Windows 7 vs Windows 8 – speed tests

Cu fiecare noua versiune a sistemului de operare Windows ne asteptam ca acesta sa fie mai rapid, mai robust si mai eficient. Parerile ne sunt confirmate de anunturile Microsoft, iar Windows 8 nu este o exceptie in acest sens.

Windows 7 vs Windows 8

Ba chiar imi aduc aminte timpul de boot record (10 secunde) pe un laptop HP. Si chiar daca am mai comparat cele doua sisteme de operare e indicat, zic eu, sa aflam si alte pareri :).

Din experienta proprie, imi pare ca Windows 8 este mai rapid in ceea ce priveste timpul de pornire si cel de inchidere.

Fiind insa instalat in dual-boot cu Windows 7 nu am toate programele de care am nevoie instalate. Astfel e normal ca viteza sa fie crescuta din lipsa unor programe care sa incetineasca sistemul de operare Windows 8 Release Preview.

Nici comparatia cu desktop-ul nu poate fi luata drept valida deoarece configuratiile sunt diferite, mai ales fiindca unul dintre sisteme are SSD. Pot aprecia totusi, subiectiv, ca Windows 8 curat booteaza pe un HDD normal cam in acelasi timp in care booteaza Windows 7 pe un SSD.

Dar comparatia nu e foarte relevanta, asa ca ne vom baza pe datele celor de la PCMag.

Windows 7 vs Windows 8 by PCMag

Sistem de test: Laptop Toshiba R835 (o versiune mai noua a lui Toshiba Portege R830):
Procesor: Intel Core i5 2450M – 2.5Ghz
Memorie RAM: 6GB
Spatiu de stocare: 500GB HDD
Chip Video: Intel HD 3000
Au fost folosite ca sisteme de operare de test Windows 7 Ultimate x64 si Windows 8 Release Preview x64.

Windows 7 vs Windows 8 – pornire si inchidere

Felul in care Windows 8 porneste si se inchide este diferit fata de Windows 7, iar acest lucru poate fi usor observat:

– pornire Windows 7: 38s
– pornire Windows 8: 17s
– inchidere Windows 7: 12.2s
– inchidere Windows 8: 9.9s

Windows 7 vs Windows 8 – scriere fisiere, teste sintetice

In celelate teste efectuate, diferentele nu au mai fost atat de mari, dar balanta inclina tot in favoarea lui Windows 8. Cea mai mare diferenta s-a observat la nivelul browser-ului, Internet Explorer 10 dovedindu-se cu cateva clase superior fratelui mai mic Internet Explorer 9 in ceea ce priveste performantele motorului Javascript.

Rezultatele complete sunt cele de mai jos:

[table id=18 /]

via PCMag

13 thoughts on “Windows 7 vs Windows 8 – speed tests”

 1. Viteza e una dintre cele mai faine chestii la 8. Alta e faptul ca au scurtat timpul de executare pt. check disk (chkdsk). Am avut de indurat echivalentul din 7 pe PCul unei rude (“auzi, tu te pricepi, nu poti sa ma ajuti?”) si n-a fost o experienta prea placuta. Sigur, as fi putut sa ma duc sa beau ceva sau sa imi fac ceva de mancare, dar in majoritatea cazurilor vrei sa se termine repede ca sa poti finaliza diverse alte lucruri pe care le ai de facut.

  P.S. : Stiu ca e off-topic, dar tocmai au anuntat la Worldwide Partner Conference ca s-au vandut 630 de milioane de licente de 7, ca 8 o sa ajunga in varianta RTM in prima saptamana din august si ca o sa fie disponibil la raft (General Availability) in a2a jumatate a lunii Octombrie. Good stuff. :)

 2. probabil ca va fi un boom pentru cei care sunt inca la nivel de xp, pentru cei care au trecut prin vista/7 8 nu pare asa mare descoperire. Plus ca astia au si dat banii pe 2 sisteme de operare in nici 5 ani

  1. sa citesti, ai invatat? ca sa folosesti caps-lock vad ca sti.
   „Windows 8 will be available October 2012”

  1. nu sunt… eu am vezut pe unul din blogurile lor ceea ce am pus in ghilimele, si acolo m-am oprit. nu am vazut mai departe daca lansarea e impartita pe versiuni sau nu. oricum, nu asta e problema.. problema a fost modalitatea de a intreba… :) mi s-a parut putin ne la locul ei :) dar poate doar mi s-a parut.

 3. viteza e ametitoare la 8 mai ales daca pornesti si inchizi calculatorul de vre-o 40 de ori pe zi ptr ca la restart e la fel ca la 7 !!! in rest cu un ssd ,win 7 e impecabil si oricat se chinuie microsoft cu promovarea acestui win 8 adica OS-TABLETA nu va reusi sa convinga multi utilizatori mai ales ca pe partea de deskop win 8 nu e diferit mai deloc fata de 7 !

 4. nu e diferit pe partea de desktop? cum asa? ca arata aproape identic cu versiunile anterioare? si? ce e sub acel aspect e important. Ca daca nu-ti place cum arata, exista programe sa ti-l customizezi cum vrei. Dar sa customizezi kernelul si ceea ce ofera, nu cred ca se poate.

 5. pitt are dreptate, shutdown-ul nu e defapt decat un deepsleep. Cum am obserat ? La pornire trebuia sa boteze de pe alt hard cu alt OS si nu a bootat decat tot cu Win8. Un restart insa a reinitializat biosul si totul a decurs normal, dar a durat mult mai mult sa se inchida.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>