Windows 8 – History Vault, Jupiter UI, Desktop Windows Manager

Inca de cand am publicat articolul cu imaginile procesului de instalare al Windows 8, aparusera si imaginile revelatoare pentru o noua functionalitate din Windows 8.

History Vault

Dupa cum ii spune si numele, History Vault cuprinde un hard-disk intreg (virtual sau nu) ce ofera protectie in cazul pierderii datelor. Este cel mai probabil o alternativa a Time Machine din Mac OS X. Asta inseamna ca va salva copii ale fisierelor importante regulat (in fiecare ora, zilnic, lunar) astfel incat nu veti mai avea niciodata grija back-up-ului. In Windows 7 functia de back-up nu este deloc avansata, salvand fisierele in intregime si nefacand back-up-uri individuale ale fisierelor in mod automat.

Windows 8 History Vault

Touch UI

Pregatirile pentru o interfata mai accesibila comenzilor cu ajutorul degetelor au dus la marirea butoanelor din coltul stanga-sus al ferestrelor. Este vorba de Minimize, Maximize si Close.

Windows 8 Buttons

Jupiter UI

Insa pe langa modificarea butoanelor ferestrei, Microsoft pregateste o interfata complet redesenata – Jupiter UI – ce ar trebui sa ofere o experienta adecvata utilizarii sistemului de operare pe o tableta sau un calculator cu touch-screen. (in registrii sunt facute referisi si la Twin UI) Coltul dreapta-jos contine deja butoane dedicate pentru a facilita rearanjarea informatiilor din ferestre.

Windows 8 icons

Windows 8 icons

Windows 8 registry Twin UI

Windows 8 Immersive UI

System Reset

Resetarea completa a sistemului (independenta de History Vault) apare de aceasta data intr-o imagine clara, inlaturand astfel banuielile si zvonurile si facand loc certitudinii. Windows 8 va avea o functie de restaurare completa a sistemului, ba mai mult decat atat, aceasta va permite pastrarea documentelor si a setarilor individuale ale utilizatorilor.

Windows 8 System Reset

Windows 8 System Reset

Windows 8 System Reset

Windows 8 System Reset

Windows 8 System Reset

Log on Screen

Referitor la ecranul de logare in Windows 8, acesta este complet diferit fata de Windows 7, sau orice alta versiune anterioara de Windows. Are elemente din Metro UI si necesita apasarea combinatiei de taste Ctrl+Alt+Del pentru afisarea casetei de logare.

Windows 8 Log On Screen

Ca o functionalitate aditionala, imaginea desemnata fiecarui utilizator poate fi inlocuita de un clip video. Asa cum in Windows Vista, imaginea de fundal putea fi inlocuita cu un videoclip cu ajutorul functiei DreamScene.

Windows 8 Video LogOn

Desktop Windows Manager – Windows 8

Nici pe partea de eficientizare a consumului de resurse lucrurile nu au fost neglijate. Windows 8 include un nou Desktop Windows Manager ce se poate folosi atat de accelerarea hardware ca in prezent cat si de o “accelerare software” destinata configuratiilor mai putin pretentioase. Functionalitatea, prezenta si in Vista si in Windows 7, nu a fost integrata in versiunile finale ci folosita doar in scopul testarii. Totusi, avand in vedere compatibilitatea Windows 8 cu procesoare ARM, este foarte posibil ca de data aceasta sa vedem interfata Aero pe majoritatea configuratiilor:

Windows 8 M3 Aero DWM

VirtualBox Windows 8 Settings

Windows 8 M3 Desktop Wallpaper

Si fiindca tot am vorbit de interfata, cred ca va veti bucura sa aflati ca pestisorul Betta din Windows 7 se incapataneaza sa apara chiar si in Windows 8 (sau poate este alt tip de peste?). Mai putin evident de aceasta data, dar intr-un fundal la fel de linistitor. Ce vedeti mai jos este wallpaperul oficial al build-ului Windows 8 M3.

Windows 8 desktop

Windows 8 desktop wallpaper
Windows 8 Wallpaper Download

Chiar daca nu am alcatuit colectia de teme pentru personalizarea Windows 7 pe luna aprilie, cred ca stiti deja ce wallpaper folosesc :).  Asta pana cand un rus binevoitor (zukona? wzor?) va reusi sa ne puna la dispozitie noul build Windows 8. Nu va faceti insa sperante prea mari. Faptul ca trebuie introdus product-key-ul inainte de instalare, precum si faptul ca distribuitorii isi pot pierde locul de munca, va mai ingreuna intrucatva procesul de distributie.

surse: winreview.ru cnbeta.com; multumesc LEY si Sszecret pentru info.

8 thoughts on “Windows 8 – History Vault, Jupiter UI, Desktop Windows Manager”

 1. Hei, vorba aia, Information is power, asa ca placerea a fost de partea mea.
  Acuma o veste mai putin imbucuratoare : Am citit ca MS incepe sa forteze inchiderea unor site-uri (sau conturi de twitter) cunoscute pentru “scurgerea” de informatii despre Win8. Printre cele afectate se numara si winreview.ru (care au postat si screen-urile cu instalarea win8) , forumul MDL, Ultrawindows, PCPortal.org.ru, wst-place.ucoz.comsi staforceteam.clan.su. Toate aveau scris : “Account locked: Violation of exclusive rights to Microsoft”. Se pare ca de data asta Microsoft chiar nu vrea sa stim absolut nimic despre viitorul OS. Cred totusi ca or sa mai fie oameni care o sa riste si-o sa ne tina la curent. :)

 2. A da, am uitat sa mentionez ca daca ai un serial pentru win7, din cate am citit, merge si in buildul milestone 3 din win8. Probabil ca sa faciliteze variante de in place ugrade de la 7 la 8? Asta nu stiu :)

 3. Se pare ca de fapt nu MS e in spatele inchiderii winreview sau MDL. Forumul MDL si-a revenit dar au fost scoase imaginile cu win8. Cat despre site-urile cu .ucoz, se pare ca cei de la staforceteam au mintit ca au primit o scrisoare de la Microsoft si au primit ban permanent.
  P.S. Te rog sa stergi comment-ul asta si primul, ca sa nu inducem in eroare cititorii. Imi pare rau pentru eventualele confuzii cauzate. :)

 4. @Sszecret: nu cred ca are rost sa sterg vreun comment, ai detaliat oarecum logic si cronologic evenimentele, asa ca nu va fi indus nimeni in eroare. Nici eu nu cred ca Microsoft ar fi in spatele unei astfel de initiative desi am vazut multe articole retrase chiar de MVP (Most Valuable Professional) Microsoft. Pana acum nu s-a intamplat, wzor.net este inca in picioare, deci zvonurile sunt cel mai probabil manipulate :).

  @Iulian Deaconu: a fost inchis de catre autor… din dorinta proprie dupa cum imi traduce Google Translate… Daca va mai avea informatii, nu cred ca ii va fi greu sa le trimita site-urilor care inca publica astfel de stiri :). Sau poate ca Microsoft a descoperit una din “scurgeri” si de acolo a pornit de fapt retragerea imaginilor/articolelor.

 5. Fara ordin juridic e greu sa inchizi o proprietate care nu-ti apartine. Cu atat mai greu cand nu ai o baza solida. Ii acuzi ca ce? Ca au prezentat niste imagini scurse pe net. Nu ei sunt cauza scurgerii,nu ei sunt hackerii,ei doar au rol jurnalistic in prezentarea informatiei,care in general e bazata pe “barfa”. Daca este actionat in instanta vrun site,cu putina pricepere, MS chiar ar putea plati niste daune morale ;))
  Legat de articol,imi place noul “Desktop settings”, imi place si imaginea de Log On,ce nu-mi place e combinatia de taste necesara si ca scrie MARE ce trebuie asa apesi. Era mai bine,din punctul meu de vedere,daca ar fi fost o tasta simpla gen.. “Home” si textul care te indruma ce sa faci spre deblocare sa fie undeva,micut.
  Windows 8 wallpaper.. ce sa zic,e dragut,insa nu-i nimic special,sunt multe imagini abstracte pe net,foarte reusite.
  Dream Scene ca poza de profil pt contul de user,este putin exagerat,eu personal nici poza nu cred ca o am setata… :-?? Nu de alta,dar daca mai mare decat 50×50 nu se poate,ce rost mai are.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>