Windows 8 PDF Reader si Internet Explorer 9 Immersive

Daca interfata Ribbon UI din Windows 8 nu a fost suficienta pentru setea dumneavoastra de cunoastere, iata ca astazi avem inca o serie de informatii “fierbinti” de la aceeasi autori.

Windows 8 PDF Reader

Prima dintre acestea se refera la o aplicatie de tip PDF Reader ce va fi inclusa in Windows 8. Interesant la aceasta aplicatie este faptul ca este “impachetata” folosind o noua tehnologie – AppX. De fapt, este prima aplicatie care foloseste aceasta tehnologie, si din ce spun autorii stirii, adica cei care au apucat sa o testeze, este asemanatoare aplicatiilor Windows Phone 7.

Windows 8 PDF Reader

Asta ma face sa ma gandesc ca destinatia finala a acestei aplicatii ar putea fi tabletele cu Windows 8.

Nu este nimic complicat la o aplicatie de citit documente PDF, ce este insa interesant, este butonul Back ce apare atunci cand sarim mai multe pagini folosind bara de scroll; acesta retine pozitia dinaintea saltului si ofera posibilitatea de a merge inapoi. Dupa forma, pare adaptat unei interfete touch-based.

Windows 8 PDF Reader

Cea din urma functionalitate demonstrata a PDF Reader-ului din Windows 8 este alaturarea paginilor ca in imaginea urmatoare. Este si o demonstratie a capabilitatilor de redare.

Windows 8 PDF Reader

Internet Explorer 9 Immersive pentru tablete

Urmatorul program infatisat este Internet Explorer 9 – Metro UI (Immersive). Interfata acestuia este complet dedicata tabletelor Windows 8, fiind totusi dimensionata necorespunzator pentru ecranul unui telefon cu Windows Phone 7.

Internet Explorer 9 Immersive

Bara pentru adresa se gaseste in partea de jos, iar tab-urile pot fi derulate in caz de nevoie.

Internet Explorer 9 Immersive

Interfata incearca sa deranjeze cat mai putin utilizatorul si sa ofere cat mai mult spatiu paginii web – lucru care ar trebui sa fie scopul oricarui browser.

In concluzie, Microsoft munceste. Munceste din greu, iar urmatoarul Windows nu va mai fi doar un sistem de operare ci un punct de convergenta intre desktop, laptop, tablet si telefon. Vor lansa o experienta :). Ceva asemanator cu ce face Apple in momentul actual, doar ca mai extins.

Sunt totusi curios ce se va intampla si pe partea de Windows Server. Ar trebui sa apara inovatii si in acest domeniu si nu cred ca dezvoltatorii sunt in concediu. Cred doar ca nu sunt asa dornici sa impartaseasca realizarile pe care le au :).

5 thoughts on “Windows 8 PDF Reader si Internet Explorer 9 Immersive”

  1. Wow. Mi se pare mie ,sau Windows 8 incepe sa semene bu o distributie platita de Linux?
    Aplicatii integrate si suport pentru tablete…hmm…seamana cu Ubuntu si interfata Unhty. Am vazut si un video cu Ubuntu pe o tableta care era ce vrea sa fie Windows 8. Corectati-ma daca gresesc.

  2. PDF reader? Buun, asta da.
    IE Immersive? Destul de ok, atata doar ca nu e IE9 Immersive, e probabil IE 10 (sau IE X i-am auzit pe unii spunandu-i) , el doar se bazeaza pe motorul de randare a lui IE9.
    Imi pare bine ca Paul si Rafael mai scapa niste informatii despre Win8 desi nu stiu daca asta nu incalca NDAul. (non-disclosure agreement) O sa mai fie oare detalii in editia de saptamana asta a Windows Weekly? Cine stie, putem spera. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>