Windows 7 Review part. 8 – Windows Live Essentials 2009

Din cauza proceselor in care Microsoft a fost acuzata de politici anti-competitive, compania a decis separarea aplicatiilor integrate in sistemul de operare si distribuirea acestora separat. Astfel, incepand cu Windows Vista, a aparut pachetul Windows Live, denumit acum Windows Live Essentials. Acest lucru nu satisface doar dorintele firmelor concurente. Windows este un sistem de operare complex, dezvoltat dupa un orar prestabilit si incet. Detasand anumite aplicatii din interiorul sistemului de operare, si prin aceasta din procesul de dezvoltare, Microsoft asigura un proces mai rapid de dezvoltare al aplicatiilor in cauza. Dezavantajul ar fi ca unii utilizatori nici nu vor mai intra in contact cu programele oferite de Microsoft, fiind deja familiari cu altele.  Microsoft insa le va promova, in diverse ipostaze, precum ar fi fereastra Getting Started sau prin Windows Update. De-abia in anul 2008, Microsoft a livrat prima versiune a pachetului de aplicatii Windows Live, ce poarta acum denumirea de Windows Live Essentials. Numele acesta este intentionat, Microsoft fiind de parere ca Windows Live este o piesa Esentiala pentru ca utilizatorii sa obtina o experienta integrala a Windows 7. Recunosc, si eu susint aceasta titulatura, deoarece cel putin 2 imi sunt indispensabile (Windows Live Writer si Windows Live Mail). Dupa cum bine stiti, Microsoft permite acum usurarea sistemului de operare Windows 7 si de alte aplicatii, cum ar fi Internet Explorer 8, Windows DVD Maker, Windows Media Player sau Windows Media Center. (am scris mai demult un articol despre acest subiect)  

Ce este Windows Live Essentials?

Windows Live Essentials este un set de aplicatii Windows care completeaza experienta calculatorului personal, aducand un set impresionant de functionalitati sistemului de operare de baza. Pachetul este format dintr-un singur modul de instalare din care puteti selecta ce aplicatii doriti si ce aplicatii nu doriti a fi instalate.

Nota: Windows Live Essentials nu mai este distribuit decat in pachet, renuntandu-se la distribuirea individuala a aplicatiilor. WLE este deasemenea disponibil pentru utilizatorii Windows XP si Vista. Insa aceste versiuni difera intr-o oarecare masura. Utilizatorii de XP nu au acces la Windows Live Movie Maker, iar Windows Live Messenger-ul din Vista difera de cel din Windows 7 Pachetul Windows Live Essentials este format din urmatoarele aplicatii si servicii (le voi detalia doar pe cele pe care le folosesc sau le gasesc utile) :

Office Outlook Live Add-in

Tip aplicatie:  Serviciu suplimentar (add-on) pentru Office Outlook Functionalitate: Ofera acces la spatiul de depozitare on-line Office Live Workspace pentru Microsoft Word, Excel si PowerPoint.

Office Outlook Connector

Tip: Serviciu suplimentar (add-on) pentru Office Outlook Functionalitate: Ofera acces la diferite servicii Windows Live (Contacts, Calendar) prin intermediul Microsoft Outlook

Silverlight

Tip: Serviciu suplimentar pentru Internet Explorer 8, librarie pentru aplicatii web

Functionalitate: Adauga compatibilitate Silverlight pentru browsere, Silverlight fiind competitorul Flash de la Microsoft.

Windows Live Family Safety

Tip:  Aplicatie si serviciu on-line

Functionalitate: Windows Vista a fost prima versiune de Windows care a detinut posibilitatea de control parenteral, insa in Windows 7 multe dintre aceste restrictii au fost scoase. Insa pentru a compensa, Windows 7 permite folosirea de programe separate care sa aiba aceasta functionalitate. Unul dintre acestea este Windows Live Family Saftey. Acesta integreaza control parenteral prin raportarea activitatii si filtrarea site-urilor web.

 

Windows Live Mail

Tip: Aplicatie

Functionalitate: Windows Live Mail este solutia Microsoft pentru email, calendar si agenda(contacte). Este integrat suportul pentru mai multe cont-uri de e-mail, incluzand mail-urile Windows Live (Hotmail, MSN, Live) si mail-urile POP3 si IMAP (gmail).

 
Nota: Cu toate ca arata diferit, Windows Live Mail este succesorul direct al lui Outlook Express, aplicatia de mail-uri si feed-uri a versiunilor anterioare de Windows. (Eu chiar il folosesc pe post de FeedReader)

Windows Live Messenger

Tip: Aplicatie

Functionalitate: Windows Live Messenger este client-ul Microsoft pentru mesagerie instant (IM) si unul dintre cele mai populare programe de acest gen. Dar aceasta aplicatie nu se bazeaza doar pe mesaje instant, ci si pe apeluri voce prin intermediul internetului VoIP (voice over IP), integrandu-se si cu celelalte componente Windows Live. Momentan acest program apare micsorat doar in taskbar. Pentru a-l face sa apara in System Tray trebuie sa-l executati in mod compatibil (compatibility mode) cu Windows Vista.

Windows Live Movie Maker

Tip: Aplicatie

Functionalitate: Windows Live Movie Maker este unealta Microsoft pentru crearea si editarea filmelor digitale si publicarea acestora pe internet. Se pot importa o gama variata de fisiere media in cadrul aplicatiei, incluzand fotografiile, filmele, muzica si alte fisiere audio. Apoi cu ajutorul unor tehnici simple de editare impreuna cu efecte profesionale, puteti crea videoclipuri de care sa fiti mandrii. Acestea pot fi afisate pe internet sau salvate pe hard-disk.

Nota: Chiar daca numele de Movie Maker a fost pastrat, Windows Live Movie Make nu mai are nimic in comun cu cel din Vista, fiind un program inceput de la zero cu intentia primara de a publica filmele produse pe internet (Youtube, Flickr, SoapBox)

Windows Live Photo Gallery

Tip: Aplicatie

Functionalitate: Windows Live Photo Gallery se ocupa cu editarea, administrarea si punerea in comun a imaginilor digitale. Adauga extensii standard pentru functionalitatile amintite anterior, si integrare cu serviciile online Microsoft Windows Live Photos si Spaces, dar cu ajutorul unor add-on-uri, se poate integra si cu servicii on-line mai populare precum Flickr, Google Picasa Web Albums, etc..

Nota: In ciuda numelui, Windows Live Photo Gallery permite si organizarea fisierelor video, fiind orientata spre videoclipurile filmate de camerele digitale personale.

Windows Live Sync

Tip: Serviciu

Functionalitate: Ofera posibilitatea de sincronizare a doua calculatoare la nivelul documentelor si al imaginilor. Este instalat o data cu Windows Live Phto Gallery. Sincronizarea este disponibila pentru posesorii de ID-uri Windows Live. Acestia isi pot sincroniza fisierele pe calculatoarele pe care se logheaza.

Windows Live Toolbar

Tip: Add-on pentru browser (doar pentru IE, nu si Firefox)

Functionalitate: Asigura integrarea intre Internet Explorer 8 si diferite servicii Windows Live. Ce are unic acest toolbar, este posibilitatea de a vedea status-ul serviciilor Mail si Photos direct din toolbar. Mai include si servicii precum: Windows Live Search, Windows Live portal, Windows Live Profile, Windows Live Calendar, MSN, Virtual Earth, etc..

 

Windows Live Writer

Tip: Aplicatie

Functionalitate: Acesta este un blog editor si este o achizitie noua a pachetului Windows Live Essentials, neavand vreun predecesor. A primit numai pareri pozitive, fiind compatibil cu Windows Live Spaces, Blogger, WordPress, etc.. Ofera suport excelent pentru afisarea imaginilor si a videoclipurilor precum si integrare cu servicii on-line cunoscute, cum ar fi Digg, Facebook, Flickr, Twitter prin intermediul add-on-urilor. Singurul lucru care ma face sa nu il folosesc in mod constant in Windows 7 este faptul ca in aceasta versiune nu are suport pentru afisarea de imagini din link-uri, dar acest lucru este posibil pe Vista si probabil va fi remediat in curand.

 

Concluzii

Cu toate ca vor fi putini utilizatori care sa instaleze toate aplicatiile din pachetul Windows Live Essentials, fiecare ar trebui sa instaleze aplicatiile de care au nevoie. Mai toate sunt de o calitate foarte buna si putine, precum Windows Live Writer si Windows Live Photo Gallery nu ar trebui ratate. In plus avem garantia unor produse mereu la inaltimea asteptarilor, deoarece o data cu eliberarea de sub aripa protectoare a sistemului de operare, aceste aplicatii trebuie sa se descurce singure in mediul competitiv al software-ului. Incercati-le macar, mai mult ca sigur o sa aveti de castigat de pe urma utilizarii lor.

12 thoughts on “Windows 7 Review part. 8 – Windows Live Essentials 2009”

  1. stii care e problema mea? cand am trecut pe 7 eram hotarat sa folosesc programele incluse, WMP il folosseam si in vista asa ca nu a fost greu, desi designul de la WMP 11 imi placea mai mult, era mai transparent, IE8 am incercat sa folosesc dar m-am indragostit de chrome de cum a aparut, nu mai pot folosi alt browser desi imi plac cateva chestii la IE8… dar Photo Gallery chiar nu pot folosi din cauza zoomului..adica cum maresc putin si cum se pixeleaza de tot ca in paine… oare sa fie doar la mine? Nu cred…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>