Windows 8 Storage Spaces – informaţii oficiale

Am mai discutat despre Windows 8 Storage Spaces într-un articol anterior. Pe atunci, informaţiile nu erau oficiale, ci descoperite în diverse fişiere ale buildurilor mai noi sau mai vechi.

Ei bine, Microsoft a decis confirmarea zvonurilor şi publicarea unor informaţii destul de interesante despre Storage Spaces.

Prin confirmare, înţelegem, de fapt, că au explicat în detaliu cum funcţionează această nouă funcţie.

După cum am bănuit, Storage Spaces din Windows 8 este o reiterare a Drive Extender din Windows Home Server, aducând funcţionalităţile unui RAID emulat software. Utilizarea este detaliată în cele ce urmează.

Se conectează mai multe HDD-uri la calculator (drive-uri externe USB sau intene, SATA)

Windows 8 Storage Spaces

În exemplu au fost folosite 2 HDD-uri de câte 2TB.

Acestea au fost apoi integrate într-un singur spaţiu de stocare virtual: „My Home Storage”. din acest moment, HDD-urile nu mai pot fi accesate individual de către Windows, ci doar sub forma spaţiului virtual.

Windows 8 Storage Spaces

Acum, acest spaţiu virtual poate fi folosit exact ca un HDD fizic; adică poate fi partiţionat, formatat, etc… Totuşi, are şi câteva particularităţi:

1. dimensiunea spaţiului de stocare afişată este de 10TB. Atunci când cei 4TB fizici sunt aproape ocupaţi, utilizatorul va fi notificat asupra necesităţii adăugării de HDD-uri suplimentare

2. toate informaţiile sunt stocate pe cel puţin două dintre HDD-uri. Asta înseamnă că atunci când unul dintre HDD-uri devine nefuncţional, accesarea fişierelor nu este afectată. Având în vedere că am un HDD care mai dă rateuri uneori, aş fi foarte curios să folosesc această funcţie (mai am un HDD pe care nu îl folosesc).

Câteva capturi de ecran oficiale, puteţi vedea mai jos:

– crearea unui nou HDD virtual (pool)

Windows 8 Storage Spaces

– selectarea HDD-urilor

Windows 8 Storage spaces

– alegerea setărilor/opţiunilor

Windows 8 Sotrage Spaces

– pot fi create mai multe spaţii de stocare virtuale

Windows 8 Storage Spaces

– iar notificarile legate de umplerea spatiului apar precum in imaginea de mai jos:

Windows 8 Storage Spaces

Via Building Windows 8 Blog (blog oficial Windows 8)

7 thoughts on “Windows 8 Storage Spaces – informaţii oficiale”

  1. @Ciprian: din raspunsul oficial: “ca sa scapi de grija spatiului”. Adica tu pui spatiu in continuare si el iti arata mai mult. De fapt ar trebui sa-ti apara 2GB fiind mirrored. Iti imaginezi ca nu ar fi sa promovezi ca 2TB+ 2TB fac 2TB :)… asa cand spui 10TB si mai mult, e altceva… in plus, cand se apropie de limita fizica a capacitatii de stocare iti cere sa mai adaugi un HDD… cum era pe vremuri cu dischetele, insert disk 2,3,4 :)

  2. Tot n-am inteles… defapt am inteles ceva dar e o prostie totala. De ce sa imi arate 10TB cand eu am spatiu de stocare doar 2TB + clona inca 2TB. Prostie mai mare nu am auzit.

  3. Adica imi da voie sa setez spatiu mai mare, chiar daca nu am destule HDD,doar ca pe viitor sa pot adauga altele? 😕 Tot aiurea mi se pare… :)) Puteau seta functia de adaugare ca acum, si sa afiseze spatiu corect. 😀

  4. @Ciprian: este o solutie a-la Apple, dar daca doresti sa nu ai batai de cap, te poti folosi de functia neintuitiva de setare a dimensiunii. Nu o gasesc chiar atat de revoltator de gresita. Totusi, cred ca functia este adresata mai ales mediului enterprise, adica versiunii server a Windows 8. Acolo este nevoie de atat de mult spatiu :).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>