Windows 7 review part. 6 – Windows Explorer – explores like no other

Vremea review-urilor a venit din nou. De aceasta data pe postul de intervievat este Windows Explorer. Acesta nu a suferit mari schimbari fata de cel din Vista, dar schimbarile operate il fac mai practic si mai adaptat nevoilor de zi cu zi.

Prima dintre acestea este posibilitatea de a filtra rezultatele direct din casuta de Search. Acest lucru se face prin click dreapta si apoi selectarea filtrului dorit. Momentan aveti de ales intre data ultimei modificari (Date modified) si marimea fisierului (Size). Un lucru imbucurator este faptul ca acum termenul/termenii cautat/cautati sunt subliniati cu ajutorul unui fundal galben, usurand mult gasirea fisierului dorit.

date modified size of file

Fiecare folder, in functie de continutul sau, are diferite tipuri de filtre, mentionez aici doar Numele fisierului si Tipul acestuia. (Name; Type); Rezultatele cautarii pot fi salvate si consultate ulterior.

other filters save search


In plus avem posibilitatea de a face o cautare intr-una sau mai multe locatii care se pot selecta dupa apasarea butonului Custom, afisat intr-o bara de comenzi in josul ferestrei cu rezultatele unei cautari efectuate in prealabil.

custom search

Urmatoare functionalitate care mi-a captat atentia a fost panoul de previzualizare (Preview Panel). Acesta afiseaza diferite informatii; continutul unui document text, o pictograma (thumbnail) al unei poze, iar pentru melodii, chiar posibilitatea de redare.

preview panel

In afara de panoul de previzualizare, Windows 7 vine cu inca 2 panouri, cel de navigare (Navigation Panel) – pozitionat in partea stanga si cel ce ofera informatii detaliate despre fisiere (Details Panel) – situat in josul ferestrei. Toate cele 3 panouri pot fi activate/dezactivate din meniul Organize, submeniul Layout.

panels

O alta functie foarte utila pe care am avut ocazia sa o observ a fost optiunea de Open File location, prezenta atat in Windows Media Player (asemeni versiunilor anterioare) cat si facand click dreapta pe unul din fisierele afisate ca rezultat al unei cautari.

open file location

Mai jos va voi prezenta 2 functii ramase din Vista, dar mult prea folositoare pentru a nu fi mentionate.
Prima este click-u in adress bar care ne va da locatia virtuala completa in format C:folderfolder, deja selectata, astfel incat putem sa o copiem si sa o folosim in orice alt program dorim.

adress bar show location

A doua este posibilitatea de a selecta doar numele unu fisier si nu si extensia acestuia, atunci cand selectati optiunea de Rename. Lucru foarte util daca folositi Windows Media Player pentru vizionare filmelor, deoarece acest player are nevoie ca subtitrarea sa aiba acelasi nume de fisier ca fisierul video.

rename without extension

In continuare puteti citi review-urile pe care le-am scris si despre:
Internet Explorer 8;
Windows Media Player 12;
Paint;
Sticky Notes/Calculator/Snipping Tool;

7 thoughts on “Windows 7 review part. 6 – Windows Explorer – explores like no other”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>