Windows 8 Explorer cu Ribbon UI

Deja nu mai reusesc sa tin pasul cu informatiile despre Windows 8 care apar peste noapte. Ultimele din aceasta serie cuprind adaptarea Ribbon UI – prezenta in Paint, Wordpad, Windows Live Essentials 2011, dar si in suita Office – la Windows Explorer din urmatoarea versiune a sistemului de operare Microsoft Windows.

Descoperitorii acestei functionalitati sunt Rafael Rivera si Paul Thurrot, doua personaje cu greutate pe scena informatiilor despre produse Microsoft, atat lansate cat si produse in dezvoltare. Cel putin site-ul lui Paul – WinSuperSite a fost o inspiratie pentru blogul actual in mai multe ocazii.

Windows 8 Ribbon UI

Revenind la Ribbon UI din Windows 8, probabil ati observat deja ca Windows Explorer nu a suferit modificari spectaculoase intre Vista si Windows 7. E adevarat ca de la Windows XP la Windows 7 sunt diferente vizibile, dar in niciun caz fundamentale. Si nici nu ar fi de dorit o trecere brusca de la o versiune a manager-ului de fisiere la alta, dar parca totusi ceva se poate schimba in modul in care facem operatiuni cu fisiere.

Nu spun ca Ribbon UI este calea cea buna, dimpotriva – si cu asta dezvaluiesc concluzia inainte de a incepe macar prezentarea – cred ca foloseste ineficient o portiune cam mare a ferestrei; cel mai probabil as tine acest meniu ascuns mai tot timpul.

Totusi, plecand de la aceasta premiza, trebuie sa recunoastem ca functiile Windows Explorer din Windows 7 nu sunt tocmai la indemana sau intuitive. Sunt imbunatatite fata de Windows Vista, dar pentru a putea accesa fisiere invizibile (n.a. “hidden”) tot este nevoie de cativa pasi, fiind mai degraba ascunse decat la vedere.

Windows Explorer nu mai este customizabil cum era in Windows XP. Nu mai pot fi adaugate butoane cu diferite functionalitati (edit, cut, copy, paste, new folder) ci trebuie sa folosim click-dreapta sau shortcut-urile de la tastatura.

Ei bine, cred ca multi ne-am obisnuit deja cu aceste lucruri si suntem mai degraba multumiti de interfata minimalista a Windows Explorer (aceia dintre noi care nu folosim Total Commander sau programe cu functionalitate asemanatoare).

Dar oare am putea sa folosim eficient aceasta interfata pe o tableta?

Raspunsul meu este: Clar NU!

Windows 8 Ribbon UI

Cand iti folosesti doar degetele ca metoda de trimitere a comenzilor, nu e loc pentru click-stanga si click-dreapta, middle-click sau scroll. Nici pentru combinatii de taste. Este nevoie de butoane. Mari, vizibile si usor de atins.

Dupa cum se poate vedea in imagini, grupurile de tab-uri din explorer vor fi afisate dinamic in functie de locatia in care ne aflam, potrivindu-se si adaptandu-se directorului pe care il exploram.

Windows 8 Ribbon UI

Windows 8 Ribbon UI

Windows Explorer va avea si un nou meniu principal, in coltul din stanga sus, iar bara de jos a ferestrelor nu va mai contine mini-thumbnail-uri si va avea o grosime mult redusa pentru a face loc butoanelor Ribbon UI din partea de sus.

Windows 8 Explorer Menu Windows 8 Explorer

Deci, cum vi se pare Ribbon UI? Love it or hate it?

Nota: in imaginile de mai sus se pot observa referinte subtile catre Sync sau chiar Web Sharing, ceea ce ar confirma zvonurile si informatiile legate de o mai buna integrare a Windows 8 cu serviciile cloud-based.

14 thoughts on “Windows 8 Explorer cu Ribbon UI”

 1. Nu mi se pare cine stie ce… adica e un fel de meniu Office doar ca are alte functii + ca inca nu e finisat. Ideea e buna,si sa zicem ca pt interfata actuala,AERO, merge binisor. Problema e cu ce ne v-a surprinde MS vis-a-vis de MOSH,sau cum se numea noua interfata 😀

 2. Imi place,imi place,imi place place place! Adevarul este ca Explorer nu a suferit modificari majore in Windows 7 si era nevoie de o schimbare. Ramane de vazut cand se va produce aceasta schimbare si ce va aduce.

 3. Mi se pare o idee buna. Mai ales ca pe windows live essentials si in office e suficient sa dai dublu click pe unul din “tab-urile” robbon-ului si dispare ribbonul ramanand doar bara cu titlurile, economisind spatiu. Astfel banda aceea mare apare doar cand dai click si ai nevoie de ea. Eu sunt pro noii interfete si sunt sigur ca pana la versiunea finala va fi imbunatatita considerabil.

 4. Mi se pare doar mie, sau a inceput avalansa de scurgeri de informatii despre Windows 8. Parca au venit prea multe asa dintr-o data 😕

  1. Nu ti se pare,am observat si eu asta.. :)
   Sincer,Microsoft oficial nu a facut nici o dezvaluire,sau vrun comunicat ceva… ma gandesc ca poate si tactica asta… “de scurgeri” este o metoda de marketing.
   Adica intr-un fel are impact un comunicat oficial,si intr-un fel are “o hacherie” , care evident,e mult mai cautata,mai interesanta,mult mai discutata.
   Cum au facut si cei de la CryTek cu Crysis 2. (Nu au avut bani destui de marketing,si s-au dat furati… ce s-a intamplat apoi? pai vreo 2 saptamani numa despre asta s-a vorbit…;) ) – Tind sa cred ca se merge pe aceeasi idee.

   1. Mda…asa cred si eu;)). Oricum, noua ne convine. Cum se spune, cu cat mai mult cu-atat mai bine 😀
    Doar ca la sfarsit, cu atatea dezvaluiri, s-ar putea sa se piarda acel “Wow!” :)

  1. defapt,sa specific exact,ca sa nu induc in eroare. aia este o aplicatie pt vista si windows 7,dar va exista odata cu 8 integrata in sistem… si schimba culoarea barei de start in functie de nuanta predominanta in wallpaper.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>