Inca de la primele discutii despre Windows 8, Microsoft a tinut sa sublinieze ca unul dintre obiectivele principale ale acestui sistem de operare este pornirea cat mai rapida.
Si in cazul Windows 7 au fost facute progrese, unele calculatoare reusind sa porneasca – sa afiseze desktop-ul la mai putin de 30 de secunde de la apasarea butonului On al calculatorului.
Totusi, dupa instalarea diverselor programe care ruleaza procese o data cu pornirea Windows-ului, acesta este incetinit pana undeva la un minut, un minut si jumatate (pentru calculatoarele relativ performante).
Modul Sleep ramane inca o alternativa la indeamna, mai ales pentru portabile. Revenirea din acest mod dureaza doar cateva secunde. La fel ramane si hibernarea, care are avantajul de a nu mai consuma curent dupa activare, dar dureaza ceva mai mult decat modul Sleep.
Microsoft a studiat comportamentul utilizatorilor Windows 7, obtinand urmatoarele doua grafice (pentru portabile/laptop-uri si statii de lucru de tip desktop).
Rezultatele nu erau greu de intuit. Majoritatea utilizatorilor isi inchid calculatorul folosind clasicul Shut Down. Asa fac si eu cu desktop-ul. Cu laptop-ul pe care lucrez insa, folosesc mai des modul Sleep tocmai pentru ca imi pot incepe lucrul cu toate programele deschise asa cum le-am lasat in ziua precedenta. Banuiesc ca e vorba de preferinta si modul de lucru. Insa preferinta pentru Shut Down nu se va schimba prea curand.
In Windows 8, inginerii Microsoft au gasit o modalitate interesanta de porni sistemul de operare. Este un mod hybrid intre inchiderea traditionala (Shut Down) si hibernare.
Windows 8 va salva doar sesiunile kernelului intr-un fisier de hibernare, nu si fisierele utilizatorului asa cum se intampla in hibernarea clasica din Windows 7. In plus, la initializarea sesiunii vor fi folosite toate nucleele procesorului.
Diferenta intre o initializare normala si cea regandita din Windows 8 este vizibila in imaginea de mai jos:
Vitezei de pornire a Windows 8 a fost demonstrata si live in clipul urmator (ce-i drept, pe un sistem performant: Intel Core i7-2620M, 8GB RAM, si 160GB SSD):
Chiar si cu acel sistem… oare de ce am eu impresia ca e ceva necurat in clipul asta? Nu vreau sa fiu rautacios sau ceva,nici nu astept vreo lamurire ca raspuns,e pur si simplu “acel feeling”
@ciprian: nici nu mai are animatie de boot, ca nu mai are nevoie :)). Anyway.. eu nu am sentimentul tau… stiu ca un smartphone gen HTC Desire HD poate porni in 5 secunde – cold/hybrid boot (tot cu un fel de hibernare). Si asta am vazut cu ochii mei :). Daca porneste fara explorerul actual, doar interfata de tablete, cred ca e foarte posibil sa booteze atat de rpd. Mai ales ca vorbim despre un Core i7 Quad si un SSD probabil destul de performant.
Deci ma lasati cu povestile astea…. sa vad ca face asa de 5-6 ori la rand si atunci mai vorbim. Eu nu mai folosesc nici hibernate nici sleep datorita programarii deplorabile ale driverelor, care uita prin ce zona de memorie se afla, si daca adaug sau scot ceva din configuratie in timpul sleep-ului, ma trezesc cu ecrane albastre sau device-uri inactive. Solutia fiind un foarte frumos restart daca nu cumva sfantul reset. La capitolul asta eu sunt “Stan Patzitu”, si nu-mi schimb eu parerea decat dupa vreo 2 ani dupa ce va apare Win8 (probabil la primul ServicePack).
PS: si da videoclipul e cam tras de par (s-au taiat)… nici un bios nu e in stare sa-si faca POST-ul asa repede… iar daca nu-l face.. atunci e ca si cand pleci cu masina fara frane
Am eu un HP Compaq Presario CQ61-420SQ care isi face POST-ul in 3-4 secunde iar laptop-ul din clip e mult mai puternic decat al meu asa ca dc nu?
POSTu’ nu are legatura cu cat de puternic este laptopu’. POST = Power On Self Test. Deci la punerea sub tensiune toate componentele sunt verificate daca sunt in stare de functionare. Poti sa ai si “paraProcesoru” ca tot stai 3-4 secunde sa iti verifici memoria, hardul, placa de retea, controleru usb, samd.
…porneste sau nu mai repede ? …oare nu ar trebui sa luam in calcul si configuratia hardware ? …am impresia ca unii traiesc pe alte planete
c’mooooon! Sa fim realisti. As vrea sa vad win sa plece la fel dupa mai multe instalari / dezinstalari de softuri ( sau dupa un crash).
@iosys: e taiat abia dupa ce booteaza…. iar legat de post sunt de acord.. nici eu nu am vazut ceva atat de rapid pana acum… si am avut in maini si cateva BIOS-uri cu optiune de fast-boot.
Legat de sleep, mie mi se intampla in Win7 sa nu scot nimic din sistem si tot sa nu mai functioneze la “trezire” si asta in mod repetat (de obicei wi-fi-ul sau camera web). Nici o solutie software nu functiona (disable/enable) si trebuia restart..
@iulian: sigur va porni mai repede… se ia in calcul si configuratia.. dar un windows 7 nu ar porni in secundele alea nici daca l-ai impinge de la spate :).
@ovius: cine stie, poate dupa conferinta BUILD de saptamana viitoare vom avea si un build de testat.. sa vedem daca porneste la fel de rapid.
10 secunde e cam tras de par ce-i drept. In conditii ideale, gen alea de mai sus si poate pe deasupra si UEFI, sa zicem ca ar fi credibil.
Cine stie, oi fi singurul, da’ folosesc mai degraba sleep decat shut down. N-am avut probleme pana acum. Vorba aia, “If it ain’t broke, don’t fix it”. Inca 3 zile si “All will be revealed”.
Ionut ,chiar daca ai fi sau esti angajat Gates sau la la celalalt cu marul muscat, tot nu pot sa cred ca urmatorul windows o sa porneasca mai repede doar pentru ca este o versiune mai noua …Ionut ,chiar am pretentii la tine pentru ca ai facut articole bune pe blogul asta ,respect !
N-are nici o vina Ionut 😀 Pana la urma si UEFI este un fel de OS intermediar care seteaza/salveaza o stare a masinii. La fel si cu SSD-urile care nu mai au nevoie de raspuns din partea senzorilor mecanici ca la HDD-uri. Dar toate acestea sunt degeaba daca noi tot trebuie sa facem restart cand deviceurile nu se reinitializeaza cand trebuie si raman adormite in hibernare. Asta vreau de la Win8 sa pot sa dau un “HOT REFRESH” si sa inchid/restartez/reinitializez individual fiecare device fara sa dau restart. Daia se cheama drivere, daia se cheama memorie tampon, daia se cheama virtualizare, sa pot sa controlez masina dinamic nu mereu in aceeasi veche si antica schema logica Reset-POST-Load OS-Load Drivers-Load Aplications. Dece nu se incarca intai aplicatia care sa astepte dupa device-uri sa raspunda sau sa verifice daca are drivere sa le controleze. (UEFI inca nu e asta).
PS: to be continued…
@Iulian: nu sunt angajat si nici sub vreun contract. Argumentul meu nu este legat de numarul versiunii ci de schimbarea procesului de inchidere semnalata si in articol. Imagineaza-ti ca daca un calculator este scos din priza fara ca Windows 8-ul sa apuce sa isi scrie sesiunile kernel pe HDD, va boota la fel ca un Windows 7. Dar daca apuca, e normal sa booteze mai repede gratie modificarilor aduse. E adevarat ca si configuratia hardware e importanta, in special SSD-ul, dar si sistemul de operare are imbunatatirile lui. Aflam saptamana viitoare mai multe detalii.
Laptopul din clip este EliteBook 8640p (Intel Core i7-2620M, 8GB, 160GB SSD).
Cum imi imaginez eu PC-urile “moderne” (care chiar pot fi construite). Placa de baza “dashteapta” construita in jurul unui APU dedicat (low voltaje, low cost, low etc.) in loc de BIOS. Placa functioneaza “by default” fara procesor, video sau memorie si scoate semnal video pe un port primar, APU-ul fiind programat sa verifice componentele si starea lor, sa seteze si sa initializeze componentele existente. Se monteaza (mai degraba upgrade-aza) componentele principale ale PC-ului, CPU-RAM-GPU-Storage. APU lasa (virtual) CPU-ul sa preia controlul asupra sectorului de boot de pe un storage predefinit si automat se incarca OS-ul existent pe storage. In functie de OS se fac cereri catre APU si nu CPU pentru controlul device-urilor de catre OS prin intermediul driverelor (scrise bine si cu cap). In rest la fel… procesorul proceseaza, placa video randeaza, si memoria se umple. 😀
PS: to be continued…
PPS: orice asemanare cu ideile altor persoane este binevenita, fara drepturi de autor 😀