Windows 8 RTM in august; retail in octombrie

Microsoft a anuntat in cadrul conferintei anuale Worldwide Partner Conference timeline-ul pentru finalizarea Windows 8 RTM.

Dupa cum era anticipat, Windows 8 RTM va fi gata in prima saptamana din august (adica in aproximativ trei saptamani), urmand sa apara in magazine abia in octombrie.

Parcursul este asemanator cu cel al Windows 7; Windows 7 RTM fiind anuntat pe 22 iulie, urmand ca in prima saptamana din august sa fie disponibil abonatilor MSDN.

Chiar si lansarea versiunilor publice a fost asemanatore, avand la dispozitie o versiune Windows 8 Developer Preview (sau pre-beta, indisponibila public in cazul lui Windows 7), o versiune Windows 8 Consumer Preview (versiunea corespunzatoare Windows 7 Beta) si o
versiune Windows 8 Release Preview (corespunzatoare lui Windows 7 Release Candidate).

Si fiindca tot am vorbit despre Windows 7, imi face mare placere sa va aduc la cunostinta faptul ca acest sistem de operare s-a vandut pana acum in peste 630 de milioane de exemplare – devenind cel mai bine vandut sistem de operare.

Revenind la Windows 8, anuntul a omis intentionat detaliile legate de preturile pentru Windows 8 System Builder (OEM) si pentru Windows 8 Retail. Am insa o vaga senzatie ca vor fi mai mici decat ale versiunilor anterioare. Avand in vedere ca trebuie sa mentina un pret competitiv, cel putin versiunile OEM vor mai ieftine.

In acest moment sunt foarte putine dispozitive – tablete, laptopuri- special create pentru Windows 8, deci cumpararea unei licente retail nu isi are rostul. Chiar daca in toamna va fi disponibila o gama mai larga (inclusiv Microsoft Surface), achizitionarea se va face impreuna cu un nou sistem/tableta – de aici si ipoteza mea in privinta reducerii preturilor OEM.
Iar daca doriti neaparat sa faceti upgrade… ei bine preturile pentru upgrade la Windows 8 sunt cat se poate de mici.

Concluzie

Microsoft a reusit pana acum sa se tina de promisiunile legate de datele de finalizare si nu am nicio indoiala ca acestea vor fi respectate si de aceasta data. Sper sa ne faca si o surpriza in legatura cu preturile :).

Ramane insa o intrebare legata de build-ul final.. Sa fie oare Windows 8 RTM build 8600 sau Windows 8 RTM build 8800? (Windows 7 RTM a avut numarul de build 7600, dupa cum bine stiti, in timp ce Windows 7 RC a fost 7100; Windows 8 RP este un build din ramura 8400).

PS: multumesc lui Ciprian pentru heads-up.

PPS: in cadrul aceleiasi conferinte, Microsoft a anuntat oficial functionalitatea Windows To Go a Windows 8.

4 thoughts on “Windows 8 RTM in august; retail in octombrie”

  1. Surface, trebuie sa recunosc, arata chiar foarte bine. Parca – parca as cumpara una (daca as avea destui bani). Cat despre nr. buildului…nu cred c-or sa sara 400 de buiduri doar ca sa ajunga la 8800. (sau mai ceva, 488 de builduri ca sa ajunga la 8888 cum sugerau unii) . Acum sunt pe la 8512 parca sau ceva asemanator. 8600 o sa fie RTM cel mai probabil.

  2. inainte de a fi lansat win 7 rc pe situl vostru am gasit oferte de a fi beta tester. A fost o experienta excelenta si as fi incantat sa apara o astfel de oportunitate si pentru win 8 mai ales pentru versiunea localizata:)

  3. daca sunteti studenti la vreo universitate cu msdnaa precis primiti win 8. despre cei cu cont mdsn nu mai vorbim

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>