Send in e-mail) etc. Foarte imporanta este posibilitatea de a salva imaginile editate sub mai multe extensii (PNG, TIFF, JPEG, BMP in diverse combinatii de adancimi de culoare – de la 32 biti la monocromatice).

Paint tab

Puteti observa in partea de jos a imaginii grila de zoom. Miscand pointer-ul cu ajutorul mouse-ului, puteti apropia sau departa imaginea afisata in functie de necesitati (gradele de marire sunt intre 12,5 si 800%).

Urmatorul tab este Home. Acesta contine atat functionalitatile meniului Edit din versiunile anterioare (Copy/Paste), cat si instrumentele de desen prezente in partea stanga a vechiului Paint. Imbunatatirile sunt aduse de o mai mare varietate de pensule (Brush-uri), precum si adaugarea a mult mai multe forme predefinite (inainte aveam doar forma eliptica si dreptunghica).

Home tab

Tab-ul View este ultimul afisat. Contine butoane pentru a mari sau micsora imaginea, un buton pentru afisarea riglei(asemanatoare celei din Office), un buton pentru afisarea sub forma de foaie de caiet de matematica, si chiar un buton pentru afisarea imaginii in Full screen.

View tab Ruler-rigla si Gridline-patratele

O alta parte foarte importanta a meniului este existenta in Title Bar (bara de sus) a unui nou meniu de scurtaturi ce poarta numele de Quick Access ToolBar.

Quick Access Toolbar

Acesta este complet personalizabil, astfel incat orice buton din taburile Home, View, si chiar si Paint (inlocuitorul lui File) poate fi adaugat.

adauga buton in Quick Access Toolbar

Mai mult decat atat, acest toolbar poate fi pozitionat sub taburi. iar butoanele tab-urilor pot fi ascunse prin apasarea comenzii “Minimize the Ribbon”, Paint-ul capatand astfel un aspect mult mai curat.

ribbon micsorat

Un alt lucru interesant, este faptul ca butoanele se ascund sub forma de sub-meniuri atunci cand fereastra este micsorata, sau rezolutia nu permite extensia lor.

meniuri micsorate

Pentru mai multe detalii si informatii dinspre fiecare buton, accesati cu incredere meniul de Help apasand butonul situat in dreapta, sub butonul “X” de inchidere al aplicatiei.

imagine Help

Mai jos am pus un clip interesant in care se pot vedea usor noile functiontionalitati.

11 thoughts on “Windows 7 Review part. 5 – Paint retusat, regandit, in sfarsit un Paint reusit.”

  1. @bf: nu cred ca e cea mai mare :)), iar despre inutila… hm.. daca ai un netbook ce altceva ai folosi? avand in vedere ca photoshop sigur va avea viata grea cu respectivele resurse.. iar pe un netbook orikm nu faci editare de poze cu layere si transparente si alte artificii nu-i asa?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>